Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Νεκρός ένας από τους υπόπτους για τη δηλητηρίαση του κατασκόπου Alexandr Litvinenko - Νοσηλευόταν με Covid

Ρωσία: Νεκρός ένας από τους υπόπτους για τη δηλητηρίαση του κατασκόπου Alexandr Litvinenko - Νοσηλευόταν με Covid
Ο Litvinenko πέθανε εβδομάδες μετά αφού ήπιε δηλητηριασμένο τσάι με ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210, στο ξενοδοχείο Millenium, στο κέντρο του Λονδίνου, όπου συνάντησε τον Kovtun και τον Andrei Lugovoy, τον άλλον φερόμενο ως ύποπτο για την δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου
Σχετικά Άρθρα

Ο Dmitry Kovtun ένας από τους δύο Ρώσους που κατηγορήθηκε από τη Βρετανία ότι δηλητηρίασαν το 2006 στο Λονδίνο τον πρώην κατάσκοπο Alexandr Litvinenko, πέθανε από Covid-19 σε ένα νοσοκομείο της Μόσχας, μετέδωσε σήμερα Σάββατο 6 Ιουνίου το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Litvinenko πέθανε εβδομάδες μετά αφού ήπιε δηλητηριασμένο τσάι με ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210, στο ξενοδοχείο Millenium, στο κέντρο του Λονδίνου, όπου συνάντησε τον Kovtun και τον Andrei Lugovoy, τον άλλον φερόμενο ως ύποπτο για την δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου.

Βρετανοί ερευνητές βρήκαν ίχνη πολώνιου σε τοποθεσίες σε όλο το Λονδίνο όπου βρίσκονταν οι δύο Ρώσοι άνδρες, μεταξύ άλλων σε γραφεία, ξενοδοχεία, αεροπλάνα και στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Άρσεναλ.
Ο Kovtun και ο Lougovoy αρνήθηκαν ότι δηλητηρίασαν τον Litvinenko και η Μόσχα αρνήθηκε να τους εκδώσει για να δικαστούν.
Ο Litvinenko, Βρετανός πολίτης, ήταν πρώην αξιωματικός της KGB που είχε γίνει ένας σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.

Λίγο πριν πεθάνει, κατηγόρησε τον Putin ότι διέταξε τη δολοφονία του, αλλά το Κρεμλίνο αρνιόταν διαρκώς ότι διαδραμάτισε οποιοδήποτε ρόλο στη δηλητηρίασή του.
Ένας δικαστής σε μια βρετανική έρευνα για την υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα το 2016 ότι η δολοφονία ήταν μια επιχείρηση της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας FSB που πιθανότατα είχε εγκριθεί από τον τότε διευθυντή της, Nikolai Patrusev, και από τον ίδιο τον Putin.
Σύμφωνα με το TASS, ο Lugovoy, πλέον εξέχον μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι θρηνεί τον θάνατο ενός «στενού και πιστού φίλου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης