Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο… δήθεν πραγματισμός των ΗΠΑ από την αρχή στόχευε σε στρατηγική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο… δήθεν πραγματισμός των ΗΠΑ από την αρχή στόχευε σε στρατηγική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση Biden εισάγει νέα νομοθεσία καταργώντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τους περιορισμούς για τη μίσθωση στρατιωτικού εξοπλισμού στους εταίρους της Ουάσιγκτον, εάν αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να αποτρέψει τη νίκη της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden θα υπογράψει νομοσχέδιο για τις προμήθειες όπλων με το σύστημα… Lend-Lease στην Ουκρανία.
Είναι η πρώτη φορά που αυτός ο όρος χρησιμοποιείται στον τίτλο ενός αμερικανικού νόμου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ως… χειρονομία ηθικής υποστήριξης προς το Κίεβο, στις 8 Μαΐου, την ημέρα που η Δύση γιορτάζει την επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, η σύζυγος του Αμερικανού ηγέτη, Jil Biden, επισκέφτηκε την Ουκρανία.
Και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της G7, η οποία κατέληξε στην ανακοίνωση της.. αποφασιστικότητας των ηγετών της G7 να… «αποτρέψουν τη νίκη της Ρωσίας».

Για την προστασία της… δημοκρατίας στην Ουκρανία

Ο Biden θα υπογράψει το νόμο «Περί δανεισμού-μίσθωσης για την προστασία της δημοκρατίας στην Ουκρανία» στις 9 Μαΐου, ημέρα παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία…
Η ουσία της πρωτοβουλίας είναι… «να δοθούν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ περισσότερες εξουσίες για τη σύναψη συμφωνιών με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την παροχή προσωρινής χρήσης στρατιωτικού εξοπλισμού και περιουσίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή και άλλους σκοπούς».

Εξοπλισμοί και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Υπονοείται επίσης η δυνατότητα προμήθειας όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και άλλων στρατηγικά σημαντικών αγαθών «στις κυβερνήσεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που επλήγησαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες αυτών των χωρών και να προστατευθούν άμαχοι πληθυσμοί από πιθανή εισβολή ή συνεχιζόμενη επιθετικότητα

Όπλα χωρίς περιορισμούς

Ας σημειωθεί ότι δεν γίνεται λόγος για κυριολεκτική επανάληψη των όρων δανεισμού-μίσθωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό η ονομασία έχει περισσότερο μια συμβολική χειρονομία.
Ο Πρόεδρος έχει ήδη το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για τη μίσθωση στρατιωτικού εξοπλισμού στους εταίρους της Ουάσιγκτον, εάν αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, ο νέος νόμος καταργεί μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια και περιορισμούς, που θα επιτρέψουν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη βοήθεια στο Κίεβο.
Για παράδειγμα, η νομοθεσία των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών λέει:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μισθώνουν όπλα μόνο αφού η παραλήπτρια χώρα συμφωνήσει να αποζημιώσει το κόστος όσων έχουν χαθεί ή καταστραφούν.
Ο νέος νόμος καταργεί αυτήν την απαίτηση. Επιπλέον, ο νόμος περί στρατιωτικής βοήθειας του 1961 ορίζει ότι η διάρκεια της στρατιωτικής βοήθειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια.
Και αυτός ο περιορισμός μπορεί πλέον να παρακαμφθεί…
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου, ο Joe Biden έστειλε αίτημα στο Κογκρέσο να διαθέσει επιπλέον 33 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.
Συνολικά, από την αρχή της προεδρίας του Biden τον Ιανουάριο του 2021, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, εκ των οποίων τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί από τις 24 Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov….  ισχυρίστηκε ότι… ο Volodymyr Zelensky έπεισε τις αμερικανικές αρχές για την ανάγκη παροχής τέτοιας βοήθειας, όπως έκανε ο… Βρετανός πρωθυπουργός Τσόρτσιλ στην εποχή του!..
«Ως εκ τούτου, το lend-lease, ακόμη και χωρίς την αποστολή του στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας, είναι στην πραγματικότητα συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο και διάθεση για νίκη, γιατί ο πραγματισμός των Αμερικανών είναι γνωστός σε εμάς. Θέλουν σίγουρα να κερδίσουν», συνόψισε ο Alexey Reznikov.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν περιορίζονται μόνο στη στρατιωτική υποστήριξη.
Έτσι, μεγάλη σημασία δίνεται και σε συμβολικά βήματα, όπως οι επισκέψεις στο Κίεβο.
Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Biden δεν έχει πάει ακόμη, αλλά η σύζυγός του πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Uzhgorod στις 8 Μαΐου, όπου συναντήθηκε από τη σύζυγο του Ουκρανού προέδρου, Elena zelenskaya.

Η Δύση κλιμακώνει την πίεση στη Ρωσία

Πολλά έχουν ειπωθεί για περαιτέρω πίεση στη Ρωσία.
Πρώτον, οι ηγέτες της G7 επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον στόχο της απαλλαγής από την εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, «συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης ή της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου».
Δεύτερον, η G7 σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν έχει πρόσβαση στις «βασικές υπηρεσίες» από τις οποίες εξαρτάται.
Τρίτον, θα ληφθούν νέα μέτρα κατά των ρωσικών τραπεζών.
Τέταρτον, οι ηγέτες των G7 θα αντιταχθούν στις προσπάθειες των ρωσικών αρχών να «διαδώσουν τη δική τους προπαγάνδα».
Στο ίδιο σημείο, η δήλωση αναφέρει ότι οι ηγέτες της G7 κάλεσαν τις ιδιωτικές εταιρείες «να μην παρέχουν στο ρωσικό καθεστώς ή στις θυγατρικές του μέσω των οποίων η ρωσική στρατιωτική μηχανή τροφοδοτείται τα έσοδα από τις δραστηριότητές τους».
Πέμπτον, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής ανακοίνωσαν σχέδια για προσθήκη νέων ονομάτων εκπροσώπων των οικονομικών ελίτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και μελών των οικογενειών τους στις μαύρες λίστες.
O πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin όμως έδωσε διαφορετική ερμηνεία στο κείμενο της δήλωσης της G7: «Η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιαπωνία ουσιαστικά αναγνώρισαν την επιτυχία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Έτσι μπορεί κανείς να θεωρήσει τη δήλωση που ενέκριναν οι ηγέτες των χωρών της G7 σχετικά με την πρόθεσή τους να «αποτρέψουν τη νίκη» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία κατέστρεψε τα σχέδια των ΗΠΑ για επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης