Διεθνή

Υποβάθμιση προβλέψεων από ΟΟΣΑ, λόγω Ουκρανίας και Κίνας - Στο 3% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 - Στο 2,6% στην ευρωζώνη

Υποβάθμιση προβλέψεων από ΟΟΣΑ, λόγω Ουκρανίας και Κίνας - Στο 3% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 - Στο 2,6% στην ευρωζώνη
Ευρωζώνη και ΗΠΑ δεν διαφέρουν πολύ όσον αφορά το οικονομικό outlook για το 2022
Σχετικά Άρθρα

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε ο ΟΟΣΑ, ρίχνοντας τον πήχη για το 2022 στο 3% (1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με την εκτίμηση του Δεκεμβρίου).
«Η εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με το κλείσιμο μεγάλων πόλεων και λιμανιών στην Κίνα λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού, έχει πυροδοτήσει μια νέα σειρά δυσμενών σοκ» επισημαίνεται στην έκθεση.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά η πολιτική της Κίνας για μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού αποτελεί -επίσης- τροχοπέδη στην παγκόσμια ανάπτυξη δεδομένης της σημασίας της χώρας στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και τη συνολική κατανάλωση.
Εξάλλου, σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε και η World Bank, που «βλέπει» ανάπυξη 2,9% το 2022, μια εκτίμηση χαμηλότερη από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για ανάπτυξη 4,1%.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει στην έκθεση ότι η υποβάθμιση, εν μέρει, «αντανακλά τη βαθιά ύφεση στη Ρωσία και την Ουκρανία».
«Αλλά η ανάπτυξη αναμένεται να είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν στις περισσότερες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, όπου το embargo στις εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία ενσωματώνεται στις προβλέψεις για το 2023», επισημαίνεται στην ίδια έκθεση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε -στα τέλη Μαΐου- βήματα προς την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, αφού συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα να σταματήσει επίσης τις αγορές άνθρακα από τη χώρα. Το μπλοκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και κατά συνέπεια η μείωση των εισαγωγών τους θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.
Ωστόσο, ευρωζώνη και ΗΠΑ δεν διαφέρουν πολύ όσον αφορά το οικονομικό outlook. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι της τάξης του 2,6% για το 2022 ενώ στις ΗΠΑ στο 2,5%.
Η παγκόσμια μακροοικονομική εικόνα έχει επιδεινωθεί για τις αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως διότι αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την έλλειψη εφοδιασμού σε τρόφιμα.
«Σε πολλές οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, οι κίνδυνοι έλλειψης τροφίμων είναι υψηλοί δεδομένης της εξάρτησης από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και την Ουκρανία», ανέφερε ο ΟΟΣΑ. Η Κίνα φαίνεται να αναπτύσσεται κατά 4,4% φέτος, η Ινδία κατά 6,9% και η Βραζιλία κατά οριακό 0,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης