Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ομηρεία λαθών η Ευρώπη - Διαιρεμένη βρήκε λύσεις για να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις

Σε ομηρεία λαθών η Ευρώπη - Διαιρεμένη βρήκε λύσεις για να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να παραβιάζει… τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που η ίδια θέσπισε

Σε ομηρεία λαθών και τακτικών βρίσκεται η Ευρώπη που συντάχθηκε κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ των δημοκρατικών υποκινούν μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Ρωσίας και χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ρωσία αντί να διαμορφωθούν οι συνθήκες για εκτόνωση της κατάστασης.
Με την Φινλανδία και Σουηδία να σχεδιάζουν ένταξη στο ΝΑΤΟ, την Δύση να συνεχίζει να υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία και την Δύση να επιβάλλει συνεχώς κυρώσεις στην Ρωσία… η προοπτική εκεχειρίας απομακρύνεται.
Αντί όλος ο πλανήτης να προσπαθήσει ώστε να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία και σύντομα να υπάρξει εκεχειρία, προωθεί ένα σχέδιο σύγκρουσης που δεν θα έχει καλή κατάληξη.
Η Ευρώπη από την μια σχεδιάζει κυρώσεις και από την άλλη διαιρεμένη αναζητάει λύσεις για το πώς θα ξεπεράσει τις κυρώσεις που η ίδια σχεδίασε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συνοχή και η στρατηγική επιβολής κυρώσεων τελικά γυρνάει μπούμερανγκ.
Είναι αναποτελεσματικές οι κυρώσεις γιατί οι χώρες τις παραβιάζουν…
Συν τοις άλλοις δεν είναι κατανοητό γιατί πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις ειδικά στην ενέργεια από την οποία εξαρτάται η Ευρώπη;
Ποια η αποτελεσματικότητα όλων αυτών των κινήσεων;
Οι κυρώσεις υποχρεώνουν την Ρωσία σε αντίμετρα και επιδεινώνουν τις σχέσεις των δύο πλευρών… ενώ η λύση στο Ουκρανικό απομακρύνεται…

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να παραβιάζει… τις κυρώσεις που η ίδια θέσπισε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επεξεργαστεί μια λύση σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και να εκπληρωθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνεται για τους υδρογονάνθρακες σε ρούβλια.
Σε κλειστή συνεδρίαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι η νέα καθοδήγηση θα καταστήσει σαφές ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, ενώ πρέπει να πληρώνουν σε δολάρια ή ευρώ και να δηλώσουν ότι επ' αυτού θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους βάσει της σύμβασης.
Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η ρυθμιστική αρχή δεν θα θεωρήσει τις ενέργειες των εταιρειών ως παραβίαση των κυρώσεων.

Στη συνάντηση προέκυψαν αρκετές διαφωνίες για το θέμα αυτό.
Ενώ η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Ιταλία υποστήριξαν το προτεινόμενο σχέδιο, η Πολωνία είχε διαφωνίες ως προς το νομικό ζήτημα της νέας απόφασης.
Ορισμένα κράτη διετύπωσαν επιφυλάξεις που οι νέες οδηγίες δεν υποδεικνύουν ξεκάθαρα εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprombank.
Η δημιουργία λογαριασμών σε ρούβλια θεωρούνταν προηγουμένως παραβίαση των κυρώσεων, αν και αυτό δεν είναι επίσημο.

Περίπου 20 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να πληρώσουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και άλλες 14 προετοιμάζονται ώστε να ανοίξουν αντίστοιχους λογαριασμούς.

Στις 31 Μαρτίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin καθόρισε μια νέα διαδικασία πληρωμής για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου από κράτη ή εταιρίες που προέρχονται από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες.
Αυτά τα κράτη πρέπει να μεταφέρουν κεφάλαια σε ξένα νομίσματα στην Gazprombank, η οποία θα αγοράζει ρούβλια και θα τα μεταφέρει σε ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλια των κρατών ή εταιριών που αγοράζουν ενέργεια από την Ρωσία.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο όπως είχαν καθοριστεί στα συμβόλαια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι η πληρωμή για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών, οι περισσότερες χώρες σε επίσημο επίπεδο είπαν ότι δεν θα πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα.

Η Γερμανία θα διακόψει την αγορά πετρελαίου από την Ρωσία έως τέλος του 2022

Η Γερμανία σχεδιάζει να διακόψει τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε ένα ενιαίο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Οι γερμανικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνιών με εναλλακτικούς προμηθευτές.
Ταυτόχρονα, η Γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι θα μπορέσει να λύσει τα εναπομείναντα υλικοτεχνικά προβλήματα μέσα στους επόμενους έξι έως επτά μήνες.
Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον καγκελάριο Scholz, σκοπεύει να προωθήσει το εθνικό του σχέδιο στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Ωστόσο, η Γερμανική κυβέρνηση δεν διευκρίνισε ποιες χώρες θα αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο.

Οι κυρώσεις στο πετρέλαιο και η ενεργειακή ασφάλεια αναμένεται να είναι τα κύρια θέματα στις συνομιλίες του Scholz με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, που είναι προγραμματισμένες για τις 19 Μαίου 2022, καθώς και κατά τη συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ, Hamad Al Thani, στο Βερολίνο στις 20 Μαίου.

Οι αντιπρόσωποι των χωρών της ΕΕ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει σχέδιο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση εισαγωγής αργού πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος της έκτης δέσμης και για την εισαγωγή προϊόντων πετρελαίου - από το 2023.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2024.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάστηκε ήδη να μετριάσει ορισμένες από τις προτάσεις της σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, τις παραμέτρους και τις πιθανές εξαιρέσεις από το εμπάργκο πετρελαίου.
Η Ουγγαρία αντιτίθεται στο εμπάργκο πετρελαίου, με την υποστήριξη ορισμένων άλλων χωρών που πιστεύουν ότι η ζημιά από αυτό το μέτρο θα είναι καταστροφική για την Ευρώπη.

Λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ, το έκτο πακέτο κυρώσεων και το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας είχε προγραμματιστεί να εξεταστεί στις 16 Μαίου 2022.

Η δύση αυτοκαταστρέφεται…

Η απόφαση της Ευρώπης και των ΗΠΑ να επιβάλλουν πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία… έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο παρενεργειών στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Με 10,128 χιλιάδες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εκ των οποίων 7.374 κυρώσεις μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία… η Ευρώπη και ο κόσμος εξάντλησε το αντιρωσικό μένος.
Για την ιστορία έχουν επιβληθεί 10.128 κυρώσεις κατά της Ρωσίας από το 2014.
Πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία είχαν επιβληθεί 2.754 κυρώσεις και μετά την εισβολή 7.374 κυρώσεις…

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά στην ιστορία όπου οι χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχουν υποστεί περισσότερες παρενέργειες από την χώρα στόχο…
Δηλαδή οι κυρώσεις της Ευρώπης στην Ρωσία γύρισαν μπούμερανγκ κατά της Ευρώπης…
Η Ρωσική οικονομία θα υποστεί ύφεση -10% με -12% το 2022 από όλες αυτές τις κυρώσεις και το κόστος του πολέμου, όμως το ρούβλι από τα 150 ρούβλια ανά δολάριο… έχει ανατιμηθεί στα 64 ρούβλια ανά δολάριο…
Στην αρχή κατακρημνίστηκε και εν συνεχεία… ανατιμήθηκε όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Putin αποφάσισε να επιβάλλει την πληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες…

Η ζημιά όμως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από τις κυρώσεις που επέβαλλαν είναι πολλαπλάσιες.
Η Deutsche bank υποστηρίζει ότι το 2022 οι πολίτες του κόσμου θα πληρώσουν 160 δισεκ. περισσότερα για βενζίνη, ο πληθωρισμός φθάνει σε εκρηκτικές διαστάσεις και φαινόμενα επισιτιστικής κρίσης πλήττουν τον κόσμο…
Οι συνέπειες για την Ευρώπη είναι χειρότερες από ότι για την Ρωσία… οι κυρώσεις της Ευρώπης προς την Ρωσία βλάπτουν περισσότερο την Ευρώπη από ότι την Ρωσία.
Η Ρωσία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο μέσω αγωγών θα είναι πάντα φθηνότερο από το LNG το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ ή των ΗΠΑ…
Συν τοις άλλοις όπως αποδείχθηκε και από το Κατάρ και τις επαφές με την Γερμανία… η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου είναι τεράστιο κόστος… για την Ευρώπη.
Π.χ. το Κατάρ για να δώσει υγροποιημένο φυσικό αέριο ζητάει μακροχρόνια συμβόλαια… δηλαδή από την μια εξάρτηση της Ρωσίας, στην εξάρτηση του Κατάρ…

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν δουλεύουν και η εμμονή της Δύσης κατά της Ρωσίας βλάπτει, πλήττει την Ευρώπη κατά τρόπο επικίνδυνο… η Ευρώπη βρίσκεται εγκλωβισμένη σε καθοδικό σπιράλ.

Το ντόμινο παρενεργειών

Όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλλε στην Ουκρανία και ο Putin παρουσίασε τους στρατιωτικούς του στόχους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση, επιβάλλοντας σαρωτικές οικονομικές και τραπεζικές κυρώσεις κατά του ρωσικού λαού.
Αυτές οι κυρώσεις προκάλεσαν ένα ντόμινο ανεπιθύμητων συνεπειών σε όλη την Ευρώπη και τη Δύση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Ευρώπη δημιούργησαν ένα σκληρό, «ενωμένο μέτωπο» ενάντια στη Ρωσία, αλλά καθώς κλιμακώθηκε ο εμπορικός τους πόλεμος εναντίον της Ρωσίας, απειλήθηκαν οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι τιμές για πολύτιμα εμπορεύματα αυξήθηκαν σε ολόκληρη τη Δύση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μίλησαν από την αρχή εναντίον του Putin, προβάλλοντας κενές απαιτήσεις χωρίς στρατηγική.

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις απαιτώντας από τα εχθρικά έθνη στη Δύση να πληρώσουν για τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες σε ρωσικά ρούβλια.
Ο Putin χαρακτήρισε μπλόφα της Ευρώπης και αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της Δύσης.
Οι ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου πληρώνουν τώρα την ενέργεια σε ρωσικά ρούβλια, ισχυροποιώντας την Ρωσία και το Ρούβλι το οποίο ανατιμάται σε επίπεδα προ της εισβολής…

Επίσης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας M. Draghi, επιβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου πληρώνουν την ενέργεια σε ρωσικά ρούβλια.
«Οι περισσότεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου» έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom και έχουν συμβιβαστεί με τις ρωσικές απαιτήσεις.
Ο ένας μετά τον άλλον, οι ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς οι σκληρές συζητήσεις της Δύσης δεν γίνονται παρά ένας απλός απόηχος αδυναμίας.
Το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα –το δολάριο ΗΠΑ– δέχεται ένα ιστορικό πλήγμα στη διαδικασία, καθώς η Ρωσία παρακάμπτει το δολάριο.

Η Δύση παραδίδεται αθόρυβα στην Ρωσία

Η Δύση παραδίδεται αθόρυβα στη Ρωσία, καθώς οι ρώσοι χρησιμοποιούν, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και τα λιπάσματα ως μοχλό πίεσης προς την Δύση.
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Biden των ΗΠΑ απειλεί να στείλει περισσότερα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό (αξίας έως και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην Ουκρανία.

Η Δύση συνθηκολογεί με την Ρωσία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η Δύση συνθηκολογεί με τη Ρωσία, καθώς ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης έχει εξελιχθεί σε μπούμερανγκ.
Ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Draghi προσπάθησε να ισχυριστεί ότι η Ιταλία θα μπορούσε να πληρώσει για το φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το πόσο σίγουρος ήταν ότι η Ιταλία θα μπορούσε να διατηρήσει τη ροή του φυσικού αερίου χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ, ανέφερε:
«Είμαι στην πραγματικότητα αρκετά σίγουρος, αλλά για έναν ανόητο λόγο.
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το τι σημαίνει παραβίαση κυρώσεων.
Κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα σχετικά με το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές. Άρα, είναι μια γκρίζα ζώνη».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέστησε σαφές στις 27 Απριλίου ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου δεν πρέπει να λυγίσουν στις ενεργειακές απαιτήσεις της Ρωσίας.
«Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ανταποκριθούν στις ρωσικές απαιτήσεις, αυτό θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων, άρα υψηλός κίνδυνος για τις εταιρείες».

Ο Draghi τελικά αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τις κυρώσεις που αποφάσισαν κατά της Ρωσίας και ήδη υποκλίνονται στις ενεργειακές απαιτήσεις του Putin.
«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom», είπε ο Draghi, αποκαλύπτοντας ότι η Ευρώπη συνεχίζει να πληρώνει δισεκατομμύρια ημερησίως στη Ρωσία και με τους όρους της Ρωσίας!
Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο ενάντια στη Ρωσία.
Είναι όλα στον αέρα.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να καταστρέφει κάθε στρατιωτικό εξοπλισμό που φέρουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και θα πλουτίσει λόγω της πλεονεκτικής θέσης στην ενέργεια.
Τα σχέδια οικονομικού και τραπεζικού αποκλεισμού της Ρωσίας από την Δύση… αποτυγχάνουν, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού κλονίζονται παγκοσμίως και οι αθώοι συνεχίζουν να υποφέρουν.

Η Γερμανία προειδοποιεί για επισιτιστική κρίση

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Burbock υποστηρίζει ότι οι χώρες της G7 (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιαπωνία) θα έρθουν αντιμέτωπες με επισιτιστική κρίση, για την οποία ευθύνεται η Ρωσία.

«Ο υβριδικός πόλεμος δεν είναι μόνο άρματα μάχης και πύραυλοι αέρα, αλλά και προπαγάνδα και ο πόλεμος για τα τρόφιμα που βλέπουμε ήδη σε όλο τον κόσμο», τόνισε… κατηγορώντας ξανά τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών.
Κατά τη γνώμη της, αυτό «αντιπροσωπεύει έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο».
«Όλοι γνωρίζουμε ότι εάν η κλιματική κρίση ξεσπάσει το καλοκαίρι, η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη», δήλωσε η Burbock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης