Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pontolyak (Ουκρανός διαπραγματευτής): Η πολιορκία της Μαριούπολης «περιπλέκει» την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία

Pontolyak (Ουκρανός διαπραγματευτής): Η πολιορκία της Μαριούπολης «περιπλέκει» την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία
Tο Κίεβο και η Μόσχα δεν έχουν πραγματοποιήσει κατά πρόσωπο συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου και η ατμόσφαιρα έχει οξυνθεί με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν θηριωδίες στην πόλη Μπούτσα
Σχετικά Άρθρα

H πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει περαιτέρω περιπλέξει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πότε θα επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Michailo Pontolyak.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης από τη Ρωσία και της επιθυμίας της Μόσχας να ενισχύσει τη θέση της μέσω μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης.
Σε γραπτή του απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters, ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πιστεύει πως η Μόσχα ποντάρει στην ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων της σε μια νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανατολική Ουκρανία.
Το Κίεβο και η Μόσχα δεν έχουν πραγματοποιήσει κατά πρόσωπο συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου και η ατμόσφαιρα έχει οξυνθεί με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν θηριωδίες στην πόλη Μπούτσα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες, με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin μάλιστα να απονείμει χθες έναν τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στην πόλη αυτή.
Ο Pontolyak δήλωσε στο Reuters ότι η συνεχιζόμενη πολιορκία της Μαριούπολης και η επανειλημμένη αποτυχία των προσπαθειών για την οργάνωση ασφαλών διαδρόμων για την απομάκρυνση των παγιδευμένων Ουκρανών αμάχων έχουν περιπλέξει επίσης τα πράγματα.
«Προφανώς, με φόντο την τραγωδία της Μαριούπολης, η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη», δήλωσε ο Pontolyak μιλώντας για το νότιο λιμάνι όπου η Μόσχα έδωσε τελεσίγραφο νωρίτερα σήμερα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να παραδοθούν και να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας αν θέλουν να ζήσουν.
«Η Ρωσία αποκηρύσσει προκλητικά κάθε εκδήλωση ανθρωπισμού όταν πρόκειται για ορισμένους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ειδικά όταν μιλάμε για τη Μαριούπολη», συμπλήρωσε.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διάνοιξη ασφαλών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες επαφές συνεχίζονται διαδικτυκακά για τον «καθορισμό» συμφωνιών που επιτεύχθηκαν για μελλοντικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας ότι αυτές είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
«Είναι δύσκολο να πούμε πότε θα είναι δυνατός ο επόμενος κατά πρόσωπο γύρος διαπραγματεύσεων, επειδή οι Ρώσοι ποντάρουν σοβαρά στο να αποκτήσουν κέρδη από το αποκαλούμενο δεύτερο στάδιο της ειδικής επιχείρησης», είπε.
Οι τοπικές αρχές λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκία της Μαριούπολης.
Η Ρωσία κάλεσε σήμερα ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν την «χωρίς νόημα αντίστασή τους».
Ο Pontolyak είπε ότι η Ρωσία θέλει να συντρίψει τους τελευταίους μαχητές στη Μαριούπολη για σκοπούς «εσωτερικής προπαγάνδας».
Η Ρωσία αρνείται από την έναρξη της εισβολής της ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην «ειδική επιχείρησή» της, η οποία λέει ότι αποσκοπεί στην αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και στην εκρίζωση των επικίνδυνων εθνικιστών, και ισχυρίζεται ότι μεταξύ των υπερασπιστών της Μαριούπολης βρίσκονται ακροδεξιοί μαχητές.
Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ως πρόσχημα για μια απρόκλητη εισβολή.
Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι σκηνοθετεί ωμότητες για να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τις οποίες ο πρόεδρος Putin είπε στις 12 Απριλίου ότι έφτασαν σε αδιέξοδο.
Ουκρανικά στρατεύματα έδειξαν σε δημοσιογράφους πτώματα, όπως είπαν, αμάχων που σκοτώθηκαν από ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Μπούτσα έξω από το Κίεβο μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Το Reuters είδε πτώματα στην πόλη, αλλά δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα ποιος ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης