Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έπεσε η κυβέρνηση στην Εσθονία λόγω της πολιτικής πρόνοιας

Έπεσε η κυβέρνηση στην Εσθονία λόγω της πολιτικής πρόνοιας
Η πρωθυπουργός Kallas έχει εκφράσει την πρόθεσή της για διερευνητικές συνομιλίες με το κεντροδεξιό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα «Πατρίδα

Κατέρρευσε σήμερα Παρασκευή ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Εσθονία, αφού η κεντροδεξιά πρωθυπουργός Kaya Kallas απέπεμψε τους επτά υπουργούς που προέρχονται από το Κεντρώο Κόμμα, ύστερα από διαφωνίες στην πολιτική πρόνοιας.
Ο πρόεδρος Alar Karish έκανε δεκτό το αίτημα της πρωθυπουργού για την αποπομπή των επτά, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της χώρας.
Μέχρι τη δημιουργία νέου συνασπισμού, στελέχη του κυβερνώντος Μεταρρυθμιστικού Κόμματος της Kallas θα αναπληρώσουν τους αποπεμφθέντες υπουργούς, αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση.
Το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα έχει 34 από τις 101 έδρες του Κοινοβουλίου της Εσθονίας και θα μπορούσε να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς το Κεντρώο Κόμμα, που έχει 25 έδρες.
Η πρωθυπουργός Kallas έχει εκφράσει την πρόθεσή της για διερευνητικές συνομιλίες με το κεντροδεξιό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα «Πατρίδα» και τους Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν 12 και 10 έδρες αντίστοιχα.
Η διαμάχη της Kallas με τους μέχρι πρότινος κυβερνητικούς εταίρους της ξεκίνησε ύστερα από την απαίτηση του Κεντρώου Κόμματος να αυξηθούν τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα τέκνων. Όμως, το κόμμα της πρωθυπουργού δεν συμφωνούσε.
Μεταξύ των επτά υπουργών που αποπέμφθηκαν είναι η υπουργός Εξωτερικών Eva-Maria Liimetz και ο υπουργός Εσωτερικών Christian Yaanni.
Η 44χρονη Κaya Kallas ηγείται του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος από το 2018 και ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2021.
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Εσθονία έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης