Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ιταλία στο μάτι του κυκλώνα, δεν έπεισε η Lagarde - Το 10ετές στο 3,82%, ο FTSE MIB -5,17%

H Ιταλία στο μάτι του κυκλώνα, δεν έπεισε η Lagarde - Το 10ετές στο 3,82%, ο FTSE MIB -5,17%
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ανισορροπίες στην Ευρωζώνη και για τις προοπτικές της υπερχρεωμένης Ιταλίας
Σχετικά Άρθρα
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ξανά η υπερχρεωμένη Ιταλία, καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde δεν έπεισε τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι έτοιμη να παρέμβει καθοριστικά, προκειμένου να διαφυλάξει τις αγορές της περιφέρειας στην Ευρωζώνη.
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά τον Ιούλιο, κατά 0,25%, προσκρούουν στα προβλήματα χρέους της Νότιας Ευρώπης, ειδικά στην Ιταλία, όπου το κόστος δανεισμού αυξάνεται, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις ανισορροπίες στην Ευρωζώνη.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με τπώση 5,17% στις 22.547,48 μονάδες, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 3,82%.
Το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του γερμανικού bund ενισχύθηκε στις 205 μονάδες.

grafima_7.JPG

Δεν υπάρχει ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ιταλικούς χρέους... προς το παρόν

Η Ιταλία παραμένει ευάλωτη στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας μεσοπρόθεσμα (οι γενικές εκλογές της άνοιξης του 2023 εγείρουν αβεβαιότητα), οι αναλυτές εκτιμούν βραχυπρόθεσμα ότι ο κίνδυνος βιωσιμότητας του χρέους παραμένει περιορισμένος για δύο λόγους: Ο πρώτος σχετίζεται με τη διάρθρωση των λήξεων του ιταλικού χρέους.
Με μέση διάρκεια ελαφρώς άνω των επτά ετών, η μετάδοση υψηλότερων επιτοκίων στο σύνολο του ιταλικού δημόσιου χρέους απαιτεί χρόνο.
Μια διαρκής ανοδική μετατόπιση της καμπύλης κατά 100 μονάδες βάσης εκτιμάται ότι θα προσθέσει περίπου 3 δισ. ευρώ στο κόστος των επιτοκίων για το πρώτο έτος και ελαφρώς χαμηλότερα από 6 δισ. ευρώ το δεύτερο χρόνο.

Η προειδοποίηση της UBS

Το μεγάλο ερώτημα, προειδοποιεί η UBS, είναι ποιος θα αγοράσει τα ιταλικά ομόλογα, όταν η ΕΚΤ κάνει πίσω.
«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το εάν οι επανεπενδύσεις ομολόγων μπορούν να βοηθήσουν, στην περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν», σχολιάζει ο Rohan Khanna της UBS.
«Υπήρχαν κάποιες προσδοκίες  πριν από τη συνεδρίαση ότι η ΕΚΤ εργάζεται για κάποιο νέο μηχανισμό, αλλά η Lagarde δεν μας είπε τίποτα καινούργιο.
Το μεγάλο ερώτημα των πελατών είναι ποιος θα αγοράσει ιταλικά ομόλογα όταν η ΕΚΤ κάνει πίσω».

Capital Economics: Υψηλό ρίσκο για τα ομόλογα της περιφέρειας

Για υψηλό ρίσκο στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης κάνουν λόγο οι αναλυτές της Capital Economics, στον απόηχο των ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς παραμένει θολό το τοπίο σχετικά με τα πιθανά νέα μέτρα για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η περαιτέρω ανοδική πίεση στις «βασικές» αποδόσεις θα περιοριστεί.
Αντίθετα, η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τα σχέδια για την πρόληψη του κατακερματισμού, αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο sell off στα ομόλογα της περιφέρειας.
Το spread των 10ετών περιφερειακών κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης έναντι των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε επίσης σημαντικά μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, στην περίπτωση της Ιταλίας κατά 30 μονάδες βάσης.
Οι προσδοκίες για ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων πιθανότατα έπαιξαν ρόλο στην αύξηση.
«Ωστόσο, υποψιαζόμαστε ότι ο κύριος καταλύτης ήταν ότι, εκτός από την επαναβεβαίωση ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό με υπάρχοντα και νέα εργαλεία, η ΕΚΤ δεν παρείχε καμία σαφήνεια σχετικά με τα χαρακτηριστικά τέτοιων νέων εργαλείων και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα αναπτυχθούν», εξηγεί η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης