Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, νευρικότητα λόγω αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων - Στο -1% ο S&P 500, o Nasdaq -0,73%

Πτώση στη Wall, νευρικότητα λόγω αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων - Στο -1% ο S&P 500, o Nasdaq -0,73%
Πτώση στη Wall Street...

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, λόγω της νευρικότητας που επέφεραν στους επενδυτές οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες αντικατοπτρίζουν επικείμενη οικονομική επιβράδυνση…
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η προειδοποίηση της Credit Suisse, η οποία ανέφερε ότι είναι πιθανό να σημειώσει ζημιά για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής πιέζουν την επενδυτική της δραστηριότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Credit Suisse είπε ότι, παρά τα έσοδα από τις συναλλαγές που επωφελήθηκαν από την άνοδο της αστάθειας, ο αντίκτυπος αυτών των συνθηκών, σε συνδυασμό με τα «συνεχιζόμενα χαμηλά επίπεδα έκδοσης τίτλων» και τη διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων, έχουν «συμπιέσει τη χρηματοοικονομική απόδοση» της επενδυτικής τράπεζας.
«Οι αγορές πήραν τα κακά νέα πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά, αν είχα επενδύσει αυτή τη στιγμή, θα έβγαζα μερικές μάρκες από το τραπέζι.
Θα περίμενα να δημιουργηθεί περισσότερη αξία», είπε ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El-Erian.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,81%, στις 32.910 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -1,08%, στις 4.115 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -0,73%, στις 12.086 μονάδες.
Καταγραφή_221.JPG
Στα μάκρο, ένας ευρέως ακολουθούμενος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δείχνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικής μεταβολή, πληρώντας έναν εμπειρικό κανόνα για την ύφεση.
Ειδικότερα ο δείκτης GDPNow της Atlanta Federal Reserve δείχνει τώρα ανάπτυξη μόλις 0,9% για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Μετά από μια πτώση 1,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ο δείκτης δείχνει ότι η οικονομία δεν έχει λάβει πολύ ώθηση να προχωρήσει και οι πιθανότητες να διολισθήσει σε αυτό που πολλοί θεωρούν ύφεση είναι μεγάλες.
Η δράση στην αγορά ομολόγων μπορεί να έβλαψε το επενδυτικό κλίμα την Τρίτη, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3%.

Πάντως, οι επενδυτές αναμένουν την ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Παρασκευής για τον Μάιο.
Πολλοί πιστεύουν ότι η έκθεση θα είναι κρίσιμη για την πορεία της πολιτικής της Fed.

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές


Τραπεζικές πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η προειδοποίηση της Credit Suisse για την κερδοφορία πλήττει τις μετοχές.
Οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX υποχώρησε 0,76%, στις 14.445 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,08%, στις 7.593 μονάδες.
Στις 6.448 μονάδες με πτώση 0,8% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 0,53% στις 24.236 μονάδες.
asddada.JPG
Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί 6% μετά την προειδοποίηση για ζημιές στο β' τρίμηνο 2022.
Στον αντίποδα, ο τίτλος της Zara ενισχύεται 4%, καθώς ανακοίνωσε άλμα 80% στα καθαρά κέρδη Φεβρουαρίου - Απριλίου 2022.

Στα μάκρο, με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κινήθηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το α' τρίμηνο του 2022.
Συγκεκριμένα, στην τελική μέτρηση για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο και κατά 5,4% σε ετήσια βάση.
Τα τελευταία μεγέθη είναι ανοδικά αναθεωρημένα μετά την αρχική μέτρηση που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία στα μέσα Μαΐου. Τότε η Eurostat είχε ανακοινώσει ανάπτυξη 0,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο και 5,1% σε ετήσια βάση.
Τα τελικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης έδειξαν ότι η ανάπτυξη κέρδισε έδαφος το πρώτο τρίμηνο μετά το αδύναμο κλείσιμο του 2021, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την πρόκληση σοβαρών διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η ανάπτυξη είχε επιβραδύνει σημαντικά το τελευταία τρίμηνο του 2021, στο 0,2% από τριμηνιαία επέκταση 2,3% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.
Η ανάπτυξη του α' τριμήνου ήταν πολύ πιο ισχυρή στις μικρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με την Ιρλανδία να εμφανίζει τριμηνιαίο άλμα 10,8%, τη Λετονία 3,6% και την Ελλάδα 2,3%.
Στον αντίποδα η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εμφάνισε αναιμική ανάπτυξη 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη, μόλις 0,1%, ενώ η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη, συρρίκνωση 0,2%.
Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε παράλληλα ότι η απασχόληση αυξήθηκε 0,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο και 2,9% σε ετήσια βάση, αναθεωρώντας ανοδικά τα αρχικά της στοιχεία από 0,5% και 2,6% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης