Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση η Ρωσία: «Η Μ. Βρετανία πολιτικοποιεί την δολοφονία του Al. Litvinenko»

tags :
Στην αντεπίθεση η Ρωσία: «Η Μ. Βρετανία πολιτικοποιεί την δολοφονία του Al. Litvinenko»
Ο ανώτατος δικαστής αναφέρει πως τον Litvinenko δηλητηρίασαν με ραδιενεργό τσάι δύο κυβερνητικοί πράκτορες της Ρωσίας
Άμεση απάντηση από την Ρωσία στην βρετανική κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για «πολιτικοποίηση» του θέματος που αφορά την δολοφονία του ρώσου κατασκόπου, Alexander Litvinenko.
Πριν λίγες ώρες βρετανός δικαστής ισχυρίστηκε ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, ενέκρινε την δολοφονία του ρώσου κατασκόπου, Alexander Litvinenko, τον Νοέμβριο του 2006.
Ο δικαστής αναφέρει πως τον Litvinenko δηλητηρίασαν με ραδιενεργό τσάι (περιείχε πολώνιο) δύο κυβερνητικοί πράκτορες της Ρωσίας, οι οποίοι δρουν μόνο κατόπιν εντολής του Putin.
Οι δύο πράκτορες – δολοφόνοι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, είναι οι Andrei Lugovoi και Dmitry Kovtun.
Στο 328 σελίδων πόρισμα – φωτιά του δικαστή για την υπόθεση Litvinenko παρουσιάζεται ο ρόλος που το Κρεμλίνο διαδραμάτισε στον θάνατο του αντικαθεστωτικού πρώην πράκτορα, ο οποίος ήταν σφοδρός επικριτής του Putin.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Ρώσος πρόεδρος και μέλη της ρωσικής ηγεσίας είχαν κίνητρα για τη δολοφονία, ενώ η έρευνα που διεξήχθη καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι οι δύο δράστες της δολοφονίας, πιθανότατα έδρασαν κάτω από τις εντολές της ρωσικής FSB (Μυστική Υπηρεσία).
«Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι οι δύο πράκτορες ενεργούσαν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, του FSB», αναφέρει η έρευνα του ανώτατου δικαστή.
Τον Μάρτιο 2015 μάλιστα, ο Putin παρασημοφόρησε τον έναν από τους δύο δράστες «για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο έθνος».
Ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, ανέβασε στο Twitter μια εικόνα με την παράγραφο του πορίσματος που «δείχνει» τον Putin.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης