Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση οι Ρώσοι μετά τη βύθιση του Moskva - Στόχος και πάλι το Κίεβο, σκληρές μάχες στη Μαριούπολη

Στην αντεπίθεση οι Ρώσοι μετά τη βύθιση του Moskva - Στόχος και πάλι το Κίεβο, σκληρές μάχες στη Μαριούπολη
Η Ουκρανία είναι ο ήρωας του ελεύθερου κόσμου υποστήριξε ο Zelensky
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Με το ρωσικό καταδρομικό Moskva να βρίσκεται στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας αποτελώντας ένα τεράστιο πλήγμα για τον πρόεδρο Putin και το ρωσικό στρατό (ανεξαρτήτως της αιτίας που οδήγησε στη βύθιση του), οι μάχες συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση σε όλη την ανατολική Ουκρανία, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Donbass.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν και τους «τελευταίους εθνικιστές» στη Μαριούπολη, τη στιγμή που ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Serhiy Gaidai καλεί τους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τώρα που προλαβαίνουν την περιοχή.
Η Ρωσία φέρεται να ανασυντάσσει και να ετοιμάζει τις δυνάμεις της για την ευρείας κλίμακα επίθεση στο Donbass, τη στιγμή ο επικεφαλής της CIA, William Burns προειδοποιεί ότι η μη επίτευξη των στρατιωτικών στόχων που έχει θέσει ο πρόεδρος Putin μπορεί να τον οδηγήσει ακόμα και στην χρήση πυρηνικών όπλων.
Και ενώ τα δυστοπικά σενάρια τείνουν να κυριαρχήσουν (ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα δημοσιεύματα σχετικά με τον εξαφανισμένο υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu ο οποίος φέρεται να υπέστη καρδιακή προσβολή από μη φυσικά αίτια), ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky εξήρε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ημερών από την έναρξη του πολέμου, την αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των Ουκρανών, αναφέροντας πως η Ουκρανία είναι ο ήρωας του ελεύθερου κόσμου.
34321.jpg
Ρωσία: Καθαρίσαμε τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς εθνικιστές

Στη Μαριούπολη η Ρωσία υποστηρίζει ότι ελέγχει σχεδόν όλη την πόλη, με τις μάχες να επικεντρώνονται κυρίως στην περιοχή του εργοστασίου Azovstal.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους Ουκρανούς εθνικιστές από το εργοστάσιο χάλυβα Ilyich.
«Στην πόλη της Μαριούπολης, μια ομάδα ρωσικών στρατευμάτων και μονάδων της λαϊκής πολιτοφυλακής της Δημοκρατίας του Ντoνέτσκ, ως αποτέλεσμα επιθετικών ενεργειών, απελευθέρωσε πλήρως το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Ilyich από Ουκρανούς εθνικιστές» ανέφερε ο Igor Konashenkov εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Αν και οι μάχες περιορίζονται στο εργοστάσιο Azovstal, εκτιμάται πως θα διαρκέσουν για κάποιες ημέρες ακόμα και θα είναι ιδιαίτερα σκληρές, καθώς οι Ουκρανοί υπερασπιστές - κυρίως μέλη του Τάγματος του Αζόφ - έχουν οργανώσει την άμυνα τους και είναι αποφασισμένοι να μην παραδοθούν, αλλά να πέσουν στο πεδίο της μάχης.
Επειδή μάλιστα είναι μέλη του Τάγματος του Αζόφ, αποτελούν βασικό στόχο των Ρώσων, οι οποίοι θέλουν να δείξουν στην κοινή γνώμη - κυρίως στη Ρωσία - ότι εξουδετέρωσαν τους «νεοναζί» μαχητές.
17_1.jpg
16_5.jpg
18_3.jpg
Θα χτυπήσουμε και το Κίεβο

Επιπλέον, ο Konashenkov υποστήριξε ότι ως απάντηση στις επιθέσεις των Ουκρανών στο ρωσικό έδαφος, οι ρωσικές δυνάμεις θα αρχίσουν να αυξάνουν και πάλι τις πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ρώσοι χτύπησαν 13 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, αναφέροντας πως τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν και ένα ουκρανικό ελικόπτερο κοντά στο Τσερνίγκιφ, το οποίο φέρεται πως ήταν αυτό που εξαπέλυσε την επίθεση και στο ρωσικό χωριό Κλίμοβο.
Σημειώνεται πως εκρήξεις καταγράφηκαν πέρα από το Κίεβο, σε Χερσώνα, Χάρκοβο και Ιβανο-Φρανκίφσκ.

Μάχες στο Donbass, πέντε νεκροί

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι μάχες στο Donbass όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν πέντε νεκροί.
Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου «μάχες διεξάγονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου», τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν ενώ στο Λουχάνσκ, καταγράφηκαν 24 βομβαρδισμοί, κατά τους οποίους σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.
3_19.png
Gaidai (κυβερνήτης Λουχάνσκ) προς πολίτες: Εγκαταλείψτε τώρα, επιλέξτε τη ζωή

Να εγκαταλείψουν τώρα τα σπίτια τους καλεί τους πολίτες ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Serhiy Gaidai καθώς επίκειται τα επόμενα 24ωρα η μεγάλη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.
«Φύγετε τώρα, επιλέξτε τη ζωή.
Μη διστάζετε, φύγετε τώρα που υπάρχει αυτή η δυνατότητα» αναφέρει σε μήνυμα του ο Gaidai.
Σημειώνεται πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού της πόλης Kreminna.
Μέχρι στιγμής εκτιμάται πως 32.000 πολίτες έχουν αφήσει με λεωφορεία και τρένα την ευρύτερη περιοχή του Λουχάνσκ.

Ανταλλαγή Ρώσων και Ουκρανών αιχμαλώτων στην Χερσώνα

Σε ανταλλαγή στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων προχώρησαν Ρωσία και Ουκρανία στην Χερσώνα.
Όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες ανταλλάχθηκαν με 5 Ουκρανούς στην περιοχή του Πόσαντ – Πακρόφσκε, στην ευρύτερη περιοχή της Χερσώνας, ύστερα από μεγάλης διάρκειας διαπραγματεύσεις.
Αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αν και δεν είναι γνωστό πόσοι αιχμάλωτοι πολέμου έχουν ανταλλαγεί.
Η Χερσώνα ήταν η πρώτη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε στα χέρια των Ρώσων.

Πεντάγωνο: Σκληρό πλήγμα για τη Ρωσία η απώλεια του καταδρομικού Moskva

Σκληρό πλήγμα για τη Ρωσία χαρακτηρίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο την απώλεια του καταδρομικού πλοίου Moskva, το οποίο τελικά βυθίστηκε με την Μόσχα και το Κίεβο να ερίζουν για ακόμα μια φορά για το εάν το πλοίο τελικά επλήγη ή όχι από ουκρανικά πυρά.
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έπληξε με δύο πυραύλους Neptune το Moskva, ενώ η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά το σενάριο αυτό, αναφέροντας πως εκδηλώθηκε φωτιά από άγνωστη αιτία στο πλοίο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη πυρομαχικών και τεράστιες ζημιές.
Αν και αρχικά το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε αναφέρει πως από τα πλήγματα αυτά το πλοίο δεν είχε βυθιστεί και επρόκειτο να ρυμουλκυθεί, χθες Πέμπτη 14/4 το βράδυ, ανακοίνωσε πως το πλοίο βυθίστηκε λόγω και της θαλασσοταραχής που επικρατούσε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
«Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αποτελεί σκληρό πλήγμα για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.
Θα έχει συνέπειες στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «κλειδί» στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε σε δηλώσεις του στο CNN ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, John Kirby.
Σημειώνεται ότι όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το πλήρωμα του Moskva μεταφέρθηκε στη Σεβαστούπολη.

Zelensky για 50 ημέρες πολέμου: Δεν μας ήξεραν, δεν μας έσπασαν

Τον ουκρανικό λαό και στρατό για την αντίσταση που έχουν επιδείξει εδώ και 50 ημέρες απέναντι στην ρωσική εισβολή ευχαρίστησε στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν μας ήξεραν», «δεν μας έσπασαν»
«Δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας - υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας.
Οι 50 ημέρες της άμυνάς μας είναι επίτευγμα.
Επίτευγμα εκατομμυρίων Ουκρανών» ανέφερε στο μήνυμά του ο Zelensky, ο οποίος υπογράμμισε πως «για να το θέσουμε ήπια, κανένας δεν ήταν πεισμένος ότι θα επιβιώναμε».

Παράλογη και αυτοκτονική η εισβολή

Αφού χαρακτήρισε παράλογη και αυτοκτονική την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία ο Zelensky τόνισε ότι τις πρώτες ημέρες του πολέμου, πολλοί τον παρότρυναν να φύγει.
«Συμβούλευαν να παραδοθούμε de facto στην τυραννία.
Αλλά δεν γνώριζαν τους Ουκρανούς, πόσο γενναίοι είναι και πόση αξία δίνουν στην ελευθερία, να ζούμε όπως θέλουμε» είπε ο Zelensky, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Αντέξαμε

«Έχουμε αντέξει ήδη 50 ημέρες
50 ημέρες ρωσικής εισβολής, αν και οι κατακτητές μας έδιναν μόνο 5 μέρες να κρατήσουμε» υποστήριξε ο Zelensky, σημειώνοντας πως ύστερα από αυτές τις 50 ημέρες βλέπει αλλιώς πολλούς ξένους ηγέτες.
Εξήρε τη «μεγάλη γενναιοδωρία» κάποιων, παρότι οι χώρες τους δεν είναι πλούσιες, την αποφασιστικότητα άλλων, που δεν τους έπαιρναν σοβαρά ενώ στηλίτευσε τη συμπεριφορά ορισμένων ηγετών που του έδωσαν την εντύπωση, όπως είπε, πως είναι ανίσχυροι.

Οι Ρώσοι κάνουν αυτά που έγιναν στην Ευρώπη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως τα ρωσικά στρατεύματα κάνουν στην Ουκρανία αυτό που είδαμε να γίνεται στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Σε αυτές τις 50 ημέρες, η Ουκρανία έγινε ο ήρωας όλου του ελεύθερου κόσμου.
Για αυτούς που έχουν το θάρρος να λένε τα πράγματα με το όνομα τους.
Για αυτούς που δεν δηλητηριάζονται από την προπαγάνδα.
Έχετε γίνει όλοι και όλες ήρωες.
Όλοι οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές που άντεξαν, που δεν υποχώρησαν, που θα νικήσουν και που θα φέρουν την ειρήνη στην Ουκρανία.
Είμαι σίγουρος για αυτό» ανέφερε ο Zelensky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης