Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μήνυμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ (14/4) - Νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο - Στο τραπέζι και το χρονοδιάγραμμα για τις αγορές ομολόγων

Το μήνυμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ (14/4) - Νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο - Στο τραπέζι και το χρονοδιάγραμμα για τις αγορές ομολόγων
Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί το χρονοδιάγραμμα για την ομαλοποίηση της πολιτικής
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπη με ένα όλο και πιο δύσκολο έργο βρίσκεται η ΕΚΤ, που συνεδριάζει σήμερα (14/4/2022), με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται και το οικονομικό outlook να γίνεται πιο αβέβαιο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το κύριο μήνυμα αναμένεται να είναι η διατήρηση όλων των επιλογών στο τραπέζι. Ωστόσο, επί τάπητος θα μπορούσε να βρεθεί και ένα νέο εργαλείο, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση εκρηκτικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.

Νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης, στελέχη της ΕΚΤ σχεδιάζουν έναν μηχανισμό ασφαλείας ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις που προκαλούνται στην αγορά χρέους από κραδασμούς που είναι εκτός του ελέγχου των εθνικών κυβερνήσεων. Αν και επί του παρόντος δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, εκτιμάται ότι ένα τέτοιο μέσο θα περιλάμβανε πιθανώς αγορές ομολόγων σε κάποια μορφή για να συγκρατήσει τις αποδόσεις.
Ακόμα κι αν δεν ανακοινωθεί κάτι σήμερα, οι παρασκηνιακές προετοιμασίες της ΕΚΤ υποδηλώνουν πώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για τη στιγμή που οι αγορές ομολόγων θα χρειαστεί για πρώτη φορά να ανταπεξέλθουν χωρίς τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας μετά από περισσότερα από επτά χρόνια σχεδόν αδιάκοπων αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Η δημιουργία ενός νέου εργαλείου εκτάκτου ανάγκης σε ένα σχετικά ευνοϊκό πλαίσιο αγοράς μπορεί να σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ΕΚΤ θα προηγείται του παιχνιδιού αντί να δρα κατόπιν εορτής.

Το χρονοδιάγραμμα αγορών ομολόγων

Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί το χρονοδιάγραμμα για την ομαλοποίηση της πολιτικής, δεδομένο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει φτάσει στο 7,5%. «Ο προσδιορισμός του κατάλληλου ρυθμού για την ομαλοποίηση της πολιτικής στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον δεν έχει γίνει ευκολότερος για την ΕΚΤ» επισημαίνει ο Dirk Schumacher από τη Natixis. «Το κρίσιμο ερώτημα για τη συνεδρίαση του Απριλίου είναι εάν θα επιταχυνθεί το τέλος των καθαρών αγορών» τόνισε αναφερόμενος στις μαζικές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Schumacher, μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η πρόεδρο της ΕΚΤ, Christine Lagarde, να σηματοδοτήσει ότι το διοικητικό συμβούλιο κλίνει προς τον τερματισμό αυτών των καθαρών αγορών στις αρχές του γ' τριμήνου. Μόλις ολοκληρωθούν οι αγορές ομολόγων τότε μπορεί να αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

Ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού outlook

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις βαριές κυρώσεις στη Ρωσία, το οικονομικό outlook στην ευρωζώνη έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η ανησυχία για έλλειψη εμπορευμάτων που απαιτούνται για πολλές βιομηχανικές διαδικασίες επιβαρύνουν το οικονομικό outlook. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμοί πληθωρισμού απλώς συνεχίζουν να αυξάνονται και υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι αυτή η άνοδος δεν οφείλεται μόνο στις τιμές ενέργειας, αλλά είναι πιο επίμονη.
«Είμαστε όλο και πιο σίγουροι ότι η δυναμική του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα δεν θα επιτρέψει στο μοτίβο πριν την πανδημία» δήλωσε πρόσφατα η Lagarde και συμπλήρωσε «αλλά πρέπει να διαχειριστούμε ένα σοκ που, βραχυπρόθεσμα, ωθεί τον πληθωρισμού πάνω από τον στόχο μας και μειώνει την ανάπτυξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης