Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτοκτονίες - μυστήριο έξι Ρώσων ολιγαρχών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία - Ποιος μιλά ανοιχτά για δολοφονίες

Αυτοκτονίες - μυστήριο έξι Ρώσων ολιγαρχών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία - Ποιος μιλά ανοιχτά για δολοφονίες
Μυστήριο αποτελούν οι αυτοκτονίες έξι Ρώσων ολιγαρχών από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, μαζί με μέλη των οικογενειών τους
Σχετικά Άρθρα
Νέες διαστάσεις παίρνουν οι μυστηριώδεις θάνατοι έξι κορυφαίων στελεχών ρωσικών επιχειρήσεων μαζί με τις συζύγους και τα παιδιά τους, μετά τις δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της Gazprombank Igor Volobuev ο οποίος σηκκώνει το πέπλο μυστηρίου και ισχυρίζεται πως κανένας εξ' αυτών δεν αυτοκτόνησε, αλλά ο θάνατος τους οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, σύμφωνα με την Daily Mail.


Τέσσερις δισεκατομμυριούχοι και δύο στελέχη της Gazprom

Leo Shulman
Ο μακάβριος χορός των «ύποπτων» αυτοκτονιών ξεκίνησε όταν ο επικεφαλής μεταφορών της Gazprom Invest Leo Shulman βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του κοντά στην Αγία Πετρούπολη, στις 30 Ιανουαρίου.
Τρεις μέρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden είχε προειδοποιήσει τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky να προετοιμάζεται για εισβολή.

Alexander Tyulakov
Αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής, στην ίδια περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, βρέθηκε απαγχονισμένος ο αναπληρωτής διευθυντής της Gazprom Alexander Tyulakov.

Mikhail Watford
Τρεις μέρες αργότερα αρχές Μαρτίου «αυτοκτόνησε» ο 66χρονος μεγιστάνας Mikhail Watford, επιχειρηματίας που γεννήθηκε στην Ουκρανία και βρέθηκε κρεμασμένος στην έπαυλή του αξίας 18 εκατομμυρίων λιρών στο Σάρεϊ της Αγγλίας.
Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε «ανεξήγητος».
Γείτονας του Watford δήλωσε πως του είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει ότι ο 66χρονος, με τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία που είχε αυτοκτόνησε.
Ο 66χρονος «Μίσα» ήταν φίλος με έναν άλλο Ρώσο ολιγάρχη τον Boris Berezovsky, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στο Άσκοτ του Μπερκσάιρ το 2013.
Σύμφωνα με τον γείτονα του 66χρονου ο Watford ήταν πεπεισμένος ότι ο φίλος του δολοφονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες. 

Vasily Melnikov
Τρεις εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 25 Μαρτίου εντοπίστηκαν νεκροί στο Νίζνι Νόβγκοροντ έχοντας τραύματα από μαχαίρι ο Vasily Melnikov, ιδρυτής της ιατρικής εταιρείας «ΜedStom», η σύζυγος του και τα δύο τους παιδιά.
Σύμφωνα με τις αρχές δεν υπήρξαν ενδείξεις παραβίασης της υπερπολυτελούς κατοικίας του Melnikov και πρόσθεσαν πως εξετάζονται διάφορα σενάρια γύρω από τον θάνατό τους.

Vladislav Avayev
Στις 18 Απριλίου βρέθηκε νεκρός στα περίχωρα της Μόσχας με ένα πιστόλι στο χέρι του ο 51χρονος αντιπρόεδρος της Gazprombank Vladislav Avayev.
Κοντά του βρέθηκε νεκρή η σύζυγός καθώς και η κόρη του.
Σύμφωνα με φιλορωσικά κυβερνητικά μέσα, πρόκειται για έγκλημα πάθους που έκαναν λόγο αναφέρουν πως ο Avayev αυτοκτόνησε αφού πρώτα πυροβόλησε και σκότωσε την 47χρονη σύζυγό του Elena και την 13χρονη κόρη του Maria, έχοντας συνειδητοποιήσει πως η σύζυγός του είναι έγκυος από άλλον άνδρα.
Παράλληλα υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Avayev βασάνιζε για ώρες την σύζυγό του.

O πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank Igor Volobuev, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι κανένας εξ' αυτών δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκαν.
Όπως είπε για τον Abayev, είναι πολύ δύσκολο ο 51χρονος να αυτοκτόνησε και μίλησε για «σκηνοθετημένο» συμβάν.
Ο Volobuev πριν από λίγο διάστημα παραιτήθηκε από τη ρωσική τράπεζα με σκοπό να πολεμήσει στην Ουκρανία.
«Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο Αβάγιεφ πυροβόλησε την 13χρονη κόρη του και αυτοκτόνησε. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για σκηνοθετημένη αυτοκτονία.
Η αυτοκτονία του σκηνοθετήθηκε», τόνισε και εκτίμησε ότι μπορεί να τον «έφαγαν» γιατί γνώριζε πάρα πολλά.


Sergei Protosenya
Στις 19 Απριλίου στη λίστα των ολιγαρχών που έχασαν τη ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες προστέθηκε ο 55χρονος πολυεκατομμυριούχος και πρώην διευθυντής της Novatek, (Ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου) Sergei Protosenya, ο οποίος βρέθηκε επίσης απαγχονισμένος. 
Ο Protosenya βρέθηκε απαγχωνισμένους στις 20 Απριλίου στο θέρετρο Γιορέτ Ντε Μάρ στην Ισπανία. Νεκρή βρέθηκε επίσης η 53χρονη σύζυγός του Νατάλια και η 18χρονη κόρη του Μαρία.
Η εκδοχή σε αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές είναι πως ο Protosenya κρεμάστηκε αφού πρώτα σκότωσε με τσεκούρι αλλά και μαχαίρι την σύζυγό και την κόρη του.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε κάποιο σημείωμα που να εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας, δεν βρέθηκαν αποτυπώματα στα όπλα του εγκλήματος (μαχαίρι και τσεκούρι), ενώ δεν εντοπίστηκαν ίχνη αίματος πάνω στη σορό του.
Μάλιστα ο 22χρονος γιος του, Fedor δήλωσε στη MailOnline ότι ο πατέρας του ποτέ δεν θα σκότωνε τη μητέρα και την αδελφή του και επιμένει ότι και οι τρεις δολοφονήθηκαν.
«Αγαπούσε τη μητέρα μου και ειδικά τη Μαρία την αδελφή μου.
Ήταν η πριγκίπισσα του.
Δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι που θα την βλάψει.
Δεν ξέρω τι συνέβη εκείνο το βράδυ, αυτό που ξέρω είναι ότι ο πατέρας μου δεν τους έκανε κακό», είπε ο Φεντόρ

Volobuev: Σκηνοθετημένες δολοφονίες

O πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank Igor Volobuev, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι κανένας εξ' αυτών δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκαν.
Μιλώντας για τον 51χρονο Abayev αρνήθηκε ότι αυτοκτόνησε.
Ο Abayev μπορεί να είχε συνδέσμους με την FSB και βρέθηκε με όπλο της FSB μετά τον θάνατό του, αλλά δολοφονήθηκε γιατί μάλλον «ήξερε πάρα πολλά» καθώς διαχειριζόταν υποθέσεις VIP πελατών της Gazprombank – ίσως και του ίδιου του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
O Abayev αναφερόταν στον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου (της Gazprombank), τον Vladimir Riskin (…)
Ο Riskin είναι υπεύθυνος για το προσωπικό και τις ειδικές υπηρεσίες που παρέχει η τράπεζα στους VIP πελάτες της.
Δηλαδή ο Abayev είχε πρόσβαση… στους λογαριασμούς αυτών», είπε  σε ουκρανικό μέσο ενημέρωσης.
Ενώ στο CNN δήλωσε: «Αυτοκτόνησε;
Δεν νομίζω.
Νομίζω ότι κάτι ήξερε πολλά και είχε γίνει επικίνδυνος για κάποιον».
Για την υπόθεση Protosenya ανέφερε ότι είναι αρκετές οι ομοιότητες και πως ούτε σε αυτή την περίπτωση «κολλάει» η εκδοχή της αυτοκτονίας.
Ο Protosenya ήταν πρώην αντιπρόεδρος της Novatek, μιας ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. «Όλες αυτές οι ιστορίες είναι περίεργες.
Δεν πιστεύω ότι είναι αυτοκτονία.
Δεν μου ‘’κολλάει’’», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης