Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Η Fed άργησε - Μία στις τρεις πιθανότητες για σοβαρή ύφεση από την αύξηση των επιτοκίων

Dimon (JP Morgan): Η Fed άργησε - Μία στις τρεις πιθανότητες για σοβαρή ύφεση από την αύξηση των επιτοκίων
H Jamie Dimon δίνει μία στις τρεις πιθανότητες για «ήπια προσγείωση», μία στις τρεις πιθανότητες να στείλει η Fed την οικονομία των ΗΠΑ σε «ήπια ύφεση» και μία στις τρεις για «σοβαρή ύφεση»
Σχετικά Άρθρα

H Fed μόλις αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης κι οι επενδυτές, ανακουφισμένοι, έστειλαν το Dow 3% υψηλότερα, επειδή δεν τα αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης.
Κι ενώ οι επενδυτές αγωνιούν και περιμένουν να δουν αν τις επόμενες μέρες η Fed θα δώσει κάποιο μήνυμα ότι στην επόμενη συνεδρίασή της θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Jamie Dimon δηλώνει στο Bloomberg ότι οι επενδυτές πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να εμπιστευτούν τη Fed, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει και η «πιθανότητα» μιας λάθος πολιτικής που θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
Κατά τον Dimon, η Fed θα έπρεπε να είχε κινηθεί πιο γρήγορα σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται επικίνδυνα.
«Αργήσαμε λίγο», είπε ο Dimon. «Όσο πιο γρήγορα κινηθούν τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.
«Έχουμε μια πολύ ισχυρή οικονομία, οι επιχειρήσεις μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση», αλλά η Fed «άργησε λίγο», είπε ο Dimon.
«Όσο πιο γρήγορα κινηθούν, τόσο το καλύτερο».
«Εάν μπορέσουν, θα πρέπει να επιβραδύνουν αρκετά την οικονομία, ώστε το 8% του πληθωρισμού να αρχίσει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.
Αν και ο CEΟ της JP Morgan δήλωσε ότι δεν είναι «άνθρωπος των στοιχημάτων», δίνει μία στις τρεις πιθανότητες για «ήπια προσγείωση», μία στις τρεις πιθανότητες να στείλει η Fed την οικονομία των ΗΠΑ σε «ήπια ύφεση» και μία στις τρεις για μια «πολύ  χειρότερη κατάσταση».
Εκτός από την αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, η Fed ανακοίνωσε ότι επίσης ότι θα αρχίσει να μειώνει την έκταση του ισολογισμού της.
Ωστόσο ο Jamie Dimon συνέστησε στους επενδυτές να μην ασκούν κριτική προς τη Fed και να την εμπιστευτούν.
Για τον ίδιο, πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος δημιουργεί προβλήματα που μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να λυθούν.
«Η παγκόσμια ενεργειακή αγορά είναι επισφαλής», είπε.
«Αν η τιμή του πετρελαίου φτάσει στα 185 δολάρια, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι αυτό σήμερα. Πρέπει να αντλήσουμε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Ο επικεφαλής της JP Morgan πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην εθνική ασφάλεια και στη διασφάλιση των ενεργειακών πόρων και των τροφίμων.
«Ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε», είπε πριν λίγες μέρες ο Dimon, μιλώντας στο Φόρουμ των CEO της τράπεζας.
«Η εθνική ασφάλεια είναι πάντα το πιο σημαντικό πράγμα».
Εκτός από το Bloomberg, ο Dimon έδωσε επίσης συνέντευξη στους Irish Times, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπό του στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ιδίως της ενέργειας.
«Και μετά έχεις την Ουκρανία.
Πρώτα και κύρια, οι καρδιές μας είναι στραμμένες στον ουκρανικό λαό λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης.Αλλά είναι πόλεμος και δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει.
Μπορεί να χειροτερέψει. Και οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επιδεινωθούν. Προκαλεί πλήρη αναταραχή στις αγορές εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο και αυτό μπορεί να γίνει πολύ χειρότερο.
Γι' αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης