Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σάλος με τις αποκαλύψεις ότι το FBI κατασκόπευε 3,3 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς ένταλμα

tags :
ΗΠΑ: Σάλος με τις αποκαλύψεις ότι το FBI κατασκόπευε 3,3 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς ένταλμα
Το FBI εκμεταλλεύεται ένα νομικό κενό για να παρακολουθεί όλο και περισσότερους Αμερικανούς
Ανεβάζουν τους πολιτικούς τόνους οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ, καθώς σε επιστολή προς τον διευθυντή του FBI, Christopher Wray, οι εκπρόσωποι Jim Jordan (R-Ohio) και Mike Turner (R-Ohio) ζήτησαν εξηγήσεις γιατί η υπηρεσία του είχε υποκλέψει και συγκεντρώσει προσωπικές πληροφορίες για πάνω από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς ένταλμα.

Το νομικό κενό

Περιορισμένη εξουσιοδότηση για τη συλλογή πληροφοριών ξένων πληροφοριών παρέχεται από τον νόμο περί επιτήρησης ξένων πληροφοριών (FISA).
Συγκεκριμένα, το άρθρο 702 του νόμου λέει: «Ο Γενικός Εισαγγελέας (AG) και ο Διευθυντής Εθνικής Πληροφοριών (DNI) μπορούν από κοινού να εξουσιοδοτήσουν για την έρευνα (i) προσώπων εκτός ΗΠΑ (ii) που ευλόγως πιστεύεται ότι βρίσκονται εκτός Ηνωμένες Πολιτείες (iii) να αποκτήσουν πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών».
Ωστόσο, αυτή η εξουσία μπορεί να παραχωρήσει έναν διευρυνόμενο κύκλο πιθανών αναζητήσεων στο FBI και σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια δύναμη εναντίον Αμερικανών πολιτών που είχαν οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με στοχευμένους αλλοδαπούς.
Ιστορικά, η γνώση του τρόπου με τον οποίο το FISA έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον Αμερικανών πολιτών ήταν περιορισμένη και κρυμμένη πίσω από απόρρητες αναφορές.
Ωστόσο, μια απόφαση του Νοεμβρίου 2020 από το Δικαστήριο Επιτήρησης Εξωτερικών Πληροφοριών (FISC) —το οποίο λειτουργεί ως φύλακας για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ— απαιτούσε από το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (ODNI) να αναφέρει «τον αριθμό των αιτημάτων που το FBI έλαβε πληροφορίες στο πλαίσιο του άρθρου 702.
Συνολικά, τα ερωτήματα εναντίον πολιτών των ΗΠΑ οδήγησαν σε εντυπωσιακές 3.394.053 αναζητήσεις.
Συγκριτικά, μόνο 1.324.057 τέτοια ερωτήματα υποβλήθηκαν το 2020, αντιπροσωπεύοντας αύξηση περίπου 250% κατά το πρώτο έτος της θητείας του Προέδρου Joe Biden.
Σύμφωνα με το ODNI, περισσότερα από τα μισά από αυτά τα ερωτήματα -περίπου 1,9 εκατομμύρια- αποτελούσαν μέρος της ευρύτερης έρευνας για τις υποτιθέμενες ρωσικές προσπάθειες να στοχεύσουν ή να αποδυναμώσουν υποδομές ζωτικής σημασίας των ΗΠΑ.
Η έκθεση ODNI παραδέχτηκε επίσης ότι σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, το FBI απέτυχε να λάβει την έγκριση της FISC πριν αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο των πληροφοριών που συλλέγονται σύμφωνα με το άρθρο 702.

"Κακό" παρελθόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που το FBI υπερβαίνει τις νόμιμες εξουσίες του σύμφωνα με το άρθρο 702.
Τον Νοέμβριο του 2020, η FISC ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση… ανέφερε πολυάριθμα περιστατικά» στα οποία το FBI εξέτασε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 702 χωρίς να λάβει την κατάλληλη άδεια από το δικαστήριο.
Σε άλλες περιπτώσεις, σημείωσε η FISC, το FBI χρησιμοποίησε το άρθρο 702 για ζητήματα που δεν σχετίζονται με τις ξένες πληροφορίες.
Αυτά περιελάμβαναν ερωτήματα για ποινικές έρευνες σχετικά με απάτες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, με οργανωμένο έγκλημα, με βίαιες συμμορίες, με εγχώρια τρομοκρατία και ρατσιστικά κίνητρα βίαιων εξτρεμιστών, καθώς και έρευνες σχετικά με τη δημόσια διαφθορά και τη δωροδοκία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης