Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς ρωσικό αέριο και η Δανία - Η ανακοίνωση της Gazprom και η αντίδραση της δανέζικης Orsted

Χωρίς ρωσικό αέριο και η Δανία - Η ανακοίνωση της Gazprom και η αντίδραση της δανέζικης Orsted
Η Δανία είναι πλέον μια ακόμη χώρα μετά την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία, που δεν εισάγουν πλέον ρωσικό φυσικό αέριο
Σχετικά Άρθρα

Την κάνουλα του φυσικού αερίου και στη Δανία κλείνει η ρωσική Gazprom μετά την άρνηση της χώρας να ικανοποιήσει του όρους Putin σχετικά με τις πληρωμές.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός επιβεβαίωσε σήμερα (1/6/2022) την πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στη δανέζικη ενεργειακή εταιρεία Orsted και της Shell Energy Europe (ευρωπαϊκή θυγατρική της Shell) λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια.
Επισημαίνεται ότι το 2021, η Gazprom Export προμήθευσε την Orsted με περίπου 1,97 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που ανιστοιχεί περίπου στα 2/3 της συνολικής κατανάλωσης στη Δανία. Η σύμβαση μεταξύ Gazprom Export και Shell Energy Europe για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία προβλέπει όγκο έως και 1,2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν αμέσως ότι οι πληρωμές για το αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τα νέα στοιχεία, σημειώνει η Gazprom.
Την προηγούμενη μέρα, η Gazprom Export ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου θα αναστείλει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο της σύμβασης Οrsted, καθώς και στο ευρωπαϊκό τμήμα της βρετανικής Shell - Shell Energy Europe Limited. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες απέτυχαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο που παραδόθηκε τον Απρίλιο και αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ρούβλια.
Η Δανία είναι πλέον μια ακόμη χώρα μετά την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία, που δεν εισάγουν πλέον ρωσικό φυσικό αέριο.

Η αντίδραση της Δανίας

Στον αντίποδα, ο ενεργειακός όμιλος της Δανίας, Orsted, επισημαίνει ότι η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο θα συνεχιστεί χωρίς προβλήματα. Όπως αναφέρει το Reuters, η δανέζικη εταρεία εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να προμηθεύεται φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι η Δανία γίνεται μια ακόμη χώρα που ανέστειλε τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.
«Το φυσικό αέριο για τη Δανία πρέπει, σε μεγαλύτερο βαθμό, να αγοραστεί από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Αναμένουμε ότι αυτό θα είναι δυνατό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Orsted, Mads Nipper.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης