Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Σύνθημα για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από τον Macron με το βλέμμα στις κάλπες

Γαλλία: Σύνθημα για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από τον Macron με το βλέμμα στις κάλπες
Προσπάθεια προσέγγισης των νέων ψηφοφόρων του Jean-Luc Mélenchon
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron υποσχέθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 να κάνει τη Γαλλία το «πρώτο μεγάλο κράτος» που θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο ως πηγές ενέργειας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους νέους και πράσινους ψηφοφόρους που φοβάται ότι μπορεί να απόσχουν από την εκλογική αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας.
Συγκέντρωση στη Μασσαλία
Όπως αναφέρει το Reuters, ο νυν Γάλλος πρόεδρος που διεκδικεί την επανεκλογή του, σε συγκέντρωση στην πόλη της Μασσαλίας (η οποία ψήφισε μαζικά υπέρ του αριστερού Jean-Luc Mélenchon στον πρώτο γύρο των εκλογών), προσπάθησε να διευρύνει το μικρό προβάδισμα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Marine Le Pen.

«Πράσινος σχεδιασμός»

Ενόψει του δεύτερου γύρου της 24ης Απριλίου, η προεδρική κούρσα διεξάγεται στα... αριστερά, με τους δύο διεκδικητές να προσπαθούν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τον Mélenchon στον πρώτο γύρο. .
Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα θέσει τον επόμενο πρωθυπουργό του άμεσα υπεύθυνο για αυτό που αποκάλεσε "πράσινο σχεδιασμό".
Άκουσα την ανησυχία των νέων μας, δήλωσε ο Macron στους υποστηρικτές του που κυμάτιζαν σημαίες σε ένα πάρκο με θέα το παλιό λιμάνι στη Μασσαλία.

Πυρηνική ενέργεια

«Η αποστολή αυτού του πρωθυπουργού θα είναι να κάνει τη Γαλλία το πρώτο μεγάλο έθνος που θα εγκαταλείψει το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα.
Είναι εφικτό και θα το κάνουμε», δήλωσε ο Macron.
:Ανάμεσα στον άνθρακα και το φυσικό αέριο από τη μία πλευρά και την πυρηνική ενέργεια από την άλλη, επιλέγω την πυρηνική ενέργεια».

Πυρηνικοί αντιδραστήρες

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να κατασκευάσει έξι νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες και να ξεκινήσει μελέτες για άλλους οκτώ, να δεκαπλασιάσει την ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας και να κατασκευάσει 50 αιολικά πάρκα στη θάλασσα μέχρι το 2050.
Θέλει επίσης 700.000 σπίτια ετησίως να ανακαινίζονται με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Πράσινη» στροφή

Σήλωσε επίσης ότι θέλει να δημιουργήσει μια εθνική ημέρα της φύσης τον Μάιο κάθε χρόνο και χαρακτήρισε τη Le Pen «σκεπτικίστρια του κλίματος».

Το κόστος ζωής

Ο Mélenchon ήρθε τρίτος στις 10 Απριλίου με ποσοστό άνω του 21% των ψήφων και καθώς και οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου προσπαθούν να προσελκύσουν τους υποστηρικτές του, η Le Pen στοχεύει στο πιο λαϊκό και  αγροτικό τμήμα αυτού του εκλογικού σώματος, εστιάζοντας στο κόστος ζωής, την αύξηση του κόστους των τροφίμων και τις υψηλές τιμές της βενζίνης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μορφωμένα αστικά στρώματα

Ο Μακρόν, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να προσελκύσει τα πιο μορφωμένα, κεντροαριστερά και αστικά τμήματα των υποστηρικτών του Mélenchon.
Μια δημοσκόπηση της Ipsos το Σάββατο έδειξε ότι το 33% των ψηφοφόρων του Mélenchon σχεδίαζε να ψηφίσει τον Macron, το 16% τη Le Pen, ενώ το 51% παραμένει αναποφάσιστο.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης