Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες χώρες της δυτικής συμμαχίας χρηματοδοτούν περισσότερο την Ουκρανία, με βάση το ΑΕΠ τους

Ποιες χώρες της δυτικής συμμαχίας χρηματοδοτούν περισσότερο την Ουκρανία, με βάση το ΑΕΠ τους
Όλες οι χώρες της δυτικής συμμαχίας χρηματοδοτούν προγράμματα στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Αν και δεν έχουν επέμβει άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρηματοδοτούν την κυβέρνηση του Κιέβου παρέχοντας οικονομική, στρατωτική και ανθρωπιστική βοήθεια.
Σε απόλυτους αριθμούς, και με βάση τα τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα ως τις 27 Μαρτίου, τη μεγαλύτερη υποστήριξη παρέχουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ, έχοντας διαθέσει 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ που αποτελούνταν από 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια και 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια.
Όμως, όπως δείχνει ο Martin Armstrong της Statista, χρησιμοποιώντας δεδομένα του Kiel Institute for the World Economy, αν δούμε την οικονομική στήριξη που παρέχουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, συγκριτικά με το ΑΕΠ τους, η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά ήταν η Εσθονία που στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του πολέμου παρείχε στρατιωτική βοήθεια 0,22 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της.
Αντίθετα, η συνδρομή που παρείχαν οι ΗΠΑ ισοδυναμούσαν μόνο με το 0,04% του ΑΕΠ τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνδρομή που έχουν προσφέρει οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμμέσως, δηλαδή μέσω των θεσμών της ΕΕ δεν έχει ληφθεί υπόψη για την κατάρτιση του συγκεκριμένου πίνακα.
Όπως είναι γνωστό τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν συνεισφέρει 1,4 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ της έχουν δοθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

27331.jpeg

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι ο παραπάνω πίνακας που έχει φτιαχτεί με στοιχεία 27ης Μαρτίου, αποτυπώνει τη συνδρομή των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, κατά τον πρώτο μήνα του πολέμου με τη Ρωσία, κατά τον οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είχαν αρχίσει τις παραδόσεις βαρέος οπλισμού στον ουκρανικό στρατό, όπως και έκαναν προς τα τέλη Απριλίου.
Αυτό σημαίνει ότι στον επόμενο πίνακα που θα φτιαχτεί με στοιχεία μεταγενέστερα θα φανεί μεγάλη αύξηση της οικονομικής συμβολής της Ευρώπης στον πόλεμο της Ουκρανίας, ειδικά σε σχέση με τον ΑΕΠ της. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης