Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Προσαύξηση ως 100% των συντάξεων από τον υπολογισμό της δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης

Προσαύξηση ως 100% των συντάξεων από τον υπολογισμό της δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης
Η ως άνω προσαύξηση του χρόνου ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων
Σχετικά Άρθρα
Προσαύξηση από 50-100% των συντάξεων που έχουν εκδοθεί από το 2016 για παράλληλη απασχόληση, προβλέπουν νέες οδηγίες του ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει «πιάσει» εντός του μήνα τον επανυπολογισμό όσων είχαν δεύτερη ασφάλιση.
Η ως άνω προσαύξηση του χρόνου ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (με τις οικείες διατάξεις του Ν. 4387/2016 και του Ν. 4670/2020), οι οποίες έχουν εκδοθεί βάσει των ως άνω ειδικών διατάξεων, εφόσον η εν λόγω προσαύξηση συνυπολογίστηκε κατά τον αρχικό υπολογισμό τους.
Στις περιπτώσεις μεταβίβασης συντάξεων οι οποίες έχουν απονεμηθεί βάσει των εν λόγω διατάξεων, οι χρόνοι ασφάλισης του άρθρου 2 του Ν. 3717/2008 και του άρθρου 7 του Ν. 1759/1988 λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης.
Τα ανωτέρω γνωστοποιούνται ιδιαίτερα στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών καθώς και στην Ομάδα Επανυπολογισμού Συντάξεων προκειμένου οι υπηρεσίες αυτές να επιληφθούν για τυχόν ενέργειες τους ως προς την εφαρμογή των οδηγιών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ υπολογισμού και επανυπολογισμού των συντάξεων.
Όσον αφορά τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, αυτός προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ' έτος ποσοστά αναπλήρωσης.
Η προσαύξηση του χρόνου ασφάλισης όσων συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του ν. 3717/2008, είναι χρόνος πλασματικός, για τον οποίο δεν παρασχέθηκε πραγματική εργασία, αλλά δόθηκε με τις ειδικές διατάξεις του ως άνω νόμου, στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και με στόχο την ενίσχυση και τη μεταβατική ασφαλιστική αποκατάσταση των εργαζομένων στην πρώην Ο.Α. Ως εκ τούτου, αποτελεί χρόνο ο οποίος συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού του αρ. 40 του ν. 3996/2011, όπως ισχύει, δεδομένου ότι, για τον υπολογισμό του κατά περίπτωση ανωτάτου ορίου αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου, συνυπολογίζεται και κάθε άλλος πραγματικός ή πλασματικός χρόνος που τυχόν έχει αναγνωριστεί ως χρόνος ασφάλισης με βάση άλλες διατάξεις νόμων.
Επισημαίνεται όμως ότι, αυτοτελώς, για τον αναγνωριζόμενο βάσει του ν.3717/2008 χρόνο ασφάλισης δεν προβλέπεται από τη διάταξη χρονικός περιορισμός και ως εκ τούτου μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των επτά ετών που προβλέπεται από το άρθρο 40 του ν.3996/2011.
Σε περίπτωση όμως που υπερβαίνει τα επτά έτη, δεν είναι δυνατή η αναγνώριση από τον ασφαλισμένο και χρόνων του άρθρου 40 του ν. 3996/2011.
Η προσαύξηση του χρόνου ασφάλισης που προβλέπεται από τις ειδικές διατάξεις των ν. 3717/2008 και 1759/1988 για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης συνυπολογίζεται και για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από 13.5.2016 και μετά από το περιλαμβανόμενο στις διατάξεις αυτές προσωπικό.
Αναφορικά με τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων την 12.5.2016 συντάξεων επανυπολογίσθηκαν από 1.1.2019 και στη συνέχεια από 1.10.2019 οι καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά την 12.5.2016 και κατά την 30.9.19 αντίστοιχα κύριες συντάξεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν.4387/2016, προκειμένου για την εφαρμογή των ενιαίων κανόνων του e-ΕΦΚΑ (λήψη εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης) και την προστασία των συντάξεων αυτών, με την πρόβλεψη χορήγησης προσωπικής διαφοράς, στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ποσό συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής τους.
Κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού σύμφωνα με τα ανωτέρω, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων από φορείς κύριας και όσον αφορά τα έτη ασφάλισης που λαμβάνονται υπόψη, τούτα είναι τα έτη ασφάλισης βάσει των οποίων υπολογίστηκε η αναπροσαρμοστέα σύνταξη.
Ως εκ τούτου, για τις επανυπολογεισθείσες συντάξεις, κατά τον αρχικό υπολογισμό των οποίων είχε συνυπολογισθεί η προσαύξηση του χρόνου ασφάλισης των ν. 3717/2008 και 1759/1988, ο χρόνος ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού είναι ο χρόνος ασφάλισης βάσει του οποίου κανονίστηκε η επανυπολογισθείσα σύνταξη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης