Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΔΝΤ συστήνει στα κράτη να αποφεύγουν τις γενικευμένες επιδοτήσεις σε τρόφιμα - ενέργεια και να προστατέψουν μόνο τους πιο ευάλωτους

Το ΔΝΤ συστήνει στα κράτη να αποφεύγουν τις γενικευμένες επιδοτήσεις σε τρόφιμα - ενέργεια και να προστατέψουν μόνο τους πιο ευάλωτους
Επίσης προτείνει να φορολογούν σε μόνιμη βάση τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, αντί να επιβάλλουν έκτακτους φόρους
Σχετικά Άρθρα

Να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να ελέγξουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας μέσω επιδοτήσεων και να επικεντρωθούν στην προστασία των πιο ευάλωτων συμβουλεύει τις χώρες σε όλο τον κόσμο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Οι χώρες θα πρέπει να επιτρέπουν στις εγχώριες τιμές να ακολουθούν τις διεθνείς τιμές», αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ που επικαλείται το Bloomberg.
Οι προσπάθειες να διατηρηθούν χαμηλές οι τιμές συνεπάγονται επιπλέον δαπάνες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Επίσης, «οι υψηλότερες τιμές θα ενθαρρύνουν την αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων θα δώσουν ώθηση στην αγροτική παραγωγή», αναφέρει η έκθεση.
«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση πρόσβασης στα βασικά είδη διατροφής, ειδικά όπου τίθεται εν αμφιβόλω η επισιτιστική ασφάλεια», προσθέτει η έκθεση, προτείνοντας απευθείας μεταφορές μετρητών ή άλλα στοχευμένα εργαλεία για τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος, αντί για καθολικές επιδοτήσεις ή φοροελαφρύνσεις.
«Οι χώρες θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να καταργήσουν τις επιδοτήσεις».
Ενώ οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων έχουν υποχωρήσει ως έναν βαθμό μετά το Μάρτιο όπου βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά, ο πόλεμος στην Ουκρανία τροφοδοτεί έναν ήδη ισχυρό πληθωρισμό και ανεβάζει τις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά.
Αυτό δυσκολεύει τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και αυξάνει το κόστος για τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν μέσω επιδοτήσεων να μετριάσουν τον αντίκτυπο στην τσέπη των καταναλωτών.
Αντί για τους έκτακτους φόρους στις εταιρείες ενέργειας που συζητούνται σε ορισμένες χώρες, η έκθεση του ΔΝΤ προτείνει οι χώρες να φορολογούν σε μόνιμη βάση τα υπερβολικά κέρδη τους.
Μια εισφορά επί των υπερκερδών, ως «οικονομικό ενοίκιο πέρα από τις αποδόσεις που απαιτούν οι επενδυτές», θα προωθούσε την κοινωνική συνοχή και θα αποτελούσε «πηγή σημαντικών εσόδων, προκαλώντας μάλλον μικρή στρέβλωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης