Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Τέλος στις αγορές ομολόγων APP το γ' τρίμηνο 2022, αμετάβλητα επιτόκια... προς το παρόν - Δέσμευση για Ελλάδα

ΕΚΤ: Τέλος στις αγορές ομολόγων APP το γ' τρίμηνο 2022, αμετάβλητα επιτόκια... προς το παρόν - Δέσμευση για Ελλάδα
H EKT υιοθέτησε έναν πιο hawkish τόνο, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση επιτοκίων από το καλοκαίρι
Σχετικά Άρθρα
Αμετάβλητη διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη νομισματική της πολιτική, όπως αναμενόταν, ενώ επιβεβαίωσε την προσδοκία για τερματισμό της αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος APP το γ΄ τρίμηνο του 2022, νωρίτερα από ότι αναμενόταν.
H EKT υιοθέτησε έναν πιο hawkish τόνο, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της επαναφοράς της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα το καλοκαίρι, εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων.
Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Η EKT επανέλαβε τη δέσμευσή της για στήριξη των ελληνικών ομολόγων μέσω του PEPP, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη τύπου της Christine Lagarde στις 15:30 ώρα Ελλάδας, εν μέσω έκρηξης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται.

Τέλος οι αγορές ομολόγων μέσω APP το γ΄τρίμηνο του 2022

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστια δεινά, σημειώνει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.
Επηρεάζει επίσης την οικονομία, στην Ευρώπη και αλλού.
Η σύγκρουση και η σχετική αβεβαιότητα επιδρούν πολύ αρνητικά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Οι διαταράξεις στο εμπόριο οδηγούν σε νέες ελλείψεις υλικών και πρώτων υλών.
Οι έντονες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων μειώνουν τη ζήτηση και επιδρούν ανασταλτικά στην παραγωγή.
Το πώς αναπτύσσεται η οικονομία θα εξαρτηθεί καίρια από την εξέλιξη της σύγκρουσης, τον αντίκτυπο των επιβαλλόμενων κυρώσεων και το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων.
Ταυτόχρονα, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να στηρίζεται από την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημική κρίση.
Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης ανόδου του κόστους της ενέργειας.
Οι πιέσεις στον πληθωρισμό εντάθηκαν σε πολλούς τομείς.
Στη σημερινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι τα εισερχόμενα στοιχεία μετά την τελευταία συνεδρίασή του στηρίζουν την προσδοκία του ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) θα πρέπει να ολοκληρωθούν το γ΄ τρίμηνο.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία και τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση των προοπτικών από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Στις τρέχουσες συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει την ευχέρεια επιλογής, τη σταδιακή αλλαγή και την ευελιξία κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να εκπληρώσει την εντολή που έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και να συμβάλει στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διαμορφωθούν μηνιαίως σε 40 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισεκ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο.
Στη σημερινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι τα εισερχόμενα στοιχεία μετά την τελευταία συνεδρίασή του ενισχύουν την προσδοκία του ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα πρέπει να ολοκληρωθούν το γ΄ τρίμηνο. Η διαμόρφωση των καθαρών αγορών για το γ΄ τρίμηνο θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία και θα αντανακλά τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση των προοπτικών από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Στήριξη στην Ελλάδα εφόσον χρειαστεί

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Στην περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών και να διασφαλίζει ότι η λήξη των πράξεων στο πλαίσιο της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ) δεν επηρεάζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής του. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί επίσης τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μας. Όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένει ότι οι ειδικές συνθήκες που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ θα λήξουν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει επίσης την κατάλληλη βαθμονόμηση του συστήματος δύο βαθμίδων που εφαρμόζει για τον εκτοκισμό των αποθεματικών ούτως ώστε η πολιτική αρνητικών επιτοκίων να μην περιορίζει τη διαμεσολαβητική ικανότητα των τραπεζών σε ένα περιβάλλον άφθονης πλεονάζουσας ρευστότητας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, επιδεικνύοντας ευελιξία εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Η πανδημία έδειξε ότι, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία ως προς τον σχεδιασμό και τη διενέργεια των αγορών στοιχείων ενεργητικού έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και έχει καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου για επίτευξη του στόχου του. Εντός των ορίων της εντολής του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε παράγοντες που απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής διακυβεύουν την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών.

Nέο εργαλείο στο οπλοστάσιο - Στο τραπέζι και το χρονοδιάγραμμα για τις αγορές ομολόγων

;Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, αντιμέτωπη με ένα όλο και πιο δύσκολο έργο βρίσκεται η ΕΚΤ, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται και το οικονομικό outlook να γίνεται πιο αβέβαιο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το κύριο μήνυμα αναμένεται να είναι η διατήρηση όλων των επιλογών στο τραπέζι.
Ωστόσο, επί τάπητος θα μπορούσε να βρεθεί και ένα νέο εργαλείο, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση εκρηκτικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.

Νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης, στελέχη της ΕΚΤ σχεδιάζουν έναν μηχανισμό ασφαλείας ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις που προκαλούνται στην αγορά χρέους από κραδασμούς που είναι εκτός του ελέγχου των εθνικών κυβερνήσεων. Αν και επί του παρόντος δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, εκτιμάται ότι ένα τέτοιο μέσο θα περιλάμβανε πιθανώς αγορές ομολόγων σε κάποια μορφή για να συγκρατήσει τις αποδόσεις.
Ακόμα κι αν δεν ανακοινωθεί κάτι σήμερα, οι παρασκηνιακές προετοιμασίες της ΕΚΤ υποδηλώνουν πώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για τη στιγμή που οι αγορές ομολόγων θα χρειαστεί για πρώτη φορά να ανταπεξέλθουν χωρίς τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας μετά από περισσότερα από επτά χρόνια σχεδόν αδιάκοπων αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Η δημιουργία ενός νέου εργαλείου εκτάκτου ανάγκης σε ένα σχετικά ευνοϊκό πλαίσιο αγοράς μπορεί να σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ΕΚΤ θα προηγείται του παιχνιδιού αντί να δρα κατόπιν εορτής.

Το χρονοδιάγραμμα αγορών ομολόγων

Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί το χρονοδιάγραμμα για την ομαλοποίηση της πολιτικής, δεδομένο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει φτάσει στο 7,5%. «Ο προσδιορισμός του κατάλληλου ρυθμού για την ομαλοποίηση της πολιτικής στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον δεν έχει γίνει ευκολότερος για την ΕΚΤ» επισημαίνει ο Dirk Schumacher από τη Natixis. «Το κρίσιμο ερώτημα για τη συνεδρίαση του Απριλίου είναι εάν θα επιταχυνθεί το τέλος των καθαρών αγορών» τόνισε αναφερόμενος στις μαζικές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Schumacher, μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η πρόεδρο της ΕΚΤ, Christine Lagarde, να σηματοδοτήσει ότι το διοικητικό συμβούλιο κλίνει προς τον τερματισμό αυτών των καθαρών αγορών στις αρχές του γ' τριμήνου. Μόλις ολοκληρωθούν οι αγορές ομολόγων τότε μπορεί να αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

Ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού outlook

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις βαριές κυρώσεις στη Ρωσία, το οικονομικό outlook στην ευρωζώνη έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η ανησυχία για έλλειψη εμπορευμάτων που απαιτούνται για πολλές βιομηχανικές διαδικασίες επιβαρύνουν το οικονομικό outlook. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμοί πληθωρισμού απλώς συνεχίζουν να αυξάνονται και υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι αυτή η άνοδος δεν οφείλεται μόνο στις τιμές ενέργειας, αλλά είναι πιο επίμονη.
«Είμαστε όλο και πιο σίγουροι ότι η δυναμική του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα δεν θα επιτρέψει στο μοτίβο πριν την πανδημία» δήλωσε πρόσφατα η Lagarde και συμπλήρωσε «αλλά πρέπει να διαχειριστούμε ένα σοκ που, βραχυπρόθεσμα, ωθεί τον πληθωρισμού πάνω από τον στόχο μας και μειώνει την ανάπτυξη».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης