Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνδυνος εμφυλίων στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης - Η Ινδία μειώνει φόρους

Κίνδυνος εμφυλίων στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης  - Η Ινδία μειώνει φόρους
Οι ανερχόμενες τιμές των τροφίμων είναι ένα φλέγον θέμα στις αναδυόμενες αγορές, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφύλιων αναταραχών, εάν θυμηθεί κανείς τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης.
Σχετικά Άρθρα
Σε μείωση των φόρων στη βενζίνη και το ντίζελ προχωρά η ινδική κυβέρνηση στο πλαίσιο αναχαίτισης του πληθωρισμού, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας Nirmala Sitharaman σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το Reuters το Σάββατο 21 Μαϊου 2022.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη μειώθηκε την Τετάρτη κατά 8 INR (0,1028 δολ.) ανά λίτρο και στο ντίζελ κατά 6 INR (0,0771 δολ) ανά λίτρο, δήλωσε.
Οι ανερχόμενες τιμές των τροφίμων είναι ένα φλέγον θέμα στις αναδυόμενες αγορές, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφύλιων αναταραχών, εάν θυμηθεί κανείς τα γεγονότα της Αραβικής Ανοιξης.

Δύσκολη η λήψη μέτρων 

Οι κυβερνώντες πλέον διερωτώνται εάν πρέπει να παρέμβουν με μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για να απαλύνουν το άχθος στους πολίτες της χώρας τους ή να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά.
Τα τρόφιμα είναι η μοναδική μεγαλύτερη κατηγορία στο «καλάθι του πληθωρισμού», το οποίο απαρτίζεται από όσα αγαθά χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του κόστους ζωής.
Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ, όπως στην Ινδία ή στο Πακιστάν, και κατά μέσον όρο περίπου το 40% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπως φανερώνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιστροφή του προστατευτισμού

Οι παραγωγοί τροφίμων έχουν γίνει πιο προστατευτικοί.
Η Ινδία το Σαββατοκύριακο 14-15/5  ανακοίνωσε την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού, ενώ η Ινδονησία διέκοψε τις εξαγωγές φοινικελαίου για να ελέγξει τις ενισχυόμενες τιμές στο εσωτερικό στα τέλη Απριλίου.
Και καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν παρεμποδίζει μόνο τον εφοδιασμό τροφίμων αλλά και λιπασμάτων, ο πληθωρισμός των τροφίμων θα μπορούσε να είναι πιο μακροχρόνιος, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Marcelo Carvalio, διευθυντής ερευνών στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές για τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas
Ηρθε για να μείνει», σημείωσε ο ίδιος.
«Τα τρόφιμα αποτελούν κάτι πολύ εμφανές και όταν παρατηρείται αλλαγή στις τιμές τους, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεγεθύνονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης