Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι οικονομολόγοι προτείνουν σύνταξη στα... 70! - Σφοδρές αντιδράσεις, τι απαντά η κυβέρνηση

Γιατί οι οικονομολόγοι προτείνουν σύνταξη στα... 70! - Σφοδρές αντιδράσεις, τι απαντά η κυβέρνηση
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Hubertus Heil (SPD), η ιδέα να συνταξιοδοτούνται οι αστυνομικοί και οι νοσηλευτές στα 70 τους χρόνια μπορεί να γίνει μόνο από ανθρώπους που ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο.
Σχετικά Άρθρα

Την αύξηση του ορίου για συνταξιοδότηση στα 70 χρόνια προτείνουν οικονομολόγοι στη Γερμανία, τουλάχιστον για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων.
Η κυβέρνηση ωστόσο αντιδρά μαζί με τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Hubertus Heil (SPD), η ιδέα να συνταξιοδοτούνται οι αστυνομικοί και οι νοσηλευτές στα 70 τους χρόνια "μπορεί να γίνει μόνο από ανθρώπους που ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο".
Απορρίπτει σαφώς την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης: "Τίποτα δεν θα αλλάξει".
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil απορρίπτει ξεκάθαρα την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης που προτείνουν οι οικονομολόγοι λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Ευέλικτη συνταξιοδότηση

"Αυτό που θεωρώ σωστό είναι η ευέλικτη μετάβαση στη συνταξιοδότηση.
Αυτό είναι απολύτως εντάξει", δήλωσε ο πολιτικός του SPD στις εφημερίδες της Funke-Mediengruppe.
"Αλλά η ιδέα ότι θα πρέπει να εργάζεσαι στη χαλυβουργία ή στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, ως αστυνομικός ή ως νοσοκόμος μέχρι τα 70 σου χρόνια, μπορεί να επικρατήσει μόνο σε ανθρώπους που ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο".
Ο Heil επανέλαβε πως "έχουμε συμφωνήσει στον συνασπισμό ότι δεν θα αυξήσουμε το νόμιμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Και αυτό δεν θα αλλάξει".
Πρόσφατα, η συζήτηση σχετικά με την επιμήκυνση του εργασιακού βίου αναζωπυρώθηκε και πάλι: Οι οικονομολόγοι τάχθηκαν υπέρ μιας σημαντικής αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης - επίσης για να αμβλυνθεί η αύξηση των τιμών.Όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι αναλογούν σε όλο και λιγότερους εργαζόμενους, σημειώνει ο οικονομικός ερευνητής Guenther Schnabl στην BILD και προτείνει - για να μετριαστεί η αύξηση των τιμών - να συνδεθεί η εργασία με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
«Η Γερμανία έχει ήδη ένα τεράστιο πρόβλημα με ειδικευμένους εργαζόμενους και πάρα πολλές θέσεις εργασίας που δεν έχουν καλυφθεί.

Η ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει αυξηθεί

Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αυξηθούν απότομα τα επόμενα χρόνια.
Τα αγαθά και οι άλλες υπηρεσίες θα γίνονταν τότε πολύ πιο ακριβά.
Νομίζω ότι είναι μια συζήτηση - φάντασμα το να θέλουμε ή να περιμένουμε να εργαστούμε μέχρι τα 70.
Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα της ζωής πολλών ανθρώπων στη Γερμανία", δήλωσε ο Heil, ο οποίος πιστεύει πως η ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει αυξηθεί.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομική κατάσταση, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση χωρίς μειώσεις θα αυξηθεί σταδιακά από τα 65 στα 67 έτη έως το 2029.
Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Stepahn Kutz δηλώνει από την πλευρά του ότι «ο συνδυασμός γήρανσης του πληθυσμού, υψηλού χρέους και ενεργειακής μετάβασης, θα αποτελέσει αυξανόμενη απειλή για τη σταθερότητα των τιμών τα επόμενα χρόνια».
Σύμφωνα πάντως με τα ισχύοντα, στη Γερμανία το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση θα αυξηθεί σταδιακά έως το 2029 από τα 65 στα 67 έτη για την πλήρη σύνταξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης