Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση για «κύματα σοκ» στη Γερμανία - Έρχονται ελλείψεις σε φυσικό αέριο, χρεοκοπίες, τεράστιες αυξήσεις τιμών

Προειδοποίηση για «κύματα σοκ» στη Γερμανία - Έρχονται ελλείψεις σε φυσικό αέριο, χρεοκοπίες, τεράστιες αυξήσεις τιμών

Ο Γερμανός αξιωματούχος προειδοποιεί για δραματική έλλειψη φυσικού αερίου τον χειμώνα

Σχετικά Άρθρα
Για «τεράστια κύματα σοκ» στη Γερμανία καθώς η έλλειψη φυσικού αερίου και οι υψηλές τιμές θα οδηγήσουν σε χρεοκοπίες, προειδοποιεί o πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, Klaus Müller.
Ο Müller σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα για την κρίση σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, λέγοντας ότι «θα προκαλέσει κύματα σοκ σε ολόκληρη τη χώρα. Οι τράπεζες θα ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους με τη χορήγηση δανείων, τα οποία οι προβληματικές εταιρείες δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν».
Το γραφείο του Müller έχει μια πανοραμική άποψη για την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία και επίσης ειδική εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν οι οικονομικές συνθήκες στο μέλλον. Ο ίδιος αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα αυξημένο πληθωρισμό που υπερβαίνει κατά πολύ την ενέργεια. Προειδοποιεί επίσης ότι θα υπάρξει δραματική έλλειψη φυσικού αερίου τον χειμώνα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τη θερμότητα για εξοικονόμηση ενέργειας. Με τη σειρά τους, οι Γερμανοί ενδεχομένως να αναγκαστούν να διαβιούν σε πιο κρύα διαμερίσματα.
Σε ένδειξη ότι η γερμανική κυβέρνηση λειτουργεί με την υπόθεση ότι μια πιθανή κρίση θα μπορούσε να αναπτυχθεί το χειμώνα, υπάρχουν ήδη συζητήσεις για πιθανή μείωση των απαιτήσεων θέρμανσης για τους ιδιοκτήτες.

«Ο νόμος περί μίσθωσης ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να ρυθμίζει το σύστημα θέρμανσης κατά την περίοδο θέρμανσης έτσι ώστε η ελάχιστη θερμοκρασία να πέφτει μεταξύ 20 και 22 βαθμών Κελσίου. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει προσωρινά τις απαιτήσεις θέρμανσης για τους ιδιοκτήτες. Το συζητάμε με πολιτικούς», είπε ο Muller.
Η κυβέρνηση έχει ήδη πιέσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, αλλά αυτή η πίεση μπορεί να έρθει με τη μορφή νέων νόμων και κανονισμών στο μέλλον, με τον Müller να ζητά μεγαλύτερη πίεση για εξοικονόμηση αερίου. Αν και η Γερμανία έχει πιέσει για γενική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Εάν η Ρωσία περιόριζε το φυσικό αέριο τους κρίσιμους χειμερινούς μήνες ή ακόμη και περιόριζε τις προμήθειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίσιμη ζημιά στη γερμανική οικονομία, ένα σενάριο για το οποίο έχουν ήδη προειδοποιήσει οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας.
Οι Γερμανοί όχι μόνο θα ζουν σε πιο κρύα διαμερίσματα, αλλά οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν επίσης μαζικές χρεοκοπίες, είπε ο Muller. Ωστόσο, είπε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον μετριασμό των οικονομικών απωλειών και στη διατήρηση των κρίσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου. O ίδιος προτείνει κίνητρα στις εταιρείες για την εξοινόμηση φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης