Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (Επίτροπος Οικονομικών): Ο πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως την ξέραμε

Gentiloni (Επίτροπος Οικονομικών): Ο πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως την ξέραμε
Η στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία θα ανεβάσει το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της ΕΕ τουλάχιστον κατά 0,6%, υποστήριξε ο Paolo Gentiloni
Σχετικά Άρθρα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε τους περιορισμούς της επί δεκαετίες γερμανικής προσέγγισης για αλλαγή της Ρωσίας μέσω του εμπορίου και σημαίνει το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως την ξέρουμε, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Paolo Gentiloni.
Μιλώντας στο Ινστιτούτο Peterson στην Ουάσιγκτον, ο Gentiloni είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου θα αναδιαμορφώσει επίσης τις παγκόσμιες συμμαχίες και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, που είναι ήδη εύθραυστες μετά από δύο χρόνια της πανδημίας.
«Η έννοια του «Wandel durch Handel», της αλλαγής μέσω του εμπορίου, έδειξε τους περιορισμούς της», υποστήριξε ο Gentiloni, αναφερόμενος στην πολιτική της Γερμανίας έναντι των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. «Πρέπει να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με αυταρχικά καθεστώτα και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με ομοϊδεάτες εταίρους», είπε.
Για δεκαετίες η Γερμανία επιδίωξε στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα, εξαρτώντας τον εαυτό της σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα σε μια πολιτική που δυσκολεύει τώρα την Ευρώπη να σταματήσει να αγοράζει ρωσική ενέργεια και επομένως να χρηματοδοτεί έμμεσα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Αυτή η κρίση θα σημάνει επίσης το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως τη γνωρίζαμε και θα αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες συμμαχίες», είπε ο Gentiloni.

Οι πιέσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού

«Ο πόλεμος και οι συνέπειές του – συμπεριλαμβανομένων των διαδοχικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στη Ρωσία – επιδεινώνουν τις πιέσεις στις ήδη τεταμένες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», πρόσθεσε.
Ο Gentiloni διαπίστωσε ακόμη ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 να αυξήσει απότομα τις δαπάνες για την άμυνα, πέρα ​​από τις ήδη μεγάλες προγραμματισμένες επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή της οικονομίας στην ψηφιακή εποχή.
Αυτή η δαπάνη ίσως χρειαστεί να αντικατοπτριστεί στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που βρίσκονται τώρα υπό αναθεώρηση, είπε, και πιθανώς σε κάποιο νέο κοινό δανεισμό, πιθανόν βάσει του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ κοινού χρέους.
«Μιλάμε για κινητοποίηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων πρόσθετων επενδύσεων κάθε χρόνο. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις θα πρέπει να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, η χρηματοδότησή τους θα απαιτήσει ένα πιο υποστηρικτικό πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων και ενδεχομένως νέα εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», παρατήρησε.

Η στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία θα ανεβάσει το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της ΕΕ τουλάχιστον κατά 0,6%

Η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης αντιτίθενται σθεναρά σε τέτοιο νέο κοινό δανεισμό.
Ο Gentiloni κατέληξε με τη διαπίστωση ότι το κόστος του πολέμου της Ουκρανίας για την Ευρώπη θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει, αλλά ότι η οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία, η βοήθεια στους πρόσφυγες, καθώς και η συνεχής υποστήριξη στην οικονομία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και των διαταραχών στην παραγωγή θα ενισχύσουν το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά τουλάχιστον 0,6% του ΑΕΠ το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης