Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η δυστυχία των Βρετανών αυξάνεται, σε υψηλά 40 ετών ο πληθωρισμός - Ο δείκτης μιζέριας στα επίπεδα της εποχής Thatcher

Η δυστυχία των Βρετανών αυξάνεται, σε υψηλά 40 ετών ο πληθωρισμός - Ο δείκτης μιζέριας στα επίπεδα της εποχής Thatcher

Ο Misery Index  προσθέτει τον πληθωρισμό και την ανεργία και πλέον επιστρέφει σε επίπεδα της θατσερικής εποχής

Σχετικά Άρθρα

Ο γενικός πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξε το 9% τον Απρίλιο, φτάνοντας σε υψηλά 40 ετών, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, που ανέβασαν το μέσο λογαριασμό κοντά στις 2.000 λίρες σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Η μέση τιμή της βενζίνης αυξήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 161,8 p. το λίτρο τον Απρίλιο του 2022 έναντι 125,5 p. το λίτρο ένα χρόνο νωρίτερα.
Το ντίζελ κίνησης ήταν ένας ακόμη παράγοντας που συνέτεινε στην περαιτέρω αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή o οποίος τον Φεβρουάριο ήταν ακόμη στο 7%, αφού το μέσο κόστος του καυσίμου στην αντλία έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 176,1 p. ανά λίτρο, που σημαίνει ότι η μέση αύξηση του κόστους των υγρών καυσίμων έφτασε το τελευταίο 12μηνο το 31,4%.
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες τροφίμων άρχισαν να αναφέρουν αύξηση της ζήτησης για πακέτα τροφίμων, ενώ οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αναφέρουν ότι ο συνδυασμός υψηλότερων φόρων και αυξημένου κόστους τις οδηγεί στο χείλος της χρεοκοπίας, σύμφωνα με την έκθεση.
Στο πλαίσιο αυτό προστίθεται το τέλος της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ για τον κλάδο της φιλοξενίας από 20% σε 12,5%, καθώς ξενοδοχεία και εστιατόρια λένε ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν τους πελάτες από την αύξηση.
Σύμφωνα με το Resolution Foundation που επικαλείται η Guardian, το φτωχότερο 10% των νοικοκυριών τον Απρίλιο επιβαρύνθηκε με πληθωρισμό 10,2%, σημαντικά υψηλότερο από το 8,7% που αισθάνεται το 10% των υψηλότερων εισοδημάτων.
core_head.png

Ο πόνος γίνεται αισθητός σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και της αγοράς, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να αναλάβουν δράση.
Και βέβαια, η ισχυρή πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου, από 1,30 τον προηγούμενο μήνα, σε 1,22 αυτή την εβδομάδα, δεν βοηθά το κόστος των εισαγωγών.

Ο Misery Index στα επίπεδα της θατσερικής εποχής

Κατά συνέπεια, ο Misery Index (Δείκτης Μιζέριας που προσθέτει τον πληθωρισμό και την ανεργία), επιστρέφει επίσης στα επίπεδα της θατσερικής εποχής.

misery_index_0.jpg
Είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με την Goldman, η αύξηση του δομικού πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο από +5,71% τον Μάρτιο σε +6,19% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδά τους πριν από ένα χρόνο είναι «σύμφωνη με τις προσδοκίες».
Η αύξηση του δομικού πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση κατά 54% των τιμών ενέργειας και την απότομη αύξηση του επακόλουθου πληθωρισμού των τροφίμων.
Στο πλαίσιο του δομικού πληθωρισμού, επήλθαν ανοδικές πιέσεις τιμών σε εστιατόρια και ξενοδοχεία λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από 12,5% σε 20% τον Απρίλιο και λόγω των αυξήσεων σε πιο ασταθείς κατηγορίες, όπως τα παιχνίδια.
Η Goldman αναμένει ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο «θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ισχυρής αύξησης των μισθών και των αυξημένων τιμών της ενέργειας».
Ωστόσο, ενώ η Goldman αναμένει «ισχυρή αύξηση των μισθών», τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η αύξηση των πραγματικών μισθών έχει μείνει πίσω από την έκρηξη του πληθωρισμού.

guardi.PNG
Σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού, τα βρετανικά εμπορικά επιμελητήρια ζήτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει έναν έκτακτο μίνι προϋπολογισμό, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
«Η έκταση στην οποία ο πληθωρισμός βλάπτει βασικούς μοχλούς της παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών επενδύσεων, είναι άνευ προηγουμένου και σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να περάσει σε ύφεση μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο Suren Thiru, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του BBC.
O Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Rishi Sunak δήλωσε ότι αναζητά λύσεις για να ενισχύσει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων, ωστόσο φέρεται να υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες ύψους δισεκατομμυρίων λιρών για επιπλέον κοινωνική πρόνοια που απαιτούνται.
Κάποιοι υπουργοί έχουν προτείνει τα πρόσθετα έσοδα να προέλθουν από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης