Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Απελευθερώσαμε τη Μαριούπολη - Putin σε Shoigu: Ακυρώστε την επίθεση στο Azovstal, αποκλείστε την περιοχή

Ρωσία: Απελευθερώσαμε τη Μαριούπολη - Putin σε Shoigu: Ακυρώστε την επίθεση στο Azovstal, αποκλείστε την περιοχή
Πλήρως εγκλωβισμένοι οι Ουκρανοί μαχητές στο εργοστάσιο Azovstal υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει πλήρως η Μαριούπολη, καθώς όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu ενημέρωσε τον πρόεδρο Putin για την απελευθέρωση της πόλης.
Μάλιστα ο πρόεδρος Putin φέρεται να ζήτησε από τον Shoigu να ακυρώσει την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο εργοστάσιο Azovstal, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης.
«Θεωρώ ακατάλληλη την προτεινόμενη έφοδο στη βιομηχανική ζώνη.
Διατάσσω να ακυρωθεί», είπε ο Putin, ο οποίος δικαιολόγησε αυτή τη στάση με το να μην χαθούν άλλοι Ρώσοι στρατιώτες.
«Πρέπει να σκεφτόμαστε, δηλαδή να σκεφτόμαστε πάντα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ακόμη περισσότερο, να σώσουμε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας.
Δεν χρειάζεται να σκαρφαλώνουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να σερνόμαστε κάτω από τη γη σε αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Αποκλείστε όλη αυτή τη βιομηχανική περιοχή έτσι ώστε να μην περνά ούτε μύγα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον Shoigu.

Να καταθέσουν τα όπλα

Επιπλέον, ο Putin ζήτησε από τον Shoigu να καλέσει τους Ουκρανούς μαχητές για ακόμα μια φορά να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα τους.
«Η ρωσική πλευρά εγγυάται τη ζωή και την αξιοπρεπή μεταχείρισή τους σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς νομικές πράξεις.
Σε κάθε τραυματία θα παρέχεται ειδική ιατρική περίθαλψη» υποστήριξε ο πρόεδρος Putin.
Ο στόχος του Ρώσου προέδρου είναι προφανής.
Από το να εμπλακεί σε μια σκληρή σύγκρουση με μεγάλες απώλειες στο ρωσικό στράτευμα, έτσι ώστε να πέσει το Azovstal, προτιμά να δείξει εικόνες με Ρώσους στρατιώτες να έχουν συλλάβει Ουκρανούς μαχητές του Τάγματος του Αζόφ, κάτι που θα ενισχύσει κατά πολύ το επιχείρημα του αλλά και τον στόχο του για την απο-ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.
9877.JPG
211_3.jpg
Πλήρως εγκλωβισμένοι οι Ουκρανοί

Ο Shoigu ενημέρωσε νωρίτερα τον Putin πως όλη η Μαριούπολη είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών από τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk, αναφέροντας πως έχουν εγκλωβιστεί πλήρως στον χώρο του εργοστασίου Azovstal οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές.
Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, όταν περικυκλώθηκε η Μαριούπολη, υπήρχαν περίπου 8.100 Ουκρανοί στρατιώτες και ξένοι μισθοφόροι, ενώ σημείωσε πως περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί μαχητές βρίσκονταν στο εργοστάσιο Azovstal.
2121.jpg
3211.jpg
Μάχες για 4 ακόμα ημέρες

Σύμφωνα με τον Shoigu, θα χρειαστούν ακόμα τρεις με τέσσερις ημέρες συγκρούσεων για να «ολοκληρωθεί» η επιχείρηση στο εργοστάσιο Azovstal.
Επιπλέον, ο Shoigu ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο πως οι ρωσικές δυνάμεις αλλά και οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών του Donetsk και του Luhansk έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού, ενώ υποστήριξε πως παρά την αντίσταση των μαχητών, εκτιμάται πως 142.000 πολίτες κατάφεραν να εκκενώσουν τη Μαριούπολη καθώς και ότι απελευθερώθηκαν όλοι οι όμηροι που κρατούνταν στο λιμάνι της πόλης.
43222.jpg
Διαπραγματεύσεις με Ουκρανούς;

Πριν από αυτές τις εξελίξεις, η ουκρανική πλευρά δήλωνε έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους αποκλειστικά για τους εγκλωβισμένους Ουκρανούς στο εργοστάσιο Azovstal.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ουκρανίας προσφέρθηκαν να διεξαγάγουν ειδικές συνομιλίες με τη Ρωσία στη Μαριούπολη χωρίς όρους σε μια προσπάθεια εκκένωσης των στρατευμάτων και αμάχων.
Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου Zelensky, έγραψε στο Twitter ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι «ένας προς έναν.
Δύο προς δύο.
Για να σώσουμε τα παιδιά μας, στo Azov, τους στρατιωτικούς, τους πολίτες, τα παιδιά, τους ζωντανούς και τους τραυματίες» ανέφερε ο Podolyak.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν τήρησαν μια τοπική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για αρκετό καιρό ώστε να επιτραπεί σε μεγάλο αριθμό γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων να εγκαταλείψουν την πόλη, η οποία έχει καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές δυνάμεις.

Vereshchuk (Ουκρανία): Απαιτούμε να ανοίξει επειγόντως ένας ανθρωπιστικός διάδρομος από το Azovstal

Να ανοίξει επειγόντως ένας ανθρωπιστικός διάδρομος από το εργοστάσιο της Azovstal ζητά από τη Ρωσία η Ουκρανία επισημαίνοντας πως υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι άμαχοι και τραυματίες.
«Απαιτούμε από τους Ρώσους να ανοίξει επειγόντως ένας ανθρωπιστικός διάδρομος από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη.
Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματίες στρατιώτες.
Όλοι αυτοί πρέπει να μετακινηθούν σήμερα από το Azovstal.
Καλώ τους παγκόσμιους ηγέτες και τη διεθνή κοινότητα να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στο Azovstal.
Τώρα είναι μια κύρια στιγμή για την ανθρωπιστική προσπάθεια» αναφέρει η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.
65444.jpg

Η πρώτη μεγάλη νίκη των Ρώσων

Η πτώση της Μαριούπολης, η οποία εκτιμάται πως θα συμπέσει με περίπου δύο μήνες πολέμου στην Ουκρανία, αποτελεί την πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας.
Με τη διασφάλιση της Μαριούπολης, οι Ρώσοι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την χερσαία σύνδεση της Κριμαίας μέσω της Μαριούπολης με το Donbass και τη Ρωσία, να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας και σχεδόν το 80% της ακτής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Επιπλέον, θα είναι το καλύτερο «χαρτί» στα χέρια του Putin για να πει ότι κέρδισε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αλλά το ερώτημα είναι εάν σε αυτήν την περίπτωση, ο Putin και η Ρωσία θα σταματήσουν στο Donbass.
Με την πτώση της Μαριούπολης, το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών θα εκτοξευθεί στα ύψη ενώ παράλληλα 6.000 στρατιώτες θα μπορούν να συνδράμουν και σε άλλα μέτωπα όπως δυτικότερα προς το Mikolayiv και την Οδησσό είτε βορειοδυτικά προς το Dnipro και το Kharkiv, κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού έτσι ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης