Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επισιτιστική κρίση - Ακόμα υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα - «Ναυάγιο» στις συνομιλίες Τουρκίας και Ρωσίας για τον διάδρομο σιτηρών

Επισιτιστική κρίση - Ακόμα υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα - «Ναυάγιο» στις συνομιλίες Τουρκίας και Ρωσίας για τον διάδρομο σιτηρών
Η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου οι θαλάσσιοι διάδρομοι για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών
Σχετικά Άρθρα

Σε… ναυάγιο κατέληξαν οι συνομιλίες Τουρκίας και Ρωσίας με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία. Το γεγονός εντείνει τις ανησυχίες για επισιτιστική κρίση, καθώς αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Το Κρεμλίνο επισημαίνει ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία με την Τουρκία για τη εξαγωγή ουκρανικού σιταριού διά μέσου της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται...
Η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου οι θαλάσσιοι διάδρομοι για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών, μολονότι δεν υπάρχει ιδιαίτερα αισιοδοξία για επιτυχία της προσπάθειάς της.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία απορρίπτει το ενδεχόμενο μεταφοράς των σιτηρών μέσω της Λευκορωσίας, καθώς είναι σύμμαχος της Ρωσίας.
Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την πρόκληση διεθνούς επισιτιστικής κρίσης.

Η προειδοποίηση ΟΗΕ για πείνα, παγκοσμίως

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η έλλειψη εξαγωγών σιτηρών οδηγεί την παγκόσμια πείνα σε επίπεδα λιμού
Ο David Beasley, Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δήλωσε: «Όταν ένα έθνος που είναι το καλάθι του ψωμιού του κόσμου γίνεται ένα έθνος με τη μεγαλύτερη ουρά για την αγορά ψωμιού, ξέρουμε ότι έχουμε πρόβλημα».
Με την Ουκρανία και τη Ρωσία να εξάγουν μαζί το 30% των δημητριακών και το 67% του ηλιέλαιου στον κόσμο, ο ίδιος υπογράμμισε πως «ό,τι συμβαίνει σε έναν μας, μας επηρεάζει όλους».

Στα ύψη το κόστος εισαγωγών τροφίμων

Σε νέα υψηλά θα εκτιναχθεί το κόστος των εισαγωγών τροφίμων το 2022 λόγω του πληθωρισμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος θα αγγίξει τα 1,81 τρισ. δολ. φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο περσινό ρεκόρ κατά 51 δισ. δολ., σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται -όπως ήταν αναμενόμενο- στον πληθωρισμό και την κρίση του κόστους διαβίωσης τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο σχετικός δείκτης του ΟΗΕ είχε καταγράψει δραματική άνοδο πρόσφατα λόγω της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησε στον αποκλεισμό μίας εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων σιτηρών του κόσμου.
Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων έχουν δυσκολέψει την παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων, προκαλώντας βάσιμες ανησυχίες για την πρόκληση λιμού στις υπανάπτυκτες χώρες.
H έκθεση της FAO ανέδειξε και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχότερων οικονομιών του κόσμου. Οι ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζουν να εισάγουν πληθώρα τροφίμων, ενώ οι αναπτυσσόμενες αναμένεται να μειώσουν τις εισαγωγές κρέατος, ελαιούχων σπόρων και αναψυκτικών και να αυξήσουν τις εισαγωγές βασικών ομάδων τροφίμων, μειώνοντας το εύρος των επιλογών τους.
«Η επισιτιστική ασφάλεια απειλείται ευθέως. Οι εισαγωγείς θα αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια, ενώ το 2022 ενδέχεται να αποτελέσει το ξεκίνημα μίας νέας περιόδου μειωμένης ανθεκτικότητας των οικονομιών ως προς τις αυξημένες τιμές των τροφίμων, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά η FAO. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, οι εισαγωγές τροφίμων των φτωχότερων χωρών θα μειωθούν κατά 2,4 δισ. δολ. φέτος, παρά τη συνολική αύξηση των παγκόσμιων εισαγωγών κατά 3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης