Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου της Κίνας CNOOC πουλάει τα μερίδιά του σε δυτικά κοιτάσματα - Από το φόβο επιβολής κυρώσεων

Ο παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου της Κίνας CNOOC πουλάει τα μερίδιά του σε δυτικά κοιτάσματα - Από το φόβο επιβολής κυρώσεων
Η κινέζικη κρατική εταιρεία CNOOC είχε εισέλθει στις αγορές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά πριν 10 χρόνια, μέσω εξαγοράς της καναδικής Nexen, που την ανέδειξε σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σχετικά Άρθρα

Η κορυφαία εταιρεία παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας CNOOC ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές της στη Βρετανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των ανησυχιών της κινεζικής κυβέρνησης ότι η ίδια και τα περιουσιακά στοιχεία θα πέσουν θύμα δυτικών κυρώσεων, ανέφεραν πηγές του κλάδου στο Reuters.
Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και του συνασπισμού των χωρών της Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να διασαλεύονται εδώ και κάποιo διάστημα, αρχικά λόγω του μεγάλου εμπορικού πλεονάσματος που έχει η Κίνα έναντι των ΗΠΑ και πρόσφατα ως συνέπεια της άρνησης του Πεκίνου να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα μπορεί να υποστεί συνέπειες εάν βοηθά τη Ρωσία να αποφεύγει το κόστος των δυτικών κυρώσεων που περιλαμβάνουν οικονομικά μέτρα τα οποία περιορίζουν την πρόσβαση της Μόσχας σε ξένο νόμισμα και καθιστούν περίπλοκη τη διεκπεραίωση διεθνών πληρωμών.

Πώς η κινέζικη κρατική εταιρεία CNOOC έγινε παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η κινέζικη κρατική εταιρεία CNOOC είχε εισέλθει στις αγορές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά πριν 10 χρόνια, μέσω της εξαγοράς με τίμημα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων της καναδικής Nexen, που την ανέδειξε σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα περιουσιακά στοιχεία της CNOOC, περιλαμβάνουν συμμετοχές σε μεγάλα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα, στα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ, στον Κόλπο του Μεξικού και στον Καναδά, που αποδίδουν περίπου 220.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι η CNOOC είχε προσλάβει την Bank of America για να προετοιμάσει την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων στη Βόρεια Θάλασσα, τα οποία περιλαμβάνουν μερίδιο σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της περιοχής.

Τη διέγραψε από τους αμερικανικούς δείκτες η κυβέρνηση Trump

Η CNOOC φέρεται να ξεκίνησε την παγκόσμια αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου της ενόψει της προγραμματισμένης εισαγωγής της στο χρηματιστήριο της Σαγκάης μέσα στον Απρίλιο, η οποία στοχεύει κυρίως στην αξιοποίηση εναλλακτικής χρηματοδότησης μετά τη διαγραφή των μετοχών της από τους αμερικανικούς δείκτες τον Οκτώβριο 2020, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η διαγραφή της μετοχής της CNOOC από τη Wall Street ήταν μέρος μιας κίνησης της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, με στόχο αρκετές κινεζικές εταιρείες που η Ουάσιγκτον είχε πει τότε ότι ανήκαν ή ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό.
Η Κίνα είχε καταδικάσει την συγκεκριμένη κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η CNOOC εκμεταλλεύεται επίσης το ράλι στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου των τελευταίων μηνών κι ελπίζει να προσελκύσει αγοραστές καθώς οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν την εγχώρια παραγωγή για να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

H CNOOC πουλάει Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά, θέλει να αγοράσει Βραζιλία, Γουιάνα, Ουγκάντα

Καθώς επιδιώκει να εγκαταλείψει τη Δύση, η CNOOC επιδιώκει να αποκτήσει νέα περιουσιακά στοιχεία στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, κυρίως στα μεγάλα κοιτάσματα της Βραζιλίας, της Γουιάνας και της Ουγκάντας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Μετά τη διαγραφή της από τους αμερικανικούς δείκτες η CNOOC προετοιμάζει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης και στο ενημερωτικό της δελτίο, ενόψει της αρχικής δημόσιας προσφοράς, ανέφερε ότι φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις στη Δύση.
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν η εταιρεία ή οι θυγατρικές και οι συνεργάτες της επηρεαστούν αρνητικά από τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ στο μέλλον, εάν αλλάξουν οι πολιτικές», δήλωσε η CNOOC.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η CNOOC κατέχει μερίδια στις χερσαίες λεκάνες σχιστολιθικού φυσικού αερίου Eagle Ford και Rockies, καθώς και σε δύο μεγάλα θαλάσσια κοιτάσματα στον Κόλπο του Μεξικού, το Appomattox και το Stampede.
Στον Καναδά κατέχει μερίδια στα κοιτάσματα Long Lake και Hangingstone στην επαρχία Αλμπέρτα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης