Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχεδίαζε ο Putin εισβολή στη Λευκορωσία; Οι μυστικές υπηρεσίες Ουκρανίας και ο... Lukashenko

Σχεδίαζε ο Putin εισβολή στη Λευκορωσία; Οι μυστικές υπηρεσίες Ουκρανίας και ο... Lukashenko
Το κίνητο - ή μάλλον η πρόφαση - για μία πιθανή εισβολή, είναι ο ίδιος ο Lukashenko
Σχετικά Άρθρα
Για σχέδια εισβολής της Ρωσίας στη Λευκορωσία, μετά την επανεκλογή του στενού συμμάχου του Vladimir Putin Alexander Lukashenko, κάνουν λόγο οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας (GUR), σύμφωνα με την Jerusalem Post.
Η έκθεση επικαλείται έγγραφα που έλαβε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, τα οποία φαίνεται να απεικονίζουν τις ρωσικές προετοιμασίες για κινητοποίηση στρατευμάτων για εισβολή και κατάληψη του λευκορωσικού εδάφους.

Γιατί να εισβάλλει η Ρωσία σε μία χώρα - σύμμαχο;

Ενώ τα σχέδια της Ρωσίας για εισβολή σε χώρες έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν, όπως η εισβολή του 2008 στη Γεωργία και το 2014 και οι τρέχουσες εισβολές στην Ουκρανία, η εισβολή στη Λευκορωσία μπορεί να φαίνεται περίεργη.
Η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας και οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών είναι πολύ ισχυρές.
Επιπλέον, σε αντίθεση με την Ουκρανία, όπου ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη Ρωσία εδώ και χρόνια, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας  έχει πολύ πιο θερμές απόψεις σχετικά με τη Μόσχα και συναντά συχνά τον Πρόεδρο Putin.
Τα Ρωσικά έχουν επίσης ισότιμο καθεστώς με τα Λευκορωσικά στη χώρα, οι εμπορικοί δεσμοί είναι ισχυροί και έχουν συναφθεί συμφωνίες που επιτρέπουν στους πολίτες και των δύο χωρών να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν ελεύθερα μεταξύ τους.

Στο στόχαστρο οι διαδηλώσεις κατά Lukashenko

Το κίνητρο - ή μάλλον η πρόφαση - για μία πιθανή εισβολή, είναι ο ίδιος ο Lukashenko, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Lukashenko εξελέγη για έκτη θητεία στις προεδρικές εκλογές της χώρας στις 9 Αυγούστου 2020, με περισσότερο από το 80% των ψήφων.
Ωστόσο, οι εκλογές θεωρήθηκαν ευρέως διεθνώς ως νοθευμένες, ανελεύθερες και άδικες από τους διεθνείς παρατηρητές.
Στην πραγματικότητα, η μακροπρόθεσμη κυριαρχία του στην εξουσία στο Μινσκ και η αυταρχική διακυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα μάλιστα να δώσει στον εαυτό του το παρατσούκλι του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης».
Οι εκλογές προκάλεσαν επίσης εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα για τους επόμενους 10 μήνες, με τον Lukashenko να επιτίθεται στους αντιφρονούντες και την κυβέρνησή του να κατηγορείται για βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά κρατουμένων.
Αλλά φαίνεται ότι η Ρωσία είχε προβλέψει αυτές τις διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε το GUR, η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει και να καταστείλει αυτές τις διαδηλώσεις κατά του Lukashenko.
Επιπλέον, το GUR υποστήριξε ότι σχεδιάστηκε επίσης με το πρόσχημα της αποφυγής της ρωσικής εμπλοκής στην Ευρώπη ή μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ.
Όταν ρωτήθηκαν, αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ είπαν ότι δεν είχαν τίποτα να σχολιάσουν σχετικά με πιθανά ρωσικά σχέδια εισβολής στη Λευκορωσία το 2020.
Η Λευκορωσία παραμένει βασικός σύμμαχος της Ρωσίας μέχρι σήμερα και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταφύγει στη χώρα μετά την αποχώρησή τους από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνιχίφ της Ουκρανίας.
Πολλοί στην Ουκρανία εξακολουθούν να ανησυχούν ότι οι λευκορωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν κάποια στιγμή να συμμετάσχουν στη μάχη, στο πλευρό της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης