Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Σχέδιο στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης με futures ομολόγων και repo

EE: Σχέδιο στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης με futures ομολόγων και repo
Τη δημιουργία futures ομολόγων και συμφωνιών repo εξετάζει η Eυρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά Άρθρα

Τη δημιουργία futures ομολόγων και συμφωνιών repo εξετάζει η Eυρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενισχύσει το πρόγραμμα χρέους της για τη μετά - covid εποχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η ΕΕ έχει ήδη πουλήσει κοινά oμόλογα ύψους 111 δισ. ευρώ από το 2021, στο πλαίσιο του NextGenerationEU, το πρώτο βήμα σε μία συνολική προσπάθεια με ορίζοντα πενταετίας.
Ωστόσο, η Ένωση, σε αντίθεση με τα μεμονωμένα κράτη -μέλη δεν έχει στη διάθεσή της futures και παράγωγα, τα οποία οι traders θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως αντιστάθμισμα ή για την τόνωση της ρευστότητας.

Ενίσχυση της δευτερογενούς αγοράς

«Εξετάζουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε μία δευτερογενή αγορά με ρευστότητα στα ομόλογα της ΕΕ» τονίζει στο Bloomberg ο Niall Bohan, διευθυντής στο γραφείο προϋπολογισμού της Κομισιόν.
«Έχει νόημα να στρέψουμε την προσοχή μας στο τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη δευτερογενή αγορά» προσθέτει.
Η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένδειξη πως η ΕΕ επιθυμεί να έχει διάρκεια το πρόγραμμα κοινού δανεισμού, το οποίο αποτέλεσε ένα άλμα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης, που ελάχιστοι περίμεναν πριν να χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης και του κόσμου η πανδημία της Covid-19.
Ακόμη και όταν η πανδημία φτάσει οριστικά στο τέλος της το πρόγραμμα αυτό θα είναι πολύτιμο στήριγμα για υπερχρεωμένες χώρες, που μπορεί να βρεθούν στη δίνη άλλων κρίσεων.
Το πρώτο βήμα σύμφωνα με τον Bohan θα γίνει πιθανότατα με την αγορά repo και στη συνέχεια η ΕΕ θα προχωρήσει στα προθεσμιακά συμβόλαια (futures).

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης