Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Annalena Baerbock θα επισκεφθεί προσεχώς το Κίεβο

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Annalena Baerbock θα επισκεφθεί προσεχώς το Κίεβο
Η επίσκεψη της γερμανίδας ΥΠΕΞ προγραμματίστηκε μετά τις συνομιλίες  Steinmeier - Zelensky, που ξεκαθάρισαν τις «εντάσεις του παρελθόντος»
Σχετικά Άρθρα

H υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock θα ταξιδέψει προσεχώς στο Κίεβο, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο καγκελάριος Olaf Scholz, κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα της συνομιλίας που είχε νωρίτερα σήμερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank Walter Steinmeier με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
«Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και ο ουκρανός πρόεδρος μίλησαν μεταξύ τους πολύ προσεκτικά, αυτό είναι καλό (…) Ξεκαθαρίστηκαν εντάσεις από το παρελθόν», δήλωσε ο κ. Olaf Scholz κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας Pietr Fiala και πρόσθεσε ότι πριν και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων είχε μιλήσει διεξοδικά με τον κ. Steinmeier.
«Ένα αποτέλεσμα της συνομιλίας ήταν ότι η υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται σύντομα στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος, αλλά άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν και πότε σκοπεύει ο ίδιος να επισκεφθεί το Κίεβο.
Ο κ. Steinmeier θέλει να αποδεχθεί την πρόσκληση που απηύθυνε σήμερα ο Volodymyr Zelensky και αναζητείται κατάλληλη ημερομηνία, ενώ στο Κίεβο σχεδιάζει να μεταβεί και η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Berbel Bash.
Τον προηγούμενο μήνα η ουκρανική πλευρά χαρακτήρισε τον γερμανό πρόεδρο ανεπιθύμητο, λόγω της παλαιότερης στάσης του έναντι της Ρωσίας και τον απέκλεισε από προγραμματισμένη από κοινού επίσκεψη των προέδρων της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, προκαλώντας ένταση στις διμερείς σχέσεις.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Olaf Scholz δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο Vladimir Putin «σκόπευε να κατακτήσει ολόκληρη την Ουκρανία σε σύντομο χρονικό διάστημα» και αποτελεί, επομένως, μεγάλο επίτευγμα του ουκρανικού στρατού η απόκρουση της ρωσικής εισβολής. Δεδομένης ωστόσο της απίστευτης χρήσης στρατιωτικού υλικού από τη ρωσική πλευρά, υπάρχει ελάχιστη ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, τόνισε ο Olaf Scholz και έκανε λόγο για σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
Η Γερμανία, ανέφερε, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται για τις εισαγωγές ενέργειας στα βόρεια παράλιά της, προκειμένου να εξασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το Βερολίνο είναι πάντως πρόθυμο να συνεργαστεί στενά και με τις χώρες οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, πρόσθεσε.
Μία από αυτές τις χώρες θα είναι η Τσεχία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώραςFiala, η οποία, όπως είπε, έχει λάβει τη σχετική διαβεβαίωση από τον γερμανό καγκελάριο.
Η Τσεχία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο σε ποσοστό 95%, επισήμανε και υπενθύμισε ότι η Πράγα στήριξε από την αρχή τις πιο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά θα χρειαστεί βοήθεια κατά τη μεταβατική περίοδο.
Σύμφωνα με τον κ. Olaf Scholz, η Τσεχία θα μπορούσε να συμμετάσχει στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG που θα κατασκευαστεί στο Βιλχελμσχάφεν.
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι Γερμανία και Τσεχία θα συνεργαστούν στην ανταλλαγή βαρέων όπλων για την Ουκρανία.
Η Τσεχία θα παραδώσει στην Ουκρανία δικά της όπλα από τη σοβιετική περίοδο και η Γερμανία θα τα αντικαταστήσει με σύγχρονα δυτικά συστήματα.
«Αυτή η ανταλλαγή είναι ιδιαίτερα επωφελής, τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Τσεχία», είπε ο τσέχος πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, πρόκειται για τανκς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης