Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ισλαμικός κόσμος δεν ακολουθεί τις ΗΠΑ στην αντιρωσική υστερία

Ο ισλαμικός κόσμος δεν ακολουθεί τις ΗΠΑ στην αντιρωσική υστερία
Οι Αγγλοσάξονες, κατά… παράδοση, προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτό που συμβαίνει ως μια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού
Σχετικά Άρθρα

Καθώς η Ουκρανία γίνεται όλο και περισσότερο το πεδίο μάχης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η προσοχή στρέφεται πλέον στη στάση των χωρών της Ασίας και της Αφρικής.
Οι Αγγλοσάξονες, κατά… παράδοση, προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτό που συμβαίνει ως μια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού, δηλαδή μια παγκόσμια συμμαχία δημοκρατιών ενάντια στη βάρβαρη και αυταρχική Ρωσία, η οποία απειλεί όχι την Ουκρανία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο - υποδηλώνοντας ότι άλλοι οι χώρες αποφασίζουν με ποιον θα είναι και στέκονται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας».
Από αυτή την άποψη, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην Κίνα και την Ινδία, χώρες με σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους, τεράστιες οικονομίες και παγκόσμια επιρροή.
Με το γεγονός ότι η Κίνα επέλεξε την πλευρά της Ρωσίας (δηλαδή δεν πρόκειται να ενταχθεί στις κυρώσεις και θα τις παρακάμψει με κάθε δυνατό τρόπο, έστω και προσεκτικά), η Δύση έχει ουσιαστικά συμφιλιωθεί -και ήδη απειλεί  το Πεκίνο με συνέπειες και κυρώσεις.
Όσον αφορά την Ινδία, το παιχνίδι συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι το Δελχί έχει ξεκαθαρίσει ότι εκεί θα καθοδηγείται από τα δικά του εθνικά συμφέροντα. Και, όπως έχει δείξει ολόκληρη η πρόσφατη ιστορία της χώρας, υπονοούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία…Όμως, εκτός από την Κίνα
και την Ινδία, υπάρχει και μια τρίτη, όχι λιγότερο σημαντική δύναμη, της οποίας η γνώμη είναι εξαιρετικά σημαντική.
Πρόκειται για τον ισλαμικό κόσμο. Όχι απλά για σχεδόν δύο δισεκατομμύρια μουσουλμάνους, αλλά για εκείνες τις 57 χώρες που μπορούν να ονομαστούν ισλαμικές.
Ο ισλαμικός κόσμος δεν είναι πολιτικά ενωμένος, και ακόμη και ο πυρήνας του - ο αραβικός κόσμος - είναι χωρισμένος σε πολλά κράτη, αλλά είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα ενός πιθανού πολυπολικού κόσμου.
Το γεγονός ότι οι βασικές χώρες του ισλαμικού κόσμου δεν υποστηρίζουν την προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία έγινε σαφές ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τις 24 Φεβρουαρίου - και όχι τόσο με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ (όπου οι περισσότεροι απείχαν), αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες. Σαουδική Αραβία και Τουρκία, Εμιράτα, Ινδονησία, Ιράν και Αλγερία- όλες αυτές οι βασικές ισλαμικές χώρες πήραν μια περισσότερο από ισορροπημένη θέση, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στην πίεση στη Ρωσία.

Τυπική ουδετερότητα

 Στην παρούσα συγκυρία, η τυπική ουδετερότητά τους είναι στην πραγματικότητα φιλορωσική - και έτσι την αντιλαμβάνονται στη Δύση.
Η φήμη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ήταν εδώ και πολύ καιρό εξαιρετικά αρνητική. Αλλά αν νωρίτερα τα κράτη ήταν αντιδημοφιλή κυρίως μεταξύ του «αραβικού δρόμου» και των ισλαμικών μαζών (κυρίως λόγω της υποστήριξης του Ισραήλ), τότε τις τελευταίες δύο δεκαετίες προστέθηκαν δύο ακόμη παράγοντες σε αυτό.
Οι συνέπειες της κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν, η συμμετοχή στην ήττα της Λιβύης και η στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
Και η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται με τον ισλαμικό κόσμο όλο αυτό το διάστημα με διαφορετικούς τρόπους, αλλά αρκετά αποτελεσματικά. 
Η Κίνα συνέχισε να ενισχύει τους οικονομικούς της δεσμούς και να προωθεί έργα υποδομής.
Και με τις «σταυροφορίες» η Δύση πήγε όχι μόνο εναντίον των Μουσουλμάνων, αλλά και εναντίον των Ορθοδόξων - και αυτό το θυμούνται όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στον ισλαμικό κόσμο.

Ανδρέας Πετσίνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης