Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κεντρικές τράπεζες «τρέχουν» πίσω απο τις εξελίξεις - Νέα αύξηση από τη BoE και «έκπληξη» από την Ελβετία

Οι κεντρικές τράπεζες «τρέχουν» πίσω απο τις εξελίξεις - Νέα αύξηση από τη BoE και «έκπληξη» από την Ελβετία
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων της SNB από τον Σεπτέμβριο του 2007
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Ελβετία, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για πέμπτη διαδοχική φορά, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου να προλάβουν τις δραματικές επιπτώσεις του πληθωρισμού, ενός «τέρατος» που εξέθρεψαν οι ίδιες.

Bank of England: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% στο 1,25% - Η πέμπτη διαδοχική αύξηση

Ειδικότερα, σε αύξηση των επιτοκίων για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, στην προσπάθειά της να περιορίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, με τα τρία διαφωνούντα μέλη να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%.
Η Bank of England βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να επαναφέρει τις τιμές καταναλωτή υπό έλεγχο σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της ανάπτυξης και ενός ταχέως υποτιμούμενου νομίσματος, την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια σημαντική κρίση κόστους ζωής.
Η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,3% τον Απρίλιο μετά από συρρίκνωση 0,1% τον Μάρτιο, την πρώτη συνεχόμενη πτώση από τον Απρίλιο και τον Μάρτιο του 2020, και ο ΟΟΣΑ έχει προβλέψει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η πιο αδύναμη οικονομία της G-7 το επόμενο έτος, καθώςΤα υψηλότερα επιτόκια, οι αυξήσεις φόρων, το μειωμένο εμπόριο και η σπειροειδής αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας πλήττουν τα νοικοκυριά.
Το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία είναι αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009.
Είναι η πέμπτη φορά που η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβριο, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αφού ξέσπασε η πανδημία της COVID-19.

Καθυστερεί η ΒοΕ

Ωστόσο κάποιοι επικριτές της υποστηρίζουν ότι κινείται πολύ αργά για να αποτρέψει η αύξηση του πληθωρισμού να παγιωθεί στις μισθολογικές συμφωνίες και τις πληθωριστικές προσδοκίες, επιφέροντας μακροπρόθεσμο πλήγμα στην οικονομία.
«Η κλίμακα, ο ρυθμός και ο χρόνος των όποιων περαιτέρω αυξήσεων στο επιτόκιο θα αποτυπώνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε στο υψηλό 40 ετών του 9% τον Απρίλιο, υπερτετραπλάσιος του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε σήμερα ανοδικά την πρόβλεψή της, εκτιμώντας ότι θα κορυφωθεί οριακά πάνω από το 11% τον Οκτώβριο, όταν αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ενέργειας.

Ελβετία: Απρόσμενη αύξηση επιτοκίων από την SNB

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης, στο -0,25% από -0,75% που παρέμενε από το 2015, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων της SNB από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Η απόφαση οδήγησε σε ανατίμηση του ελβετικού φράγκου κατά 2% έναντι του ευρώ.
Η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος διαμορφωνόταν στα 1,018 φράγκα ανά ευρώ, ενώ έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε 1,3%.

Τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις οι κεντρικές τράπεζες

Είναι ξεκάθαρο ότι οι κεντρικές τράπεζες τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις, ωστόσο, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θέτουν σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές προοπτικές και προκαλούν τριγμούς στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
«Είναι ενδεικτικό του γενικού περιβάλλοντος ότι ακόμη και τα πρώην «περιστέρια» ανησυχούν πλέον για τον πληθωρισμό.
Η μεγάλη εικόνα παραμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν ότι είναι πίσω από τις εξελίξεις και πρέπει να προλάβουν», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια, εν μέσω πληθωριστικής έκρηξης και φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η Fed ανέβασε τα επιτόκια στο εύρος του 1,5%-1,75%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης