Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (ΕΚΤ): Θα αλλάξει η νομισματική πολιτική, έρχονται αυξήσεις επιτοκίων στο 3ο τρίμηνο 2022

Visco (ΕΚΤ): Θα αλλάξει η νομισματική πολιτική, έρχονται αυξήσεις επιτοκίων στο 3ο τρίμηνο 2022
Τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν εδώ και μια 10ετία αρνητικά

O κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ignazio Visco παρενέβη στη συζήτηση σχετικά με το πότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο.
Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ είναι σε αρνητικό έδαφος μετά την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης και ότι η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων της μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022, ανοίγοντας την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων αμέσως μετά.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ignacio Visco, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας που θεωρείται ένα από τα «περιστέρια» της ΕΚΤ - με την έννοια του ότι ευνοεί μια πιο υποστηρικτική νομισματική πολιτική - είπε στο CNBC ότι είναι «πολύ πιθανό» οι αγορές περιουσιακών στοιχείων να τερματιστούν τον Ιούνιο, ανοίγοντας από τότε το θέμα της αύξησης των επιτοκίων.
«Είπαμε ότι τα επιτόκια θα προσαρμοστούν κάποια στιγμή μετά το τέλος του προγράμματος αγορών. Τώρα αυτό κάποτε πρέπει να καθοριστεί, πρέπει να δούμε τις εξελίξεις, μπορεί να είναι κατά το τρίτο τρίμηνο ή στο τέλος του έτους, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά», είπε ο Visco.
«Όπως είπαμε, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις που αναζητούμε: η πρώτη είναι η σταδιακή, η δεύτερη είναι η προαιρετική επιλογή και η τρίτη έχει να κάνει με την ανάγκη να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα καθώς ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ άγγιξε το υψηλό ρεκόρ του 7,5% τον Μάρτιο και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης εξασθενούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, εν τω μεταξύ, έχουν ήδη ξεκινήσει τους κύκλους αύξησης των επιτοκίων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης