Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη King College: Λιγότερο πιθανό η Omicron να προκαλέσει long covid

Μελέτη King College: Λιγότερο πιθανό η Omicron να προκαλέσει long covid
Κατά 20% με 50% χαμηλότερες οι πιθανότητες σε σχέση με την παράλλαξη Delta αναφέρει η μελέτη
Σχετικά Άρθρα
Στο συμπέρασμα ότι η παράλλαξη Omicron είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει long covid σε σχέση με άλλες παραλλάξεις του κορωνοϊού καταλήγουν επιστήμονες του King College του Λονδίνου.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν βάσει στοιχείων από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι οι πιθανότητες εμφάνισης long covid ύστερα από μόλυνση ήταν 20% με 50% χαμηλότερες με την Omicron σε σχέση με την παράλλαξη Delta.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η διακύμανση του ποσοστού εξαρτάται και από την ηλικία του ασθενή αλλά και από τον χρόνο του τελευταίου εμβολιασμού.
Το long covid, το οποίο αφορά παρατεταμένα συμπτώματα από κόπωση μέχρι «ομίχλη του εγκεφάλου», μπορεί να αποβεί εξουθενωτικό και να έχει διάρκεια εβδομάδων ή και μηνών και για αυτό το λόγο θεωρείται ως ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος για long covid λόγω της Omicron ήταν χαμηλότερος από αυτόν της παράλλαξης Delta, αλλά μόνο για όσους είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις.
Η μελέτη δεν βρήκε κάποια στατιστική διαφορά για όσους είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Υψηλότερος ο απόλυτος αριθμός των ασθενών

Η πρώτη αυτή ακαδημαϊκή επιστημονική έρευνα δείχνει πως η Omicron δεν συνιστά και τόσο μεγάλο κίνδυνο για long covid, αν και οι μελετητές υποστηρίζουν πως αυτό δεν σημαίνει πως ο αριθμός των ασθενών με long covid μειώνεται.
«Αν ο κίνδυνος για long covid ήταν χαμηλότερος με την Omicron , περισσότεροι άνθρωποι μολύνθηκαν, άρα ο απόλυτος αριθμός αυτών που υποφέρουν είναι υψηλότερος.
Είναι καλά τα νέα, αλλά απευθύνουμε έκκληση να μην παροπλίσετε καμία από τις μακροχρόνιες υπηρεσίες σας για τον covid» ανέφερε η επικεφαλής της επιστημονικής μελέτης, Claire Steves.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Μάιο του 2020 περίπου 438.000 Βρετανοί είχαν long covid, αποτελώντας περίπου το 24% του συνόλου των ασθενών με covid.
Στην έρευνα του King College, το 4,5% από τα 56.003 άτομα που μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια κορύφωσης της Omicron, την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 - Μαρτίου 2022, ανέφερε long covid, έναντι 10,8% των 41.361 ατόμων κατά τη διάρκεια του κύματος Delta την περίοδο Ιουνίου – Νοεμβρίου 2021.
Όπως αναφέρεται, δεν έγινε σύγκριση ανάμεσα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα.
Σημειώνεται πως η μελέτη συνέκρινε την Delta και την Omicron, με τους επιστήμονες να λέει πως προηγούμενη μελέτη δεν είχε δείξει ουσιαστική διαφορά στον κίνδυνο για long covid μεταξύ άλλων παραλλάξεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης