Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλή Ρωσίας σε ΗΠΑ: Μην εξοπλίζετε άλλο την Ουκρανία - Θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες - CIA: Πιθανό πυρηνικό χτύπημα

Απειλή Ρωσίας σε ΗΠΑ: Μην εξοπλίζετε άλλο την Ουκρανία - Θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες - CIA: Πιθανό πυρηνικό χτύπημα
Σταματήστε την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας λέει η Μόσχα
Σχετικά Άρθρα

Σαφής προειδοποίηση στις ΗΠΑ και στους δυτικούς συμμάχους τους ότι η συνεχιζόμενη ενίσχυση της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό θα προκαλέσει «απρόβλεπτες συνέπειες» απηύθυνε η Ρωσία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία.
«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια» αναφέρει σε διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το μήνυμα αυτό έρχεται λίγα 24ωρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης Biden να αποστείλει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων στην Ουκρανία.

Προειδοποίηση Peskov

Σημειώνεται πως αντίστοιχη προειδοποίηση είχε απευθύνει χθες Πέμπτη 14/4 και ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να βοηθούν την Ουκρανία, εάν θέλουν ειρήνη στην Ευρώπη» είπε ο Peskov, προτείνοντας στις ΗΠΑ να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να ικανοποιήσει τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία.
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Riabkov είχε αναφέρει πως η Ρωσία θα θεωρήσει ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους τα αμερικανικά οχήματα που θα μεταφέρουν βοήθεια και εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Νέο πακέτο βοήθειας

Ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία ανακοίνωσε πριν λίγα 24ωρα η κυβέρνηση Biden.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν στην Ουκρανία επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Συνολικά η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ανέρχεται σε περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η στρατιωτική βοήθεια προβλέπει συστήματα πυροβολικού, 40.000 βλήματα πυροβολικού, 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 300 drones Switchblade, ενώ ο πρόεδρος Biden υποστήριξε επίσης ότι έχει εγκρίνει τη μεταφορά και πρόσθετων ελικοπτέρων (11 ελικοπτέρων Μi – 17).

CIA: Ίσως ο Putin να στραφεί στα πυρηνικά

Σε μια προειδοποίηση – «βόμβα» προχώρησε ο William Burns, επικεφαλής της CIA, υποστηρίζοντας πως οι στρατιωτικές ήττες του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, στην Ουκρανία, μπορεί να τον οδηγήσουν στην χρήση πυρηνικών όπλων.
«Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Putin και οι Ρώσοι ηγέτες να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν ως τώρα από στρατιωτική σκοπιά, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα, ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος» υποστήριξε στην πρώτη δημόσια ομιλία του από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της CIA.
Σύμφωνα με τον Burns, το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει πως έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, αλλά «δεν έχουμε δει στ’ αλήθεια απτές ενδείξεις όπως ανάπτυξη (πυρηνικών όπλων) ή άλλα στρατιωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να μεγεθύνουν τις ανησυχίες μας».

Ανησυχία για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Προφανώς είμαστε πολύ ανήσυχοι.
Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Biden είναι βαθιά ανήσυχος για τον κίνδυνο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί το να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα γίνει πιθανός ο πυρηνικός πόλεμος» είπε ο Burns, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία διαθέτει πολλά (εκτιμώνται σε περίπου 2.000) τακτικά πυρηνικά όπλα, ισχύος μικρότερης από τη βόμβα που ερρίφθη στη Χιροσίμα.
Σημειώνεται πως το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας θεωρητικά δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος για την ανάκτηση του πλεονεκτήματος σε περίπτωση συμβατικού πολέμου με τη Δύση.
«Ωστόσο η υπόθεση αυτή προϋποθέτει πως το NATO θα επενέβαινε στον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό δεν είναι κάτι που προβλέπεται, όπως έχει πει με σαφήνεια ο πρόεδρος» σημείωσε ο Burns.

Ρεβανσιστής ο Putin

Αναφερόμενος στον πρόεδρο Putin, ο Burns, ο οποίος υπήρξε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, είπε πως κατά την άποψη του είναι «ρεβανσιστής», «ξεροκέφαλος», «απόστολος της αντεκδίκησης», βυθισμένος στην πορεία των ετών σε ένα «εκρηκτικό μείγμα παραπόνων, φιλοδοξίας και ανασφάλειας» και «καθημερινά δείχνει πως μια δύναμη σε πτώση μπορεί να είναι εξίσου αποσταθεροποιητική με μια δύναμη σε άνοδο».
Όπως είπε ο επικεφαλής της CIA, η όρεξη του Ρώσου προέδρου έχει ανοίξει πολύ τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης