Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Προβοκάτσια με πυρηνικά όπλα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ - Τα τρία σενάρια του ΝΑΤΟ

Ρωσία: Προβοκάτσια με πυρηνικά όπλα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ - Τα τρία σενάρια του ΝΑΤΟ

Τι απαντά στις αιτιάσεις της Δύσης ο Αρχηγός της ρωσικής μονάδας του Στρατού για τον Έλεγχο της Ακτινοβολίας - Χημικής και Βιολογικής Προστασίας Igor Kirillov

Σχετικά Άρθρα
Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για επικείμενη προβοκάτσια με σκοπό να ενοχοποιήσουν τη Ρωσία για τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Welt, αλλά και το πρακτορείο Tass το Σάββατο 23 Απριλίου 2022, καθώς πυκνώνουν οι δηλώσεις τόσο εκ μέρους της Ουκρανίας όσο και εκ μέρους Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών ή άλλων όπλων εκ μερους της Ρωσίας.

Η σκοποθεσία

«Η σκηνοθεσία της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής από την ουκρανική ηγεσία έχει στόχο να ενοχοποιήσει τη Ρωσία για χρήση απαγορευμένων τύπων όπλων με στόχο την οικονομική και πολιτική της απομόνωση,δήλωσε ο Αρχηγός της ρωσικής μονάδας του Στρατού για τον Έλεγχο της Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας Igor Kirillov.

Πίεση για διεθνή απομόνωση

Ο Kirillov επισήμανε ότι η άσκηση πίεσης το επόμενο διάστη μα σε χώρες πιστές και φιλικές προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, αναγκάζοντάς τις να επιβάλουν κυρώσεις είναι ένα πιθανό σενάριο.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ρωσία κατέστρεψε ολοσχερώς το χημικό της οπλοστάσιο στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, κάτι που επιβεβαιώθηκε από πιστοποιητικό του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Τα τρία σενάρια

Ο Kirillov παρουσιάσε τα τρία σενάρια που έχει υπόψη του το ΝΑΤΟ για να κατηγορήσει τη Ρωσία για παράνομη ρήσ όπλων.
Το πρώτο είναι ένα «σκηνοθετημένο περιστατικό υπό ψεύτικη σημαία», το πιο πιθανό, σύμφωνα με τον ίδιο
Το δεύτερο είναι «μυστική χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σε μικρούς όγκους» για την καταστολή της ικανότητας αντίστασης στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης επιχειρησιακής αποστολής.
Το τρίτο, και το λιγότερο πιθανό σενάριο, είναι «μια απροκάλυπτη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στο πεδίο της μάχης» σε περίπτωση που τα συμβατικά όπλα αποτύχουν, πιθανότατα σε μια ζώνη μάχης», είπε.
Σύμφωνα με τον Kirillov, το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει πραγματική χρήση χημικών και βιολογικών όπλων με απώλειες στον πληθυσμό ή σκηνοθετημένη δολιοφθορά υποτίθαται από τη Ρωσία σε ουκρανικές εγκαταστάσεις που εμπλέκονται στην ανάπτυξη εξαρτημάτων για όπλα μαζικής καταστροφής.
Αυτό το σενάριο αναφέρεται σε χημικές και βιολογικές εγκαταστάσεις στο Χάρκοβο και το Κίεβο.
Δεν μπορούν να αποκλειστούν προκλήσεις σε εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας, κυρίως στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Ραδιανεργά απόβλητα στο Dnepropetrovsk

Επιπλέον, η ουκρανική ηγεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτεθεί στην αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων στο χημικό εργοστάσιο Pridnestrovsky στον οικισμό Kamenskoye στην περιοχή Dnepropetrovsk, δήλωσε ο Kirillov.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παρπυσίασε έγγραφο που επιβεβαιώνει την κρίσιμη κατάσταση των αποθηκών και την υπεξαίρεση των κονδυλίων που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συντήρηση της εγκατάστασης.

Στο Azovstal στη Μαριούπολη

Το δεύτερο σενάριο - μυστική χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σε μικρούς όγκους - εξετάστηκε από το ΝΑΤΟ στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.
Αλλά η εντολή του Ανώτατου Διοικητή για μη  εισβολή στο πλαίσιο της επιχείρησης μπλοκαρε  σχέδια του Πενταγώνου, πρόσθεσε.
Το τρίτο, και το λιγότερο πιθανό σενάριο - η απροκάλυπτη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στο πεδίο της μάχης - εξετάζεται για το Slavyansk και το Kramatorsk.

Χρήση drones

Πρόσθεσε επίσης ότι στις αρχές του 2022 η Ουκρανία αγόρασε περισσότερες από 50 συσκευές για τον ψεκασμό διαφόρων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων χημικών, από drones.
Σύμφωνα με τον Kirillov, στις 9 Μαρτίου 2022, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών βρήκαν τρία drones εξοπλισμένα με δοχεία 30 λίτρων και εξοπλισμό για ψεκασμό στο έδαφος της περιοχής Kherson.


Olaf Scholz: Να μην χρησιμοποιήσει ο Purin χημικά όπλα – Κίνδυνος για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Στο πλαίσιο του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι και οι δηλώσεις του Γερμανού Καγκελαρίου ενώ η χώρα του εξετάζει την παροχή επιπλέον βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία .
«Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», τόνισε ο καγκελάριος Olaf Scholz αναφερόμενος στον κίνδυνο ο πόλεμος στην Ουκρανία να κλιμακωθεί σε τρίτο παγκόσμιο ή σε πυρηνικό.
Επισήμανε πάντως ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, ενώ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξοπλισμού της χώρας του, διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται μια στρατιωτικά ισχυρότερη Γερμανία.
«Δεν υπάρχουν εγχειρίδιο, το οποίο να μας περιγράφει σε ποιο ακριβώς σημείο θα εκληφθούμε ως εμπόλεμο μέρος», δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 14 Απριλίου 2022, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της κυβέρνησής του να παραδώσει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.

Αποφυγή της κλιμάκωσης

«Το βιβλίο ξαναγράφεται καθημερινά, κάποια μαθήματα θα έρθουν αύριο ή μεθαύριο.
Το σημαντικότερο είναι να σκεφτόμαστε προσεκτικά κάθε βήμα μας και να συντονιζόμαστε μεταξύ μας.
Κορυφαία προτεραιότητά μου είναι η αποφυγή μιας κλιμάκωσης προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Scholz,
«Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», τόνισε.

Δεν αποκλείει την χρήση πυρηνικών όπλων

Ερωτώμενος εάν από τη μέχρι τώρα επικοινωνία του με τον Vladimir Putin έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η χρήση πυρηνικών όπλων δεν αποκλείεται, ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει δραματικές δυσκολίες, καθώς οι κυρώσεις προκαλούν τεράστια ζημιά στη ρωσική οικονομία, ενώ «η αλυσίδα από στρατιωτικές ήττες δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί από την κυβερνητική προπαγάνδα».
Μια ψυχρή ειρήνη, η οποία δεν θα επισφραγιστεί από ειρήνη με συμφωνία, δεν θα απαλλάξει τη Ρωσία από τις κυρώσεις, προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ίδιος ο Putin «βρίσκεται υπό τρομερή πίεση».

Υπεραπλουστεύσεις – Δεν κάνουμε τίποτε μόνοι μας

Στην ερώτηση «γιατί δε λέτε στους Γερμανούς ότι αν παραδώσουμε τανκς υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής επίθεσης;», ο καγκελάριος απάντησε εμφανώς ενοχλημένος: «Λυπάμαι, αλλά δεν πάει άλλο με τέτοιες υπεραπλουστεύσεις!
Θα εξετάσουμε τα πάντα προσεκτικά, θα τα επαναξιολογούμε συνεχώς και θα τα συζητούμε με τους συμμάχους μας.
Δεν θα κάνουμε τίποτα μόνοι μας», ξεκαθάρισε.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τρομερά δεινά που προκαλεί η Ρωσία στην Ουκρανία, χωρίς να προκαλέσουμε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση η οποία θα συνεπάγεται ανυπολόγιστα δεινά για ολόκληρη την ήπειρο ή τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Ουκρανική «καταγγελία»

Στο πλαίσιο της δημισουργίας εντυπώσεων η Ουκρανία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι Ρώσοι κρατούν στο Ντονμπάς εκπρόσωπο του Κρεμλίνου ο οποίος φέρεται να αποκάλυψε με δήλωση του ότι στα σχέδια της Ρωσίας είναι να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη Μαριούπολη.

Ισπανία: Οι μομφές και η πρόβλεψη

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Margarita Robles τόνισε τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2023 ότι κανείς δεν μπορεί «ποτέ» να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιεί πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η Ρόμπλες υπενθύμισε πόσο «εύκολο» είναι για μια χώρα να κατασκευάζει βιολογικά όπλα, αλλά επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι η Ρωσία τα χρησιμοποιεί πραγματικά στην Ουκρανία.
Η σοσιαλίστρια υπουργός κατήγγειλε επίσης τη χρήση «άλλων όπλων πολέμου» από τη Ρωσία, όπως ο βιασμός γυναικών και κοριτσιών, τον οποίο χαρακτήρισε «απολύτως τρομερό».
«Όλοι πιστεύαμε ότι στον 21ο αιώνα θα ήταν ένας διαφορετικός πόλεμος (στην Ουκρανία), αλλά είδαμε έναν πόλεμο του 20ου αιώνα, με τανκ, αλλά είναι επίσης ένας πόλεμος που χρησιμοποιεί όλα τα είδη άλλων όπλων, όπως π.χ. ως τρομεροί βιασμοί γυναικών και κοριτσιών», πρόσθεσε η Robles.

Εγκλήματα πολέμου και προσβολή λόγω Moskva

Σχετικά με την τελευταία ρωσική επίθεση στο Λβιβ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα με την Πολωνία, τη Δευτέρα (18 Απριλίου), η Robles επεσήμανε ότι στο βαθμό που η Ρωσία δεν έχει επιτύχει τον στόχο της να ανατρέψει το ουκρανικό καθεστώς, «βλέπουμε όλη τη σκληρότητα για την οποία (ο Ρώσος πρόεδρος Putin είναι ικανός».
Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η πρόσφατη απώλεια της ναυαρχίδας της Ρωσίας Moskva, που βυθίστηκε από ουκρανικούς πυραύλους, έκανε τον Putin και τον ρωσικό στρατό να αισθάνονται ακόμη «πολύ πιο προσβεβλημένοι», οπότε «μπορούμε να φανταστούμε οποιαδήποτε θηριωδία», δήλωσε.
Επανέλαβε ότι η Ισπανία παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην Ουκρανία και η Μαδρίτη θα συνεχίσει να παρέχει στο Κίεβο «βαρέα όπλα» και ανθρωπιστική βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης