Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη θέση του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson - Kέρδισε την πρόταση μομφής, με 211 «υπέρ» και 148 «κατά»

Στη θέση του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson - Kέρδισε την πρόταση μομφής, με 211 «υπέρ» και 148 «κατά»
Πάνω από το 40% των βουλευτών των Συντηρητικών ψήφισαν κατά του Johnson
Σχετικά Άρθρα

Όρθιος, αν και λαβωμένος, βγήκε από την εσωκομματική πρόταση μομφής ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος κέρδισε τη διαδικασία με 211 ψήφους υπέρ και 148 κατά.
Αυτό σημαίνει ότι για τουλάχιστον 12 μήνες, δεν θα μπορεί να κατατεθεί άλλη πρόταση μομφής εναντίον του.

Nωρίτερα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές του να τον στηρίξουν, λέγοντας ότι είναι ώρα για το κόμμα να σταματήσει να «ομφαλοσκοπεί».
Πριν από τη συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματος, είχε απευθύνει σε όλους μία επιστολή.
«Ζητώ να με στηρίξετε απόψε διότι ξέρω πόσα πολλά μπορούμε να επιτύχουμε μαζί», ανέφερε στην επιστολή του ο κ.Johnson.
Σε αυτή απαρίθμησε ως επιτυχίες της κυβέρνησής του, μεταξύ άλλων, την «επίλυση της κρίσης του Brexit», τη δημιουργία μιας νέας φιλικής σχέσης με την ΕΕ, την ανάπτυξη του πρώτου εγκεκριμένου εμβολίου στον κόσμο εν μέσω πανδημίας και το πρώτο μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, τη στήριξη της οικονομίας και τη χαμηλή ανεργία, καθώς και την άμεση στήριξη προς την Ουκρανία.
Υποσχέθηκε επίσης μείωση του κόστους λειτουργίας της κυβέρνησης και περαιτέρω ελάφρυνση του κόστους διαβίωσης για επιχειρήσεις και πολίτες.
Έγινε δε γνωστό πως υποσχέθηκε στους βουλευτές του κόμματός του ότι θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.
«Μπορούμε να βάλουμε τέλος στην αγαπημένη εμμονή των μέσων ενημέρωσης.
Μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας χωρίς τους θορύβους», πρόσθεσε ο Boris Johnson στην επιστολή προς τους βουλευτές των Τόρις.
Σε ερώτηση πάντως για τη συμμετοχή του σε αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ για συνεργάτες εν μέσω πανδημίας, εκδηλώσεις που αποτέλεσαν αντικείμενο αστυνομικής έρευνας για το partygate, ο Boris Johnson φέρεται να είπε πως θα το ξαναέκανε.

Τεχνική νίκη...  

O David Davis, πρώην γραμματέας των Τory για το Brexit, είπε ότι πίστευε πως ο Boris Johson θα κερδίσει τεχνικά, αλλά θα δεχθεί μια μεγάλη πολιτική ήττα στην ψηφοφορία.
Όπως επεσήμανε, «Πιστεύω ότι ο Boris θα κερδίσει τεχνικά, αλλά πιστεύω ότι θα είναι μια ψυχολογική ήττα, με την έννοια ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων ψηφίζει κατά του και μάλλον περισσότεροι από το αναμενόμενο.
Υποψιάζομαι ότι πολλοί υπουργοί που προφανώς δήλωσαν δημόσια ότι θα ψηφίσουν με τον έναν τρόπο και θα ψηφίσουν με... τον άλλον». 
Σημειώνεται πως την ώρα της ανακοίνωσης ακούστηκαν δυνατά και σταθερά χτυπήματα στα έδρανα από τους υποστηρικτές του πρωθυπουργού.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό για τον Βρετανό πρωθυπουργό, μιας και βγαίνει «τραυματισμένος» από την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.
Όπως αναφέρει ο Guardian ο Johnson έχει χάσει την υποστήριξη μεγαλύτερου ποσοστού της κοινοβουλευτικής ομάδας απ' ό,τι η Teresa May όταν αντιμετώπισε ψήφο δυσπιστίας το 2018.
Μέσα σε οκτώ μήνες από εκείνο το αποτέλεσμα, υπενθυμίζει με νόημα ο Guardian, η May αποχώρησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης