Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα κάνουν οι Ρώσοι με τα κατακτημένα εδάφη της Ουκρανίας; - Ένωση μέσω δημοψηφισμάτων θέλουν Kherson, Zaporizhzhia

Τι θα κάνουν οι Ρώσοι με τα κατακτημένα εδάφη της Ουκρανίας; - Ένωση μέσω δημοψηφισμάτων θέλουν Kherson, Zaporizhzhia
Πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι και οι φιλορώσοι αντάρτες έλεγχαν το 7% της ουκρανικής επικράτειας, πλέον το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το 20%
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με τις μάχες στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία να συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και με τις ρωσικές δυνάμεις να είναι έτοιμες να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλης Sieverodonetsk, η κατάληψη της οποίας θα ανοίξει το δρόμο για τον έλεγχο όλης της επαρχίας της Luhansk, το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν οι Ρώσοι με τα κατακτημένα εδάφη της Ουκρανίας.
Μέχρι στιγμής, εκτιμάται πως οι Ρώσοι ελέγχουν το 80% των επαρχιών του Donetsk και του Luhansk (πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής οι φιλορωσικές Λαϊκές Δημοκρατίες των δύο αυτών επαρχιών καταλάμβαναν το 30% της συνολικής έκτασης), ολόκληρη την επαρχία της Kherson στα νότια (συνορεύει με την Κριμαία) καθώς και το 60% των εδαφών της Zaporizhzhia. Πρόκειται για περιοχές, στις οποίες είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ουκρανίας.

Αδιέξοδο στο έδαφος

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως αν και πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι και οι φιλορώσοι αντάρτες έλεγχαν το 7% της ουκρανικής επικράτειας, πλέον το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το 20% (πρόκειται για μια έκταση ίση σχεδόν με την επιφάνεια της Ελλάδας), όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε πως οι Ρώσοι στοχεύουν να καταλάβουν την πόλη της Zaporizhzhia.
Υπό αυτά τα δεδομένα, παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θέλει να κάνει η Μόσχα με τα εδάφη που έχει καταλάβει κατά τη διάρκεια αυτής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Θα θελήσει για παράδειγμα να τα προσαρτήσει, όπως συνέβη με την Κριμαία το 2014 ή θα τα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» για ανταλλάγματα στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία;
Σαφείς απαντήσεις ακόμα δεν υπάρχουν, αν και πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει πως οι περιοχές αυτές δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ πίσω στην Ουκρανία.
Πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή καμία παραχώρηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση και τον ρωσικό έλεγχο στην Κριμαία.
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.
Ακόμα και μετά τον έλεγχο του Donbass, η Ρωσία να κινηθεί βορειότερα προς το Kharkiv, ακόμα και προς το Κίεβο.
321.png
Ένωση με τη Ρωσία θέλει και η Zaporizhzhia

Την ίδια στιγμή πάντως, οι ρωσικές αρχές που έχουν εγκατασταθεί στην επαρχία της Zaporizhzhia αναφέρουν πως υπάρχει πρόοδος ως προς τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ένωση της με την Ρωσία.
«Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί εντός του έτους.
Οι προετοιμασίες θα διαρκέσουν μερικούς μήνες ακόμα.
Η διατύπωση των ερωτημάτων θα παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής θέλει να επιστρέψει στο φυσικό της λιμάνι όσο το δυνατόν το συντομότερο και να γίνει μέρος της Ρωσίας» είπε ο Vladimir Rogov, μέλος της στρατιωτικό – πολιτικής διοίκησης της περιοχής.

Στα βήματα της Κριμαίας και η Kherson

Στα βήματα της Κριμαίας ως προς την ένταξη της στη Ρωσία αναμένεται να κινηθεί και η επαρχία της Kherson, η οποία ήδη τελεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.
Αυτό υποστήριξε ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικό – πολιτικής διοίκησης που έχει διορίσει η Μόσχα στην Kherson.
«Πιστεύω ότι το πιθανότερο είναι να γίνει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της περιοχής της Kherson.
Το επόμενο στάδιο θα είναι η διεξαγωγή εκλογών στις ελεύθερες περιοχές της επαρχίας.
Μετά θα κάνουμε τη νομοθετική δουλειά.
Έχουμε νομοθετική εξουσία» φέρεται να υποστήριξε ο Stremousov, ο οποίος πάντως σε παλιότερες δηλώσεις του είχε αποκλείσει αυτήν την προοπτική, καθώς όπως τόνιζε, ήταν μια διαδικασία που δεν θα είχε κανένα νόημα μια και δεν θα αναγνωριζόταν από τη Δύση, όπως άλλωστε συνέβη και με την Κριμαία το 2014, την οποία δεν έχει αναγνωρίσει κανείς σε διεθνές επίπεδο ότι αποτελεί ρωσικό έδαφος.

Νωρίς για ημερομηνία

Κατά την τοποθέτηση του στο περιθώριο διεθνούς Φεστιβάλ στη Γιάλτα, ο Stremousov δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων των κατοίκων, όπως και η διασφάλιση της ασφάλειας τους.
«Η Kherson μάλλον θα ακολουθήσει το δρόμο της Κριμαίας» υπογράμμισε ο Stremousov, ο οποίος αφού ανέφερε πως αυτά τα 8 χρόνια έγιναν πολύ σημαντικές αλλαγές στην Κριμαία, τόνισε πως «νιώθουμε πως η Κριμαία είναι η ιστορία για την οποία πρέπει να αγωνιστούμε».
«Δεν θα θέλαμε να κάνουμε κάτι με τον λάθος τρόπο.
Θα θέλαμε να λάβουμε υπόψη τη γνώμη των κατοίκων της περιοχής» είπε ο επικεφαλής της Kherson, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει ακόμα να γίνει πολλή δουλειά.
«Βασικό μας καθήκον δεν είναι μόνο να βρούμε τα σωστά έγγραφα, αλλά να επιστρέψουμε στη σωστή αντιμετώπιση της ζωής, όπου η πραγματική οικογένεια, η κουλτούρα είναι προτεραιότητα.
Και σημειώνω, η κουλτούρα του ρωσικού λαού» υπογράμμισε ο Stremousov.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει αρχίσει να χορηγεί τη ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους της Kherson, ενώ στην περιοχή αυτή έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ως επίσημο νόμισμα το ρούβλι ενώ έχει αρχίσει τη λειτουργία του και το πρώτο υποκατατάστημα ρωσικής τράπεζας.
322.png
Δεν επιστρέφει το Donbass στην Ουκρανία

Όσον αφορά το Donbass, η Ρωσία εμφανίζεται ιδιαίτερα αποφασισμένη να μην επιτρέψει ποτέ την επιστροφή των επαρχιών αυτών στην Ουκρανία.
Το είχε πει άλλωστε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
«Οι Δημοκρατίες του Donbass δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Medvedev.
«Οι αποφάσεις για την τύχη των Δημοκρατιών του Donbass έχουν οριστικοποιηθεί και δεν αλλάζουν.
Αυτό δεν συζητείται για όσους θυμούνται τη τύχη των συμφωνιών του Μινσκ και τη δολοφονία των αμάχων σε Luhansk και Donetsk» είχε αναφέρει ο Medvedev σχολιάζοντας το ιταλικό σχέδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Μάλιστα ο Medvedev είχε αναφέρει πως η πρόταση για την αυτονομία του Donbass μέσα στην ουκρανική επικράτεια, είναι προφανώς «ανοησία» και «φτηνή προβολή».

Η στάση της Μόσχας

Μέχρι στιγμής πάντως η Μόσχα τηρεί μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση.
Αφενός διαμηνύει πως οι κάτοικοι των επαρχιών του Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhzhia θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποιο θα είναι το μέλλον τους και εάν θέλουν την ένωση τους με τη Ρωσία αφετέρου υποστηρίζει πως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις και οι κατάλληλες συνθήκες, όσον αφορά την ασφάλεια αυτών των περιοχών.
«Δεν εναπόκειται στο Κρεμλίνο να αποφασίσει για τα δημοψηφίσματα.
Έχουμε επανειλημμένα πει ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αποφασίσουν για την τύχη τους.
Πρώτα θα πρέπει να αποφασίσουν οι άνθρωποι αυτοί.
Δεύτερον θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες» είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov επισημαίνοντας πως ακόμα δεν είναι πλήρως διασφαλισμένη η ασφάλεια.
«Βλέπουμε τον ουκρανικό στρατό και τους Ουκρανούς εθνικιστές να συνεχίζουν να χτυπούν στόχους αμάχων σε αυτές τις περιοχές.
Άρα είναι δύσκολο να μιλήσουμε για δημοψηφίσματα» είχε πει ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης