Τελευταία Νέα
Διεθνή

Panetta (ΕΚΤ): Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι «de facto στάσιμη» - Περίπλοκες οι επιλογές της ΕΚΤ

Panetta (ΕΚΤ): Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι «de facto στάσιμη» - Περίπλοκες οι επιλογές της ΕΚΤ

O Panetta υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό από μόνη της

Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι η οικονομική επέκταση στην ευρωζώνη έχει σχεδόν σταματήσει και αντιμετωπίζει περαιτέρω «υψηλό κόστος» καθώς καταβάλλεται προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, εξέφρασε ο Fabio Panetta, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Στην πιο αυστηρή προειδοποίηση από την ΕΚΤ για τη ζημιά που έχει προκληθεί στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Panetta δήλωσε -μιλώντας στην ιταλική La Stampa- ότι η οικονομία της περιοχής είναι «de facto στάσιμη».
«Αυτό κάνει τις επιλογές που έχει η ΕΚΤ πιο περίπλοκες, καθώς μια νομισματική σύσφιξη με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού θα κατέληγε να παρεμποδίσει την ανάπτυξη που ήδη αποδυναμώνεται» επεσήμανε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο Panetta υποστήριξε ότι «δεν έχει μεγάλη διαφορά εάν είναι δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα ή αργότερα» αν και πρόσθεσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «τα αρνητικά επιτόκια και οι καθαρές αγορές assets ενδεχομένως να μην είναι πλέον απαραίτητα».
Σημειώνεται ότι οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ έχουν προγραμματιστεί για τις 8-9 Ιουνίου και τις 20-21 Ιουλίου.

Ο πληθωρισμός

Ο Panetta δήλωσε ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από διεθνείς παράγοντες τους οποίους η ΕΚΤ μπορεί να διαχειριστεί με περιορισμένο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ «δεν μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό από μόνης της προκαλώντας υψηλά κόστη για την οικονομία».
Ήδη τα μεγαλύτερα μέλη της ευρωζώνης υποφέρουν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία υποχώρησαν τον Μάρτιο. Μάλιστα, η μείωση είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
«Δεν θα ήταν συνετό να ενεργήσουμε χωρίς να έχουμε δει πρώτα τους σκληρούς αριθμούς του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο του έτους και να συζητήσουμε επιπλέον μέτρα χωρίς να έχουμε κατανοήσει πλήρως πως θα κινηθεί η οικονομία τον επόμενο μήνα» δήλωσε ο Panetta.

www.bakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης