Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διατηρείται η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ΕΚΤ - Ο DAX στο -1%

Διατηρείται η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ΕΚΤ - Ο DAX στο -1%
Η ΕΚΤ προανήγγειλε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου 2022
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX υποχωρεί 1% στις 14.308 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,5% στις 7.555 μονάδες.
Στις 6.413 μονάδες με πτώση 0,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,6% στις 24.091 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,3% στις 8.814 μονάδες.
Η ΕΚΤ προανήγγειλε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου 2022.
Θα ακολουθήσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 0,25%, ανάλογα με τις πληθωριστικές συνθήκες.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, καθώς και το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP), θα τερματιστούν την 1η Ιουλίου 2022, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις.
«Θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τα κεφάλαια από τα ομόλογα που λήγουν για διευρυμένο χρονικό ορίζοντα», αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε κάτι σχετικά με ένα πιθανό πρόγραμμα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, για τη στήριξη των υπερχρεωμένων κρατών - μελών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, σημαίνει ότι τα περιφερειακά ομόλογα θα παραμείνουν ευάλωτα σε sell -off.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν οριακές μεταβολές, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 10/6.
Οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψαν μεικτά πρόσημα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την αντίδραση της αγοράς στα εμπορικά στοιχεία της Κίνας για τον Μάιο, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν άλμα 16,9% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης 8% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,1% έναντι αύξησης 2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Πιέσεις δέχονται οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να υποχωρεί 0,4% στα 121,64 δολ. το βαρέλι, ενώ το brent σημειώνει πτώση 0,3% στα 123,21 δολ. το βαρέλι.

Φυσικό αέριο: Ράλι 8% λόγω της φωτιάς σε μεγάλο τερματικό σταθμό LNG στις ΗΠΑ

Ράλι σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά από τη φωτιά που ξέσπασε σε μεγάλο τερματικό σταθμό εξαγωγών στις ΗΠΑ, στις οποίες έχουν στραφεί οι Ευρωπαίοι για να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές στις προμήθειες, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς που διαπραγματεύονται στο Άμστερνταμ έσπασαν ένα σερί έξι ημερών πτώσης, ενώ οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκαν περισσότερο από 34%.
Το ολλανδικό TTF ενισχύεται 8% στα 85,6 ευρώ, ενώ νωρίτερα σημείωσε άλμα 15%.
Η εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport στο Τέξας, η οποία αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο όλων των εξαγωγών στις ΗΠΑ, θα παραμείνει κλειστή για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Οι ΗΠΑ έστειλαν σχεδόν το 75% του συνόλου του LNG στην Ευρώπη τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022.
Το κλείσιμο έρχεται καθώς οι προμήθειες αγωγών από τους κορυφαίους παρόχους της Ευρώπης έχουν επίσης περιοριστεί.
Οι βασικές εγκαταστάσεις στη Νορβηγία υπόκεινται σε ετήσια συντήρηση αυτή την εβδομάδα, ενώ οι προμήθειες της Ρωσίας έχουν υποχωρήσει.

Ενεργειακή επισφάλεια στην Ευρώπη

«Μια διακοπή των εξαγωγών κατά τους χειμερινούς μήνες υψηλής ζήτησης θα είχε προκαλέσει μια πολύ μεγαλύτερη αντίδραση, αλλά το γεγονός υπογραμμίζει την επισφαλή κατάσταση της Ευρώπης και πιθανότατα θα σηματοδοτούσε ένα τέλος προς το παρόν στις ήρεμες συναλλαγές που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.
Η Ευρώπη έχει εξαρτηθεί ιδιαίτερα από το LNG των ΗΠΑ για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του κινδύνου διακοπής των εισαγωγών από ρωσικούς αγωγούς και οι άφθονες προμήθειες καυσίμου τις τελευταίες εβδομάδες ηρεμούσαν την αγορά μετά τις άγριες διακυμάνσεις στις αρχές του έτους.
«Η αυξανόμενη σημασία των εξαγωγών φυσικού αερίου των ΗΠΑ σε μια Ευρώπη που διψά για φυσικό αέριο έχει τονιστεί ξεκάθαρα από τις κινήσεις των τιμών και στις δύο πλευρές της λίμνης αυτές τις τελευταίες ώρες», δήλωσε ο Hansen της Saxo Bank.

gas_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης