Τελευταία Νέα
Διεθνή

IIF: Η Ρωσία οδεύει φέτος προς βύθιση του ΑΕΠ της κατά 15% που θα εκμηδενίσει τα οικονομικά οφέλη μιας 15ετίας επενδύσεων

IIF: Η Ρωσία οδεύει φέτος προς βύθιση του ΑΕΠ της κατά 15% που θα εκμηδενίσει τα οικονομικά οφέλη μιας 15ετίας επενδύσεων
Η έκθεση του IIF συγκεκριμένα προβλέπει ότι το 2022 ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 25%, οι εισαγωγές κατά 28% και οι εξαγωγές κατά 25%
Σχετικά Άρθρα

Το ΑΕΠ της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 15% φέτος και κατά 3% το 2023 λόγω του πλήγματος από τις κυρώσεις της Δύσης, την μαζική έξοδο δυτικών εταιρειών, του brain drain που έχει υποστεί καθώς πολλοί νέοι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα και της κατάρρευσης των εξαγωγών της, εκμηδενίζοντας τα οικονομικά κέρδη μιας ολόκληρης 15ετίας, αναφέρει έκθεση του IIF.
To Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF) εξέδωσε έκθεση για την οικονομία της Ρωσίας στην οποία αναφέρει ότι δεν περιμένει κατάπαυση του πυρός στα μέτωπα της Ουκρανίας και εκτιμά ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν και να ενισχυθούν τους επόμενους μήνες.
Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν την «πλήρη αποδιάρθρωση 30 χρόνων επενδύσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Elina Ribakova, μιλώντας στους δημιογράφους.
«Πόσο ψηλό μπορεί να είναι το κόστος της διάλυσης μιας 15ετίας αλυσίδων αξίας», είπε, προσθέτοντας ότι εάν η Ευρώπη απεξαρτηθεί από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, η οικονομία της Ρωσίας θα πληγεί ακόμη περισσότερο.
Από την άλλη μεριά γεγονός είναι ότι ενώ η οικονομία της Ρωσίας επιβραδύνει απότομα και η αγοραστική δύναμη ττων Ρώσων μειώνεται, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου -- που αποτελούν σημαντικά εξαγωγικά αγαθά για τη Ρωσία -- έχουν ανεβάσει το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.
Η Ribakova είπε ότι το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας, καθώς και η ανάκαμψη του ρουβλίου έναντι του δολαρίου, δεν πρέπει να θεωρηθούν ενδεικτικά της αντοχής της ρωσικής οικονομίας.
Οι ρωσικές τράπεζες έχουν πρωτοφανώς υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα καθώς οι εισαγωγές έχουν καταρρεύσει αλλά οι ρωσικές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές δεν έχουν σε τι να ξοδέψουν τα λεφτά τους.
Αντίθετα, ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία θα μεγενθύνεται με τον καιρό, ειδικά εάν η Ευρώπη καταφέρει να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και η Ribakova αναγνώρισε ότι αυτό μπορεί να χρειστεί μήνες, ενδεχομένως και χρόνια.
Το IIF προβλέπει ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 25% το 2022, οι εισαγωγές κατά 28% και οι εξαγωγές κατά 25%.
«Η λήψη πρόσθετων μέτρων, είτε αφορούν νέες κυρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είτε στις εξαγωγές των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων, μπορεί να έχουν δραματικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία και την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολεμική της προσπάθεια στην Ουκρανία. Ωστόσο, το κόστος τους μπορεί να είναι σημαντικό και για τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις», κατέληξε η αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομλόγος του IIF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης