Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεβαίνει ο λογαριασμός των κυρώσεων - Στα 10 δισ. δολ. το κόστος της αποχώρησης των δυτικών τραπεζών από τη Ρωσία

Ανεβαίνει ο λογαριασμός των κυρώσεων - Στα 10 δισ. δολ. το κόστος της αποχώρησης των δυτικών τραπεζών από τη Ρωσία
Οι δυτικές τράπεζες έχουν συνολική έκθεση ύψους 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη ρωσική αγορά
Σχετικά Άρθρα
Οι δυτικές τράπεζες ετοιμάζονται να διαγράψουν από τους ισολογισμούς τους το ποσόν των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις συμμετοχές τους στη Ρωσία, καθώς ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Οι διεθνείς κυρώσεις ανάγκασαν τις τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να γυρίσουν την πλάτη σε μια οικονομία και ένα κράτος στο οποίο ορισμένες τράπεζες εισήλθαν για πρώτη φορά πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.

Ύστερα από έναν αιώνα

Αυτή την εβδομάδα, μια σειρά από ευρωπαϊκές τράπεζες πραγματοποίησαν προβλέψεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από το κλείσιμο των ρωσικών δραστηριοτήτων τους, μετά από παρόμοιες κινήσεις των αμερικανικών τραπεζών τον περασμένο μήνα.
Οι δυτικές τράπεζες έχουν συνολικά έκθεση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία - με σχεδόν 40.000 υπαλλήλους - και έχουν εγγράψει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ως προβλεψη ζημιών στις εγχώριες δραστηριότητές τους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times.

UniCredit

Η ιταλική UniCredit αυτή την εβδομάδα διέθεσε 1,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιθανών ζημιών, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζημιά 5,3 δισ. ευρώ εάν κλείσει ολόκληρη η ρωσική δραστηριότα.
«Είμαι βέβαιος ότι έχετε παρατηρήσει την ταχύτητα της αλλαγής όσον αφορά τα. . . κύματα κυρώσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel.
Η τράπεζα, η οποία έχει 4.000 εργαζόμενους και 2 εκατομμύρια πελάτες στη χώρα, βρίσκεται στη Ρωσία εδώ και 17 χρόνια.

Société Générale και Crédit Agricole

Η γαλλική Société Générale, που εισήλθε για πρώτη φορά στη Ρωσία πριν από 150 χρόνια, διέθεσε έκανε προβλέψεις ύψους 561 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, που συνδέονται κυρίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η τράπεζα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι συμφώνησε να πουλήσει τη θυγατρική της Rosbank σε μια επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Vladimir Potanin και αναμένει να εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ (3,3 δισ. δολάρια) από την πώληση.
Εχει 3,1 εκατ. πελάτες λιανικής στη Ρωσία και 18 δισ. ευρώ όσον αφορά την έκθεσή της στη χώρα.
Η Rosbank απασχολεί 12.000 άτομα.
Η επίσης γαλλική Crédit Agricole ανακοίνωσε την Πέμπτη 5/5 πρόβλεψη 389 εκατ. ευρώ για το ρωσικό άνοιγμά της και δήλωσε ότι μειώνει 195 εκατ. ευρώ για τη συνολική αξία μετοχών της ουκρανικής δραστηριότητάς της.
Η αυστριακή Raiffeisen έχει 4,2 εκατομμύρια πελάτες και 9.400 υπαλλήλους στη Ρωσία, με περιουσιακά στοιχεία 22,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα — η πιο εκτεθειμένη από οποιαδήποτε ξένη τράπεζα.
Οι προβλέψεις ύψους 319 εκατ. ευρώ για επισφαλή δάνεια το πρώτο τρίμηνο συνδέθηκαν κυρίως με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Credit Suisse και UBS

Η Credit Suisse τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι έχασε 211 εκατ. δολάρια με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με 148 εκατ. φράγκα να υπολογίζονται οι απώλειες συναλλαγών και 58 εκατ. φράγκα πιστωτικές ζημίες.
Ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Gottstein δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της τράπεζας στη χώρα βρίσκεται επί του παρόντος σε άδεια μετ' αποδοχών, καθώς η τράπεζα εξετάζει πόσο βαθιά θα περικόψει τις δραστηριότητές της.
Περίπου το 4 % των assets διαχείρισης περιουσίας του ομίλου, ή 28 δισ. φράγκα, συνδέονται με Ρώσους πελάτες.
Η επίσης ελβετική UBS δήλωσε ότι μείωσε την έκθεσή του σε κινδύνους κατά ένα τρίτο στα 400 εκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους, αλλά αυτό είχε προκάλεσε κόστος 100 εκατομμύρια δολάρια.
Η UBS πρόσθεσε ότι οι κανόνες της ΕΕ και της Ελβετίας που απαγορεύουν την αποδοχή καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ από Ρώσους που δεν δικαιούνται να ζουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο επηρέασαν το 0,7 τοις εκατό των περιουσιακών στοιχείων στο τμήμα διαχείρισης assets.

Citigroup, JPMorgan Chase και Morgan Stanley

Μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών, η Citigroup αποκάλυψε τη μεγαλύτερη άμεση έκθεση στη Ρωσία, προειδοποιώντας για πιθανές ζημίες έως και 3 δισ. δολαρίων που συνδέονται με τις δραστηριότητές της στη χώρα.
Η τράπεζα τον περασμένο μήνα διέθεσε 1 δισ. δολάρια για τις ζημίες στις εγζώρις; δραστηριότητές της .
Η Citigroup προσπαθεί να εκχωρήσει τηn τράπεζά της που δρστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική από πέρυσι και δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα επεκτείνει την έξοδό της από τη Ρωσία για να συμπεριλάβει και άλλες δραστηριότητες.
Η JPMorgan Chase ανακοίνωσε ότι είχε προβλέψει περίπου 300 εκατ. δολάρια για να καλύψει αποσβέσεις δανείων που σχετίζονται με τη Ρωσία, αν και ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές στις αρχές Απριλίου ότι η τράπεζα θα μπορούσε να χάσει έως και 1 δισ. δολάρια από την έκθεσή της στη χώρα.
Η Goldman Sachs τον Μάρτιο είχε πιστωτική έκθεση 260 εκατ. δολαρίων, από 650 εκατ. δολάρια τον Δεκέμβριο.
Η τράπεζα δήλωσε στον ισολογισμό του πρώτου τριμήνου ότι είχε υποστεί καθαρή ζημία περίπου 300 εκατ. δολαρίων από επενδύσεις που σχετίζονται με τη χώρα και την Ουκρανία.
Η Goldman είπε επίσης ότι «κλείνει» τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, ενώ η JPMorgan Chase «απόσύρεται ενεργά από τις ρωσικές δραστηριότητες».
Η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι είχε «περιορισμένη» άμεση έκθεση στη Ρωσία αφού κατέθεσε την τραπεζική της άδεια στη χώρα χρόνια πριν από την εισβολή.
Chart showing foreign banks with presence in Russia by exposure and losses/provisions. Raiffeisen Bank International has the highest exposure at $24.2bn. However, Societe Generale made the biggest loss: €3.1bn loss on sale of business plus €561mn provision mostly tied to war
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης