Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ρούβλι 11% πάνω έναντι του δολαρίου - 20 ευρωπαϊκές εταιρείες άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια - Άλλες 14 περιμένουν στη σειρά

Το ρούβλι 11% πάνω έναντι του δολαρίου - 20 ευρωπαϊκές εταιρείες άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια - Άλλες 14 περιμένουν στη σειρά
Πώς οι Ευρωπαίοι, με τις κυρώσεις τους, κατέστησαν το ρούβλι κορυφαίο σε απόδοση ανάμεσα σε 31 κύρια νομίσματα που παρακολουθεί το Bloomberg.
Σχετικά Άρθρα

Το σύστημα επίδειξης ισχυρών αντιρωσικών αισθημάτων και σκληρής γλώσσας της Ευρώπης αποδεικνύεται κενό γράμμα, αφού ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών που ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank έχει φτάσει τις 20 ενώ άλλες 14 περιμένουν στην ουρά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πηγές της Gazprombank δήλωσαν ότι είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank που θα επιτρέψουν την ανταλλαγή των ευρώ τους με ρούβλια, προκειμένου να μπορούν να αγοράσουν φυσικό αέριο.
Άλλες 14 εταιρείες έχουν ζητήσει να τους αποσταλούν τα απαραίτητα έγγραφα από την τράπεζα προκειμένου να τα συμπληρώσουν και να συνεχίσουν να αγοράζουν κανονικά φυσικό αέριο σε για τη διευκόλυνση των συναλλαγών σε ρούβλια.
Αυτό σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες αποδέχτηκαν να πληρώνουν χωρίς πολλή φασαρία τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια, και ο κατάλογος συνεχίζει να αυξάνεται -- παρά το γεγονός ότι όλα αυτά παραβιάζουν τυπικά τις κυρώσεις των Βρυξελλών.
«Βάσει του νέου μηχανισμού, οι πελάτες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank», είπε η πηγή.
Οι Ευρωπαίοι πελάτες πληρώνουν σε ευρώ στην Gazprombank, στη συνέχεια τα κεφάλαια τους μετατρέπονται αυτόματα σε ρούβλια και στη συναλλαγή δεν εμπλέκεται ούτε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία τελεί σε καθεστώς κυρώσεων από την ΕΕ.
Οι κινήσεις αυτές γίνονται τη στιγμή που τελειώνουν οι προθεσμίες κατά τις οποίες πρέπει να πληρωθούν οι προμήθειες Απριλίου από τους μεγάλους ευρωπαίους αγοραστές.
Στις 27 Απριλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula fon der Layen προειδοποίησε συγκεκριμένα τις εταιρείες να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια: «οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν πρέπει να ανταποκριθούν στις ρωσικές απαιτήσεις», είπε η von der Layen.
«Αυτό θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων, άρα υψηλός κίνδυνος για τις εταιρείες».
Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο πρώην εταίρος της Goldman και επικεφαλής της ΕΚΤ - ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi - επιβεβαίωσε ότι οι εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ.
«Οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom», δήλωσε ο Draghi κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου.
Πρόσθεσε ότι οι γερμανικές εταιρείες πλήρωναν ήδη ρούβλια για το φυσικό αέριο καθώς και οι δύο χώρες είναι κορυφαίοι εισαγωγείς ρωσικών ορυκτών καυσίμων.
Με τα capital controls, σε συδυασμό με την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, έχει μετατρέψει το ρούβλι στο νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος.
Πλέον έχει αυξηθεί περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από την αρχή  του έτους, ξεπερνώντας ακόμη και την άνοδο του βραζιλιάνικου real κατά 9% και έχει καταστεί το κορυφαίο ανάμεσα σε 31 κύρια νομίσματα που παρακολουθεί το Bloomberg.

Snag_d4759a4.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης