Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μπούμεραγκ» ο πόλεμος στην Ουκρανία για τη Ρωσία: Αντί να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ, την πυροδότησε

«Μπούμεραγκ» ο πόλεμος στην Ουκρανία για τη Ρωσία: Αντί να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ, την πυροδότησε
Η ρωσική εισβολή δίνει την ώθηση στο ΝΑΤΟ να ενισχύσει την πιο αδύναμη πλευρά του, στην Ανατολική Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που η Ρωσία δεν δρέπει τα ωφέλη που επιθυμούσε να αποκομίσει από την εισβολή στην Ουκρανία, όλο και περισσότεροι αναλυτές, μιλούν για μια κίνηση «μπούμεραγκ» που αντί να διχάσει, ή να «αποτελειώσει» το ΝΑΤΟ δίνει την αφορμή να βγει δυνατότερο, και με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενισχύσει την «αδύναμη» ανατολική του πτέρυγα.
Το ΝΑΤΟ για χρόνια δεν μπορούσε να επιλύσει ένα περίπλοκο στρατιωτικό πρόβλημα: Πώς να υπερασπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κράτη της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στην περίπτωση που η Μόσχα επέλεγε να επιτεθεί.
Το πρόβλημα αυτό φαίνεται πως βρίσκει την λύση του την οποία επέβαλε με ακούσιο τρόπο, καθώς φαίνεται ο πρόεδρος Vladimir Putin όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Ενώ μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος όσον αφορά τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης που βρίσκονται σε περίοδο επιδείνωσης έχει επικεντρωθεί στα νέα στρατιωτικά σχέδια της Γερμανίας, η αναμενόμενη προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης αλλαγής στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Putin, αφού διεξήγαγε πόλεμο εν μέρει για να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με το αντίθετο.

Τι είναι το ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ - ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου - είναι μια στρατιωτική συμμαχία, που δημιουργήθηκε το 1949 από 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Γαλλίας, όπως θυμίζει το BBC .
Τα μέλη συμφωνούν να βοηθήσουν το ένα το άλλο σε περίπτωση που δεχθούν ένοπλη επίθεση. Με τη Φινλανδία θα φτάσει τα 31 μέλη.
Ο αρχικός στόχος του ΝΑΤΟ ήταν να αντιμετωπίσει τη ρωσική επέκταση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, πολλοί από τους πρώην συμμάχους της στην Ανατολική Ευρώπη προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ.

Πόσα στρατεύματα διαθέτει το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη;

Το ΝΑΤΟ είχε ήδη στρατεύματα που εκτείνονται από τη Βαλτική στα βόρεια μέχρι τη Ρουμανία στα νότια.
Είχαν τοποθετηθεί εκεί το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ έχει τώρα αναπτύξει στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετήσει 40.000 άνδρες του, σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Έχει μαχητικά αεροσκάφη σε επιφυλακή και πλοία, συμπεριλαμβανομένων ομάδων αεροπλανοφόρων, που περιπολούν στις θάλασσες.

Γιατί η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ;

Ενώ άλλες σκανδιναβικές χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία ήταν αρχικά μέλη της συμμαχίας, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν προσχώρησαν στο σύμφωνο για ιστορικούς και γεωπολιτικούς λόγους.
Τόσο η Φινλανδία, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, όσο και η Σουηδία υιοθέτησαν ουδέτερη στάση εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αρνούμενες να ευθυγραμμιστούν με τη Σοβιετική Ένωση ή τις ΗΠΑ.
Για τη Φινλανδία, αυτό αποδείχθηκε πιο δύσκολο, καθώς μοιραζόταν ένα τεράστιο σύνορο με μια αυταρχική υπερδύναμη.
Για να διατηρήσουν την ειρήνη, οι Φινλανδοί υιοθέτησαν μια διαδικασία που ορισμένοι αποκαλούν «Φινλανδοποίηση», κατά την οποία οι ηγέτες προσχωρούσαν κατά καιρούς στις σοβιετικές απαιτήσεις.
Οι εξισορροπητικές πράξεις και των δύο χωρών έληξαν ουσιαστικά με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Εντάχθηκαν μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995 και ευθυγράμμισαν σταδιακά τις αμυντικές τους πολιτικές με τη Δύση, αποφεύγοντας ωστόσο να ενταχθούν άμεσα στο ΝΑΤΟ.
Κάθε χώρα είχε διαφορετικούς λόγους για να αποφύγει την υπογραφή του συμφώνου του ΝΑΤΟ παράλληλα με την ΕΕ.

Γιατί η Ρωσία αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ προσέφερε στην Ουκρανία μια πορεία προς την ένταξη το 2008.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Ουκρανία έθεσε ως προτεραιότητα την ένταξή της.
Αυτό όμως δεν συνέβη, κυρίως λόγω της μακροχρόνιας αντίθεσης της Ρωσίας.
Η Ρωσία πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ έχει καταπατήσει την περιοχή πολιτικής επιρροής της με την αποδοχή νέων μελών από την ανατολική Ευρώπη - και η αποδοχή της Ουκρανίας θα έφερνε το ΝΑΤΟ στην πίσω αυλή της.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θεωρεί τη συμμαχία ως ένα προπύργιο που στοχεύει στη Ρωσία. Πριν από την εισβολή του Putin στην Ουκρανία, κατέστησε σαφές ότι πιστεύει πως το ΝΑΤΟ είχε πλησιάσει πολύ κοντά στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodimir Zelenski, αποδέχθηκε ότι η χώρα του δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επί του παρόντος, λέγοντας: «Είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Το καταλαβαίνουμε αυτό».
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να μην ενταχθούν.

Πώς θα μπορούσαν η Φινλανδία και η Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ;

Η Φινλανδία έχει δηλώσει ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η γειτονική Σουηδία αναμένεται να λάβει σύντομα απόφαση.
Η κίνηση αυτή υποστηρίζεται από τις υπάρχουσες χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα για να καταπολεμήσουν την εισβολή της Ρωσίας.
Και οι δύο χώρες είναι ουδέτερες εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η δημόσια υποστήριξη για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Για τη Φινλανδία, ο λόγος ήταν περισσότερο γεωπολιτικός: Η απειλή για τη Ρωσία είναι πιο απτή χάρη στα κοινά σύνορα των δύο χωρών
«Η Φινλανδία ήταν η εκτεθειμένη χώρα και εμείς η προστατευόμενη χώρα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας karl Bild στην Christian Amanpour του CNN σε κοινή συνέντευξη με τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Alexander Stub.
Μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος για να υποβληθεί αίτηση και να γίνει κάποιος μέλος του ΝΑΤΟ.
Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη στη Σουηδία και τη Φινλανδία, εάν δεχθούν επίθεση εκ των προτέρων.
Για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, οι χώρες πρέπει να είναι δημοκρατίες, να αντιμετωπίζουν δίκαια τις μειονότητες και να δεσμεύονται να επιλύουν ειρηνικά τις συγκρούσεις. Πρέπει επίσης να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στη συμμαχία.
Τόσο η Φινλανδία -η οποία έχει σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία- όσο και η Σουηδία διαθέτουν εξαιρετικά ικανούς στρατούς.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Η Φινλανδία πληροί αυτόν τον στόχο και η Σουηδία θα το πράξει «το συντομότερο δυνατό».

Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία κινητοποίησε την αλλαγή στη στάση των χωρών και ευνοεί την διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ώθησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να τραβήξουν τη σκανδάλη για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αν το Κρεμλίνο ήταν πρόθυμο να εισβάλει στην Ουκρανία, μια χώρα με 44 εκατομμύρια ανθρώπους, ΑΕΠ περίπου 516 εκατομμυρίων δολαρίων και ένοπλες δυνάμεις 200.000 ενεργών στρατιωτών, τι θα εμπόδιζε τον Putin να εισβάλει σε μικρότερες χώρες όπως η Φινλανδία στη Σουηδία;
«Όλα άλλαξαν όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sana Marin, τον Απρίλιο.
«Η νοοτροπία των ανθρώπων στη Φινλανδία, αλλά και στη Σουηδία άλλαξε και μετατοπίστηκε πολύ δραματικά».
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η δημόσια υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Φινλανδία έχει εκτοξευθεί από περίπου 30% σε σχεδόν 80% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.
Η πλειοψηφία των Σουηδών εγκρίνει επίσης την ένταξη της χώρας τους στη συμμαχία, σύμφωνα με τις εκεί δημοσκοπήσεις.
«Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου, στις 5 το πρωί, όταν ο Putin και η Ρωσία επιτέθηκαν στην Ουκρανία» δήλωσε ο Alexander Stub, πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα είχαν ενταχθεί χωρίς αυτή την επίθεση».
Αξιωματούχοι τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία έχουν επίσης εκφράσει την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι, κατά την προετοιμασία του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπάθησε να ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται προς ανατολάς.
Μια τέτοια παραχώρηση, ωστόσο, θα έδινε ουσιαστικά στη Ρωσία την εξουσία να υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική των γειτόνων της, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι τους συμμάχους και τους εταίρους τους.
Η Ρωσία, δήλωσε στο CNN ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist, θέλει «πραγματική επιρροή στις επιλογές ασφαλείας στην Ευρώπη.
Θέλουν επιρροή στις χώρες της γειτονιάς.
Και αυτό είναι εντελώς μη αποδεκτό από τη Σουηδία».

Πλεονεκτήματα 

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έδινε τέλος σε μια εποχή μεγάλης ρωσικής επιρροής στις σχέσεις της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Για τη Σουηδία, σηματοδοτεί το οριστικό τέλος μιας ουδετερότητας 200 χρόνων.
Για το ΝΑΤΟ, οι σκανδιναβικές χώρες δεν θα φέρουν μόνο επιπλέον στρατιωτικές δυνατότητες.
Γεωγραφικά, θα μειώσουν την ευπάθεια της βορειοανατολικής πλευράς της, προσθέτοντας 1.343 χιλιόμετρα πρόσθετων χερσαίων συνόρων με τη Ρωσία και απομονώνοντας αποτελεσματικά τον θύλακα του Καλίνινγκραντ που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία στη Βαλτική Θάλασσα.
"Σε περίπτωση σύγκρουσης, υπάρχει η ευκαιρία να κλείσουμε τον Φινλανδικό κόλπο", δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Arvydas Anusauskas σε δημοσιογράφους.
"Πρόκειται για νέες ευκαιρίες, κάτι που δεν είχαμε καν σκεφτεί στο παρελθόν".
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται στο Βερολίνο αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου θα συμμετάσχουν και οι Σουηδοί και Φινλανδοί ομόλογοί τους.
Υπάρχει μια δυναμική πίσω από την αίτηση των δύο σκανδιναβικών χωρών για άμεση ένταξη, αν και δεν αποτελεί τελειωμένη υπόθεση.
1_10.PNG
H άρνηση της Τουρκίας

Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εξέφρασε τις ανησυχίες του για "τρομοκράτες" στη Σουηδία και τη Φινλανδία ζητώντας από τις δύο χώρες να πάρουν σαφή θέση απέναντι στους υποστηρικτές των αυτονομιστών Κούρδων μαχητών.
Σε περίπτωση που η Τουρκία κατευναστεί, η παρουσία των χωρών αυτών στη συμμαχία θα μπορούσε να ανακόψει τυχόν μελλοντικά ρωσικά σχέδια για τη στόχευση αυτού που συχνά θεωρείται ως η αχίλλειος πτέρνα του ΝΑΤΟ στη Βαλτική.
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που αποτελούσαν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 2004, θα μπορούσαν να βασίζονται σε πιο άμεση βοήθεια και σε νέες διαδρομές για προμήθειες μέσω της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Τα τρία αυτά κράτη δεν είναι πιθανό να απειληθούν άμεσα στρατιωτικά από τη Ρωσία, καθώς ο στρατός του Putin είναι απασχολημένος στην Ουκρανία.
Αλλά εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές εκφοβισμού. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Putin απαίτησε από το ΝΑΤΟ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες αυτές και άλλα ανατολικά κράτη και να απέχει από την περαιτέρω διεύρυνση, ιδίως δεδομένων των φιλοδοξιών της Ουκρανίας να ενταχθεί.

Το ΝΑΤΟ απέρριψε τις ρωσικές αιτιάσεις.

Η αλλαγή στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς θα σήμαινε δραματική αύξηση του κόστους οποιασδήποτε επίθεσης της Ρωσίας στην περιοχή και ως αποτέλεσμα θα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας, σύμφωνα με τον William Alberque, διευθυντή στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου εξοπλισμών στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών με έδρα το Λονδίνο.
"Η Ρωσία θέλει να σε χτυπήσει εκεί που είσαι αδύναμος, όχι εκεί που είσαι πραγματικά, πραγματικά δυνατός", δήλωσε ο Alberque.
"Όταν (το αδύναμο σημείο) είμαι πραγματικά σταθερό με μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη, η Ρωσία θα πει ότι δεν αξίζει τον κόπο. Αυτό θα μειώσει τις εντάσεις".
Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή ασφάλεια σε περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων ασαφών απειλών για τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στη Βαλτική.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό τέτοια όπλα έχουν ήδη τοποθετηθεί εκεί.
Ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής εξασκήθηκε στην εκτέλεση εικονικών χτυπημάτων με πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας στις 5 Μαΐου.
Αφότου ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto και η πρωθυπουργός Sanna Marin δήλωσαν την Πέμπτη ότι η χώρα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ "χωρίς καθυστέρηση", ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα αποτελούσε "σίγουρα" απειλή για τη Ρωσία.
Δεν διευκρίνισε τι θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία εάν η Φινλανδία ενταχθεί στη συμμαχία, αν και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει "βελτίωση ή αύξηση του βαθμού των αμυντικών προετοιμασιών κατά μήκος των ρωσο-φινλανδικών συνόρων".
2_22.png
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ "δεν έχει κάνει ποτέ καμία χώρα πιο ασφαλή", δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ στο βρετανικό Sky News.

Πράγματι, η κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο στρατιωτικό μπλοκ είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τη Ρωσία, δήλωσε ο Igor Korotchenko, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων με έδρα τη Μόσχα.
Η χώρα θεωρείται στενός γείτονας από το Κρεμλίνο μετά από δεκαετίες σοβιετικής επιρροής, δίνοντας αφορμή για τον όρο "Φινλανδοποίηση", όπου ένα μεγαλύτερο κράτος ελέγχει ουσιαστικά την εξωτερική πολιτική ενός μικρότερου, επιτρέποντάς του όμως να παραμείνει ανεξάρτητο.
Ενώ η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα αποφέρει οφέλη στις Βαλτικές χώρες, δεν θα αλλάξει δραματικά την οπτική της Ρωσίας, σύμφωνα με την Kimberly Marten, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Barnard College του Πανεπιστημίου Columbia.
Οι δύο χώρες εκπαιδεύονται ήδη στενά με το ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια, οπότε η επίσημη ένταξή τους στη συμμαχία θα ήταν κατά κάποιο τρόπο μόνο μια τυπική διαδικασία.
"Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάτι να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι", δήλωσε η Marten αναφερόμενη στην πιθανή αντίδραση του Putin στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ. "Αλλά πρέπει να ζυγίζεις τους κινδύνους σε σχέση με τα οφέλη και νομίζω ότι είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων".
Μαζί, οι σκανδιναβικές χώρες θα φέρουν και οι δύο ισχυρούς στρατούς στα πρότυπα του ΝΑΤΟ με αυξανόμενους αμυντικούς προϋπολογισμούς και ένα ήδη υψηλό επίπεδο ενσωμάτωσης στη συμμαχία, δεδομένων των συχνών κοινών ασκήσεων και της ανταλλαγής πληροφοριών.
Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ επισημαίνουν επίσης τις ισχυρές ναυτικές τους δυνάμεις ως πλεονέκτημα στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και τη μεγάλη δεξαμενή εκπαιδευμένων εφέδρων στρατιωτών της Φινλανδίας.
Οι δύο χώρες θα προσθέσουν επίσης σημαντική αεροπορική δύναμη στη συμμαχία: Η Σουηδία διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη Gripen, ενώ η Φινλανδία αντικαθιστά τα F/A-18 Hornet της με 64 αεροσκάφη F-35A.
3_24.png
Οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τον ρωσικό στόλο της Βαλτικής σε περίπτωση οποιωνδήποτε εχθροπραξιών.

Το Καλίνινγκραντ θα μπορούσε να απομονωθεί περαιτέρω από την υπόλοιπη Ρωσία, εάν η ΕΕ αποφάσιζε να διακόψει οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες.
Διπλωμάτες του ΝΑΤΟ λένε ότι η συμμαχία είναι αμυντική και οι σύμμαχοι δεν έχουν καμία πρόθεση να σταματήσουν την πρόσβαση στο Καλίνινγκραντ.
Εάν η Ρωσία επιτεθεί, ωστόσο, οι υπολογισμοί αυτοί θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Ο Anusauskas, υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, υπογράμμισε επίσης αυτό που είναι γνωστό ως "διάδρομος Suwalki", την έκταση γης μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας.
Αυτό το αδύναμο σημείο θα μπορούσε να καταστεί λιγότερο κρίσιμο εάν τα κράτη της Βαλτικής έχουν άλλες οδούς για προμήθειες και ευκαιρίες για αεράμυνα μέσω θέσεων στα βόρεια τους.
Αυτό μπορεί να μην είναι εγγυημένο εάν η Φινλανδία και η Σουηδία παραμείνουν εκτός ΝΑΤΟ.
"Η ένταξή τους θα παρείχε ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Βαλτικής", δήλωσε ο Juri Luik, πρεσβευτής της Εσθονίας στο ΝΑΤΟ.
"Η Φινλανδία και η Σουηδία μπορούν να μας παράσχουν καλύτερη πρόσβαση στους συμμάχους μας, μπορούν επίσης να ενισχύσουν την αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ιδίως στους τομείς της θάλασσας και του αέρα".


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης