Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ταμείο Ανάκαμψης: Συμβάσεις 600 - 800 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες το 2022

Ταμείο Ανάκαμψης: Συμβάσεις 600 - 800 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες το 2022
Oι μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις εκ των πραγμάτων έχουν αλλάξει τον σχεδιασμό τους
Σχετικά Άρθρα

Προβάδισμα στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης συνεχίζουν να έχουν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι καθώς αφενός έχουν αλλάξει οι προϋπολογισμοί των έργων λόγω της ενεργειακής κρίσης - πολέμου και αφετέρου το προηγούμενο διάστημα έχει δημιουργηθεί σύγχυση για το τι ισχύει σχετικά με τον Αναπτυξιακό νόμο και το Ταμείο.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για το 2022, οι συνολικές συμβάσεις υπολογίζονται μεταξύ 600 – 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο στην πραγματικότητα από τις τέσσερις τράπεζες θα εκταμιευθούν περί τα 250 εκατ ευρώ.
Τα υπό εξέταση επενδυτικά σχέδια, όμως, έχουν διαφορετική περίοδο ωρίμανσης (από 12 μήνες έως και τρία χρόνια) ενω πρέπει να υπολογιστεί οτι, στα 800 εκατ. ευρώ οι συνολικές επενδύσεις που αντιστοιχούν θα ανέλθουν σε 1,5 δις. ευρώ συμπεριλαμβάνοντας τα δάνεια και την ίδια συμμετοχή.
Εκ των πραγμάτων, οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να διαθέτουν ένα πλεονέκτημα καθώς δύνανται να αντλήσουν κεφάλαια με το χαμηλότερο κόστος, είτε από τις ελληνικές τράπεζες, είτε από τις πολυεθνικές τράπεζες (EBRD – EIB) οι οποίες διεκδικούν ένα σοβαρό μερίδιο από τα δάνεια των 33 δισ. ευρώ χρηματοδοτώντας κατά τεκμήριο μεγάλα έργα υποδομών.

Πώς συνδυάζεται ο αναπτυξιακός νόμος με το Ταμείο

Από την άλλη πλευρά, οι μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις εκ των πραγμάτων έχουν αλλάξει τον σχεδιασμό τους καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος έχουν μεταβάλλει το κόστους των αρχικών πλάνων ενω σε αρκετές περιπτώσεις σημειώνονται καθυστερήσεις, αλλά και ελλείψεις στις πρώτες ύλες (λ.χ Τουρισμός).
Εν ολίγοις, τα πλάνα για την άντληση κεφαλαίων επανεξετάζονται καθώς δεν υπάρχει το πλεονέκτημα του χαμηλότερο κόστους χρήματος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων – αν και η άνοδος της απόδοσης των κρατικών δεκαετών ομολόγων θα επηρεάσει και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πλην εξαιρέσεων.
Πάντως, μέχρι τα τέλη Μαρτίου η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρώτη χρηματοδότηση του Ταμείου πρός την ιδιωτική εταιρεία Ελληνικοί Λευκόλιθοι (κύκλος εργασιών άνω των 70 εκατ. ευρώ) με 4,85 μακρόπροθεσμο δάνειο από το Ταμείο, 2,9 εκατ. ευρώ από κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας, και 2,3 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια.

Το επενδυτικό της σχέδιο αφορά μεταλλείο παραγωγής μαγνησίας, με μηδενική εκπομπή Co
Εν τω μεταξύ όσες επιχειρήσεις επεδίωκαν να συνδυάσουν τα κίνητρα που παρέχει ο αναπτυξιακός νόμος και το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να πρώτα να έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και ύστερα να υποβάλλουν το επενδυτικό πλάνο για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως εξηγεί αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος.
Υπενθυμίζεται ότι, ο αναπτυξιακός νόμος ενισχύει τις ιδιωτικές επενδύσεις έως 50% για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, 60% για τις μεσαίες εταιρείες και έως 70% για τις μικρές.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης