Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κρίσιμη καμπή ο πόλεμος: Η Ρωσία καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας πόλεις – Η απάντηση της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις

Σε κρίσιμη καμπή ο πόλεμος: Η Ρωσία καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας πόλεις – Η απάντηση της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις
Το Κίεβο σχεδιάζει να εγκαταλείψει το Donbass, προκειμένου τα στρατεύματα που διαθέτει στην περιοχή να μην περικυκλωθούν από τον ρωσικό στρατό
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, καθώς αποδίδει η στρατηγική της Ρωσίας, όπου μεθοδικά προελαύνει σε διάφορα σημεία του Donbass και είναι θέμα χρόνου να πέσει το Severodonetsk…ενώ ήδη κατέλαβε την πόλη Krasny Liman.
Οι δύο μεγάλες περιοχές του Donbass στην Ανατολική Ουκρανία, το Luhansk και το Donetsk βρίσκονται λίγο πριν την πλήρη κατάκτηση από τα ρωσικά στρατεύματα, η Ουκρανική άμυνα καταρρέει και έναντι αυτών των δραματικών εξελίξεων… οι ΗΠΑ αποφάσισαν εκτάκτως να στείλουν συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων ή σύστημα MLRS.
Γενικότερα το Κίεβο σχεδιάζει να εγκαταλείψει το Donbass, προκειμένου τα στρατεύματα που διαθέτει στην περιοχή να μην περικυκλωθούν από τον ρωσικό στρατό.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη που προοιωνίζεται την οριστική νίκη της Ρωσίας στο μέτωπο των επιχειρήσεων.
Παράλληλα και με τα στρατιωτικά κέρδη, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες με την Ουκρανία.
Απο την πλευρά της Ουκρανίας, ο Mikhail Pontolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου V. Zelensky, ξεκαθάρισε ότι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν η επιτιθέμενη χώρα αποκηρύξει την υποκρισία, αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της.

Putin για συνομιλίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron και τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, ανέφερε το Σάββατο 29 Μαΐου η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
«Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των πραγμάτων στη διαπραγματευτική τροχιά, η οποία έχει παγώσει λόγω του Κιέβου.
Ο Putin επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επανέναρξη του διαλόγου», ανέφερε η δήλωση.

Δυτικά όπλα

O Ρώσος πρόεδρος κατά της συνομιλίες με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογο τόνισε τον κίνδυνο από τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με δυτικά όπλα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
«Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε επίσης το θέμα του επικίνδυνου συνεχιζόμενης εξοπλισμού της Ουκρανίας με δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Pontolyak (σύμβουλος Zelensky): Διαπραγματεύσεις αν η Ρωσία εγκαταλείψει την υποκρισία

Διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν η επιτιθέμενη χώρα αποκηρύξει την υποκρισία, αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσε το Σάββατο 28/5 ο Mikhail Pontolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου V. Zelensky.
«“Η Ουκρανία αρνείται να διαπραγματευτεί”, για ακόμη μια φορά η Μόσχα ψεύδεται. Πραγματικές διαπραγματεύσεις είναι πιθανές αν η Ρωσία αποκηρύξει την υποκρισία (άλλα να λέει κι άλλα να κάνει), αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της. Μέχρι τότε, μια διαφορετική “αντιπροσωπεία”... διαπραγματεύεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου», έγραψε ο Mikhail Pontolyak σε ανάρτησή του στο Twitter.
Υπενθυμίζεται ότι ο Mikhail Pontolyak είχε προηγουμένως τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία και πως η εισβολή της Μόσχας μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία.

Γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας: Συνεχίζονται οι μάχες για την πόλη Severodonetsk της ανατολικής Ουκρανίας

Συνεχίζονται οι μάχες για την πόλη Severodonetsk της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζονται, με τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν το Σάββατο 28/5 επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Με τη χρήση πυροβολικού, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχειρήσεις επίθεσης στην περιοχή της πόλης Severodonetsk», ανέφερε το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ανάρτησή του στο Facebook, προσθέτοντας πως «οι μάχες συνεχίζονται».


Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν την αποχώρησή τους από το Donbass

Η Ουκρανία προσανατολίζεται στην υποχώρησή της από το Donbass,  καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στο Severodonetsk.
Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσουν από τον τελευταίο τους θύλακα στην περιοχή του Luhnansk για να αποφύγουν την περικύκλωση και την αιμχαλωσία τους από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Μια ουκρανική απόσυρση θα μπορούσε να φέρει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin πιο κοντά στον στόχο του να καταλάβει πλήρως τις περιοχές Luhansk και Donetsk της ανατολικής Ουκρανίας.
Τα στρατεύματά του έχουν κερδίσει έδαφος στις δύο περιοχές που απαρτίζουν το Donbass.
Ο κυβερνήτης του Luhansk Serhiy Gaidai, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσεγγίζουν το Severodonetsk, τη μεγαλύτερη πόλη του Donbass που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή της Ουκρανίας, αφού προσπάθησαν να εγκλωβίσουν εκεί τις ουκρανικές δυνάμεις για μέρες, αν και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν την περιοχή του Luhansk «όπως έχουν οι αναλυτές προέβλεψαν».
1_127.jpg

2_178.jpg
Κατέλαβαν οι ρώσοι την πόλη Krasny Liman

Η λαϊκή πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απελευθέρωσαν πλήρως την πόλη Krasny Liman από τους Ουκρανούς.
Αυτό ανακοίνωσε στις 28 Μαίου 2022 ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ταυτόχρονα, ουκρανοί στρατιωτικοί που παραδόθηκαν στις 25 Μαΐου στη μάχη στην περιοχή Krasny Liman μιλούν για την παρουσία ορισμένων αποσπασμάτων που εξοντώνουν όσους δεν θέλουν να πολεμήσουν.

Οι αμερικανοί στέλνουν εκτάκτως MLRS στην Ουκρανία…

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Biden αποφάσισε να στείλει συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων (MLRS) στην Ουκρανία, πιθανώς το M31 GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), όπως αναφέρουν οι New York Times.
Το αμερικανικό MLRS θα συμπεριληφθεί στο επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο θα ανακοινωθεί άμεσα.
Το βεληνεκές βολής του M31 GMLRS, ανάλογα με τα πυρομαχικά, είναι από 70 έως 500 χιλιόμετρα.
3_151.jpg

Η Ρωσία προτρέπει τις ΗΠΑ να μην στείλουν στην Ουκρανία… πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Η ρωσική πλευρά ελπίζει ότι «η κοινή λογική θα επικρατήσει» και οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, δήλωσε ο ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον.
Ελπίζουμε ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει και οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε μια τέτοια προκλητική ενέργεια».
Τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, μέσω της διπλωματικής οδού, έχει επανειλημμένα ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι «η άνευ προηγουμένου διοχέτευση όπλων στην Ουκρανίας αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά ότι με τις ενέργειές τους αναβάλλουν τις προοπτικές για την επίτευξη ειρήνης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρασύρονται ολοένα και περισσότερο στην κρίση στην Ουκρανία.
Αυτό είναι γεμάτο με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια.
Ζητούμε να σταματήσει ο παραλογισμός», ανέφερε ο Ρώσος πρεσβευτής.
Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει στην Ουκρανία ως μέρος του επόμενου πακέτου βοήθειας, σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων όπως το M31 GMLRS.
«Για να τερματιστεί η σύγκρουση το συντομότερο δυνατό, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα. Αυτό θα επέτρεπε να προχωρήσουμε προς μια πολιτική διευθέτηση και να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της διεθνούς σταθερότητας»
4_148.jpg

Σε δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου cruise Zircon προχώρησε η Ρωσία

Σε μια επίδειξη δύναμης η Ρωσία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός υπερηχητικού πυραύλου κρουζ Zircon σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας το Σάββατο 28 Μαΐου, και μεταφέρει το Reuters.
Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη Θάλασσα του Barents και έπληξε στόχο στη Λευκή Θάλασσα, ανέφερε το πρακτορείο.
Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο έδειξε τον πύραυλο να εκτοξεύεται από πλοίο και να εκτοξεύεται στον ουρανό σε απότομη τροχιά.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει περιγράψει τον πύραυλο Zircon ως μέρος μιας νέας γενιάς ασυναγώνιστων οπλικών συστημάτων.
Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδέψουν με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου και η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει προηγούμενες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Zircon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια τον περασμένο χρόνο.
Τον περασμένο μήνα η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου διηπειρωτικού πυραύλου με πυρηνικές δυνατότητες, του Sarmat, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει 10 ή περισσότερες πυρηνικές κεφαλές και να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
55_3.jpg

Η επιθετική προέλαση των Ρώσων στην Ουκρανία συνεχίζεται

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν άμεσες επιθέσεις στο Severodonetsk μια στρατηγικής σημασίας πόλη στο Luhansk.
Μέχρι τώρα ο Ρωσικός στρατός συνεχίζει να σημειώνει σταθερά κέρδη γύρω από την πόλη, αλλά δεν έχουν ακόμη περικυκλώσει πλήρως τους Ουκρανούς στρατιώτες αλλά είναι θέμα χρόνου να πέσει το Severodonetsk.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας γύρω από το Izyum παραμένουν ακινητοποιημένες ωστόσο και στο μέτωπο αυτό αναμένεται νέο κύμα προέλασης.

Zelensky: Στις «100 ημέρες» από την εισβολή, η Ρωσία θέλει να έχει πετύχει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους

Η Ρωσία "προσπαθεί να πετύχει σε τουλάχιστον 100 ημέρες πολέμου τους στόχους που ήλπιζε να πετύχει τις πρώτες ημέρες μετά τις 24 Φεβρουαρίου", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.
Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει "το μέγιστο αριθμό πυροβολικού, τις μέγιστες εφεδρείες" στην περιοχή του Donbass, είπε, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κάνουν ό,τι μπορούν με την τρέχουσα άμυνά τους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ο Zelensky και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι απηύθυναν επείγουσες εκκλήσεις για επιθετικά όπλα προκειμένου να απωθήσουν τη Ρωσία στα ανατολικά.
Ο κυβερνήτης Serhiy Haiday δήλωσε στο Telegram ότι η πόλη Severodonetsk στο δυτικό Luhansk έχει βομβαρδιστεί "πολύ βαριά", και ότι έχουν γίνει κατά τόπους οδομαχίες.
Μια γέφυρα μεταξύ της πόλης και της γειτονικής πόλης Lysyhansk υπέστη ζημιές.
Τα ρωσικά στρατεύματα υπέστησαν σημαντικές απώλειες και έχουν υποχωρήσει προς το παρόν, είπε.
Τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν σταθερή πρόοδο στα ανατολικά της Ουκρανίας με τη βοήθεια πιο συγκεντρωμένων βομβαρδισμών πυροβολικού και αεροπορικής ισχύος, ελέγχοντας πλέον σχεδόν όλη την περιοχή του Luhansk και απειλώντας να περικυκλώσουν χιλιάδες από τους πιο έμπειρους στρατιώτες της Ουκρανίας.

Βομβαρδισμοί στο Mykolaiv

Νέο γύρο βομβαρδισμών στην περιοχή περιμετρικά της πόλης Mykolaiv πραγματοποίησαν το Σάββατο (28/5/2022) οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν, ορισμένοι πιο βαριά.
Η περιοχή που χτυπήθηκε από τους ρωσικούς πυραύλους βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από την Kherson και το πεδίο των μαχών με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Έτοιμη για προσάρτηση στη Ρωσία η Kherson

Ανώτερος φιλορώσος αξιωματούχος στην κατεχόμενη ουκρανική περιοχή Kherson είπε στο Reuters πως οι κοντινές μάχες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της επίσημης προσπάθειάς του να ενταχθεί στη Ρωσία και ότι η απόφαση είναι πιθανή «προς το επόμενο έτος».
Ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία Στρατιωτικής Πολιτικής Διοίκησης της Kherson, είπε ότι η διαδικασία ενδέχεται να περιλαμβάνει δημοψήφισμα, σε αντίθεση με προηγούμενα σχόλια ότι δεν θα χρειαστεί.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στη Ρωσία, απάντησε: «Δεν θα γίνει μέχρι το φθινόπωρο.
Ετοιμάζουμε ένα διοικητικό σύστημα και στη συνέχεια προς το επόμενο έτος θα δούμε πώς είναι η κατάσταση».
Ο Stremousov, είπε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στις 11 Μαΐου ότι η Kherson, ακριβώς βόρεια της Κριμαίας και η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταλάβει η Ρωσία σε περισσότερους από τρεις μήνες μαχών στην Ουκρανία, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Vladimir Putin να την ενσωματώσει στη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2022.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν άμεσες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές του Severodonetsk είναι θέμα ημερών να πέσει η στρατηγικής σημασίας πόλη.
Οι ρώσοι στο Lyman φαίνεται να διαιρούν τις προσπάθειές τους - επιτίθενται τόσο στα νοτιοδυτικά για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις που έχουν σταματήσει στο Izyum και στα νοτιοανατολικά για να προχωρήσουν στο Siversk.
Στην Popasna επιδιώκουν να προχωρήσουν βόρεια για να υποστηρίξουν την περικύκλωση του Severodonetsk αντί να προωθηθούν δυτικά προς το Bakhmut.
Οι θέσεις βορειοανατολικά της πόλης του Κharkiv παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στατικές, χωρίς σημαντικές επιθέσεις είτε από τις ρωσικές είτε από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύουν τις αμυντικές τους θέσεις κατά μήκος του νότιου άξονα ενσωματώνοντας την Kherson που έχουν πλήρως καταλάβει.

Βασικό μέτωπο… Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν άμεσες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές του Severodonetsk.
Video επιβεβαίωσαν ότι οι τσετσενικές μονάδες κατέλαβαν ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Severodonets.
Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Πολιτικής Διοίκησης του Severodonetsk Oleksiy Stryuk ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως απωθήσει ρωσικές επιθέσεις στο ξενοδοχείο αλλά οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη θέση στις 27 Μαΐου.
Ο Επικεφαλής της Περιφέρειας Luhansk ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επίσης επιθετικές επιχειρήσεις ακριβώς νοτιοανατολικά του Rubizhne προς το Severodonetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης να πιέζουν στο Severodonetsk μέσω Ustynka και Borisvske μόλις 9 χιλιόμετρα και 14 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης, αντίστοιχα.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LNR) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέκοψαν όλες τις διαδρομές και περικύκλωσαν το Severodonetsk.
Οι ουκρανικές πηγές διέφεραν ως προς την έκταση της ρωσικής προέλασης, με τον επικεφαλής της Στρατιωτικής Πολιτικής Διοίκησης του Severodonetsk Oleksiy Stryuk να υπολογίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει περίπου το 66% της περιμέτρου του Severodonetsk
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιδιώκουν να προχωρήσουν προς το Slovyansk από το Lyman προς τα βόρεια, λόγω των παγιδευμένων επιχειρήσεων νότια του Izyum.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο οικισμούς περίπου 30 χιλιόμετρα και 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Izyum και πραγματοποίησαν περιορισμένες επιθέσεις νότια από το Lyman.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν νότια από το Izyum στον αυτοκινητόδρομο E40 λόγω της ουκρανικής αντίστασης κατά μήκος του δρόμου και μπορεί τώρα να αλλάξουν την προσέγγισή τους για να επιτεθούν προς το Slovyansk από τα βορειοανατολικά.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Περιφέρεια του Kharkiv εκπαιδεύουν προσωπικό για την αναπλήρωση μονάδων πεζικού, αρμάτων μάχης και πυροβολικού και ανέπτυξαν την 29η ξεχωριστή σιδηροδρομική ταξιαρχία.
Στο Lyman επιτίθενται οι ρώσοι από τα νοτιοανατολικά προς το Siversk ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν τους δρόμους που οδηγούν στο Severodonetsk από τα βορειοδυτικά για να κόψουν τις ουκρανικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOCs) στην Περιφέρεια Luhansk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν όλμους και ρουκέτες σε οικισμούς εντός εμβέλειας 20 χιλιομέτρων του βορειοδυτικού Siversk και εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στο Siversk.
Οι ρωσικές δυνάμεις στο Lyman φαίνεται να διαιρούν τις προσπάθειές τους - επιτίθενται τόσο στα νοτιοδυτικά για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις που έχουν σταματήσει στο Izyum και στα νοτιοανατολικά για να προχωρήσουν στο Siversk.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να καταλάβουν την πρόσβαση σε δύο αυτοκινητόδρομους ανατολικά και βορειοανατολικά της Popasna.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον χωριών που γειτνιάζουν με τον αυτοκινητόδρομο T1302 από το Bakhmut προς το Lysychansk, ακριβώς βορειοανατολικά της Popasna.

Νότιος Άξονας – Kherson


Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να οχυρώνουν τις θέσεις τους κατά μήκος του νότιου άξονα.
Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) Vadym Skibitsky ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτίζουν επί του παρόντος μια τρίτη γραμμή άμυνας στην περιφέρεια Kherson και ενοποιούν τον έλεγχo σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια και λιμάνια.
Η Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Zaporizhia είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό ξηράς, αέρα και θάλασσας από την Κριμαία στις 26 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων 24 συστημάτων MLRS Grad.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης να αναπτύσσουν εφέδρους από την Κριμαία.
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν άρματα μάχης T-62 ηλικίας 50 ετών στον νότιο άξονα.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χερσαία επίθεση κοντά στα σύνορα Kherson - Mykolaiv και συνέχισαν τους βομβαρδισμούς σε όλη τη νότια Ουκρανία, την πρώτη επίθεση κοντά στη Kherson για αρκετές εβδομάδες.
Κατά το Institute ISW αυτή η επίθεση είναι απίθανο να είναι μέρος μιας ευρύτερης επιθετικής επιχείρησης.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης πυραυλική επίθεση στο εργοστάσιο Motor Sich στην πόλη Zaporizhia στις 26 Μαΐου, αλλά δεν προκάλεσαν υλικές ζημίες.
Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) Vadym Skibitsky ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προετοιμάζονται για δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Οι ρωσικές αρχές άρχισαν τη μετάβαση της Περιφέρειας Zaporizhia στη ρωσική ζώνη ώρας και την εισαγωγή ρωσικών πινακίδων κυκλοφορίας.
Υποσχέθηκαν επίσης να θεσπίσουν νέα συστήματα επιδότησης και φορολογίας στο εγγύς μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Υπουργείο Εσωτερικών που υπάγεται στην Πολιτοστρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Kherson για να υποστηρίξει την διοίκηση και πιθανώς να υποστηρίξει την ενσωμάτωση με το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας.
Η Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Zaporizhia ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές συνέχισαν να δίνουν ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους της Μελιτόπολης, τα οποία θα επιτρέψουν στο Κρεμλίνο να κινητοποιήσει και να ελέγξει τις μετακινήσεις των κατοίκων των κατεχόμενων εδαφών.

Άμεσα θέματα παρακολούθησης

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ενισχύουν την ομάδα τους βόρεια της πόλης του Kharkiv για να αποτρέψουν περαιτέρω προέλαση της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να καταλάβουν το Severodonetsk, η περικύκλωση της πόλης βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Οι δυνάμεις κατοχής στη Μαριούπολη θα συνεχίσουν να ενισχύουν τον διοικητικό έλεγχο της πόλης με στόχο προσάρτηση.
Οι Ρώσοι ενισχύουν τις θέσεις τους στον Νότιο Άξονα.
cc1_5.png

cc2_5.png
cc3_5.png
cc4_4.png
cc5_4.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->