Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία – Αιφνίδια εξέλιξη: Στο Κίεβο ο Abramovich με στόχο την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ουκρανία – Αιφνίδια εξέλιξη: Στο Κίεβο ο Abramovich  με στόχο την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Η ρωσική και η ουκρανική πλευρά έχουν δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο

Σχετικά Άρθρα
Ο Ρώσος μεγιστάνας Roman Abramovich βρίσκεται στο Κίεβο σε μια προσπάθεια για την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες διακοπήκαν με αφορμή αποκαλύψεις για «σφαγές αμάχων» στην πόλη Bucha και αλλού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloombeg το Σάββατο 16 Απριλίου 2022.

Άτυπος διαμεσολαβητής

Ο Abramovich συναντήθηκε με Ουκρανούς διαπραγματευτές για να συζητήσουν τρόπους αναβίωσης των συνομιλιών, σύμφωνα πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο.
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τον Πρόεδρο Vladimir Putin, ενεργεί ως άτυπος διαμεσολαβητής από την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε εμπλοκή του.
Εκπρόσωπος του αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και ο Ουκρανός διαπραγματευτής Mykhailo Podolyak, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Το αδιέξοδο των συνομιλιών

Μετά τον τελευταίο γύρο των συναντήσεων διά ζώσης στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου --στην οποία παρευρέθηκε ο Abramovich -- υπάρχουν ελάχιστα σημάδια προόδου.
Ο Putin δήλωσε την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 ότι βρίσκονται σε «αδιέξοδο» και θα συνεχίσει «την ειδική στρατιωτικη΄ επιχείρηση», όπως την αποκαλεί.
Ο Zelensky δήλωσε απο την πλευρά του ότι η ανακάλυψη των τελευταίων εβδομάδων αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου από ρωσικά στρατεύματα στη Bucha και σε άλλες πόλεις κοντά στο Κίεβο περιπλέκει τις προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις.
Η Μόσχα, από την πλευρά της αρνείται ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες.
 

Αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων

Από τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, η Ρωσία έχει αναδιατάξει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Ουκρανία στην περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά, προετοιμάζοντας αυτό που αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική νέα χερσαία επίθεση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες για να καταλάβει περισσότερο έδαφος.
Τα ρωσικά στρατεύματα επέτειναν τους βομβαρδισμούς των πόλεων της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες μετά τη βύθιση του ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του καταδρομικού Moskva.

Αλληλοκατηγορίες

Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη επίσημη απάντηση από το Κρεμλίνο σχετικά με τις προτάσεις που έκανε στη Ρωσία στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, ενώ η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα το Κίεβο για στασιμότητα.
Οι συνομιλίες σε χαμηλότερο επίπεδο συνεχίστηκαν με ελάχιστα σημάδια προόδου.

Εκκλήσεις της Ουκρανίας για εξοπλισμό

Ο Zelensky κάλεσε τις δυτικές χώρες να παράσχουν περισσότερα όπλα και να αυξήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να ενισχύσει τη θέση του στις διαπραγματεύσεις
«Λέω πάντα σε όλους τους εταίρους μας με τους οποίους συζητώ αυτό το θέμα, ότι η ποσότητα της υποστήριξης προς την Ουκρανία επηρεάζει άμεσα την αποκατάσταση της ειρήνης», σημείωσε ο Zelensky την Παρασκευή (15/4).
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να μην στείλουν περισσότερα όπλα, αν και μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης