Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Καταρχήν συμφωνία Melanchon - Σοσιαλιστών για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές Ιουνίου ενάντια στον Macron

Γαλλία: Καταρχήν συμφωνία Melanchon - Σοσιαλιστών για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές Ιουνίου ενάντια στον Macron
Το κόμμα του Melanchon τις προηγούμενες μέρες συνήψε παρόμοιες συμφωνίες με Πράσινους και Κομμουνιστές δημιουργώντας ενιαίο μέτωπο
Σχετικά Άρθρα

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) κατέληξαν σε κατ' αρχάς συμφωνία για τον σχηματισμό συμμαχίας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό Franceinfo το στέλεχος του LFI  Adrien Catenans.
«Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε τον Emmanue Macron, και μπορούμε να το πράξουμε με μια κυβερνητική πλειοψηφία για ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα», δήλωσε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Η συμφωνία, που προέκυψε ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις, πρέπει να εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το LFI τις προηγούμενες μέρες συνήψε παρόμοιες συμφωνίες και με Πράσινους και Κομμουνιστές, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο υπό την ηγεσία του επικεφαλής του LFI Jean - Luc Melanchon.
Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Melanchon  θέλει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ώστε να μην επιτρέψει στον επανεκλεγέντα πρόεδρο Macron να αποκτήσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου και να εφαρμόσει το φιλοεπιχειρηματικό του πρόγραμμα.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η συμφωνία, η «Λαϊκή Κοινωνική και Οικολογική Ένωση» θα σηματοδοτήσει τον πρώτο επίσημο συνασπισμό στη γαλλική Αριστερά, μετά το σύμφωνο Σοσιαλιστών-Πράσινων πριν από δύο δεκαετίες.
Η αριστερή προεκλογική εκστρατεία θα διακηρύξει πολιτικές που περιλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, τον περιορισμό των τιμών στα βασικά αγαθά και τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη.
Ωστόσο, η συμφωνία του Μελανσόν με Πράσινους, Κομμουνιστές και Σοσιαλιστές πιθανώς εγείρει ανησυχίες στις Βρυξέλλες, όπως γράφει το Politico.
Τη Δευτέρα, στην κοινή διακήρυξή τους, οι Πράσινοι και η Ανυπότακτη Γαλλία δήλωσαν «έτοιμοι να μην υπακούσουν» στους κανόνες της ΕΕ.
Πράσινοι ευρωβουλευτές, όμως, επέκριναν αργότερα την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι η παράβλεψη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Ενωσης.
«Το δίκαιο της ΕΕ υφίσταται ήδη λεκτικές επιθέσεις από άτομα όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Yaroslav Katsinsky.
Εάν το κάνουν και οι Γάλλοι, υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», έσπευσε να δηλώσει ο Βέλγος Philip Lamberts, εκ των επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ιδίως η παρουσία των Σοσιαλιστών, με το κυβερνητικό σοσιαλδημοκρατικό παρελθόν τους, στη νέα αντι-Macron πρωτοβουλία ανανεώνει μια ιδεολογική μάχη με ανοιχτή έκβαση, επισημαίνει η Liberation, τονίζοντας ωστόσο ότι οι εντατικές εσωτερικές διαπραγματεύσεις στην αριστερή γαλλική πολυκατοικία έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου.
Η Ανυπότακτη Γαλλία του Melanchon εδραιώθηκε ως κυρίαρχη εκλογική δύναμη της Αριστεράς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, μόλις μία μονάδα πίσω από την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, με ποσοστό 22%.
Αντίθετα, οι άλλοτε κραταιοί Σοσιαλιστές απέσπασαν μόλις 1,8% των ψήφων, το χαμηλότερο ποσοστό τους όλων των εποχών, ενώ τα άλλα αριστερά κόμματα δεν ξεπέρασαν το 5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης