Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: H Δύση προειδοποιεί με επέμβαση αν αποδειχθεί η χρήση χημικών από τη Ρωσία - Προ των πυλών η ύστατη μάχη στο Donbass

Ουκρανία: H Δύση προειδοποιεί με επέμβαση αν αποδειχθεί η χρήση χημικών από τη Ρωσία - Προ των πυλών η ύστατη μάχη στο Donbass
Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, προειδοποιεί ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας
Σχετικά Άρθρα
Με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να υποστηρίζουν πως έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους τη Μαριούπολη, η Δύση στρέφει το βλέμμα της αφενός στις καταγγελίες των Ουκρανών περί χρήσης χημικών όπλων από τους Ρώσους και αφετέρου στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, όταν και εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί η ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας σην ανατολική Ουκρανία, στο Donbass, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ντονέτσκ όπου υπάρχει και μεγαλύτερη ουκρανική αντίσταση.
Πάντως και πέρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, η Δύση εξετάζει τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη του ουκρανικού Τάγματος του Αζόφ περί χρήσης χημικών όπλων από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια των μαχών στη Μαριούπολη.
Αν και μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν και όλες οι πλευρές – ακόμα και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky - κρατούν στάση αναμονής επισημαίνοντας πως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζουν ότι εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια ιδιαίτερη σοβαρή κλιμάκωση σε αυτή τη σύγκρουση που δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες σχετικά με την χρήση χημικών όπλων παραμένουν συγκεχυμένες, καθώς οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης ανέφεραν στο Telegram πως δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατό να εξετάσουν την περιοχή που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε η εν λόγω άγνωστη ουσία.
Σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους, ο άμαχος πληθυσμός είχε ελάχιστη επαφή με τη συγκεκριμένη ουσία, σε αντίθεση με τους Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι - όπως αναφέρεται - παρακολουθούνται για πιθανά συμπτώματα.
8_22.jpg
Ανησυχία Zelensky

Μάλιστα στο διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό ο Zelensky εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών στη Μαριούπολη, όπως κατήγγειλαν Ουκρανοί στρατιώτες.
Ο Zelensky, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε το κατά πόσο αυτή η πληροφορία ισχύει ή όχι, υποστήριξε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση χημικών όπλων, επισημαίνοντας πως θα εξετάσει πολύ σοβαρά αυτές τις πληροφορίες.
«Θέλω να υπενθυμίσω στους παγκόσμιους ηγέτες πως η πιθανή χρήση χημικών όπλων από το ρωσικό στρατό έχει ήδη συζητηθεί.
Και ήδη έκτοτε είχε σημειωθεί πως ήταν απαραίτητο να αντιδράσουμε στη ρωσική επιθετικότητα πιο σκληρά και πιο γρήγορα» υποστήριξε ο Zelensky.

Πεντάγωνο: Ενήμεροι αλλά δεν επιβεβαιώνουμε

Την θέση πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί για τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τους Ρώσους στη Μαριούπολη, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις σχετικές πληροφορίες διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου, John Kirby.
Όπως είπε, αν και το Πεντάγωνο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κατά πόσο ισχύουν ή όχι αυτές οι πληροφορίες, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ή δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» τόνισε ο John Kirby.

Truss (ΥΠΕΞ Μ. Βρετανίας): Ερευνούμε τις καταγγελίες

Την θέση πως η Μ. Βρετανία ερευνά τις καταγγελίες που έγιναν για την χρήση χημικών όπλων από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μαριούπολη διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Liz Truss.
«Εργαζόμαστε επειγόντως με τους συμμάχους μας για να διακριβώσουμε εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες.
Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων, θα ήταν μια σκληρή κλιμάκωση σε αυτή τη σύγκρουση.
Θα ζητήσουν από τον Putin και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν» είπε η Truss.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, James Heappey, προειδοποίησε ότι αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, όλες οι «επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».
Ωστόσο, ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση "δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει" τις αναφορές.
Πάντως προειδοποίησε ότι εάν αποδειχτεί ότι είναι αλήθεια «ο πρόεδρος Putin  θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλες οι πιθανές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά το πώς θα απαντήσει η Δύση».
«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν κάθε είδους τρόποι χρήσης αυτών των πραγμάτων, από δακρυγόνα, που είναι μέτρο ταραχών, έως εντελώς καταστροφικά θανατηφόρα συστήματα χημικών όπλων», τόνισε.

Ουκρανία: Αρνούνται οι φιλορώσοι αυτονομιστές τη χρήση χημικών στη Μαριούπολη

Με κατηγορηματικό τρόπο αρνήθηκαν τη χρήση χημικών όπλων οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ, τη στιγμή που η Δύση δηλώνει ότι θα διερευνήσει εξονυχιστικά τις καταγγελίες που έκαναν Ουκρανοί στη Μαριούπολη.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό Interfax ο Eduard Basurin υποστήριξε πως σε καμία στιγμή των συγκρούσεων δεν έγινε χρήση χημικών μέσων.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Malyar υποστήριξε ότι το Κίεβο ελέγχει αυτές τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αν και επισήμανε ότι μια ακόμα θεωρία είναι πως «επρόκειτο για πυρομαχικά φωσφόρου»
«Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα» τόνισε η Malyar.

RUSI: Πιθανώς βιομηχανικές τοξίνες και όχι επίθεση με χημικά

Την εκτίμηση πως οι καταγγελίες περί επίθεσης με χημικά που διατύπωσαν Ουκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη, πιθανότατα κάποιας μορφής μόλυνση που προκλήθηκε από τοξίνες που διέρρευσαν λόγω των συγκρούσεων σε μια βιομηχανική περιοχή διατυπώνει ο Dan Kaszeta, ειδικός σε θέματα χημικών όπλων στο Royal United Services Institute (Rusi).
Ο Kaszeta με μια σειρά αναρτήσεων στο twitter, αφού αναφέρει πως εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες οι πληροφορίες που έρχονται από τη Μαριούπολη, υποστήριξε πως τα συμπτώματα που εμφάνισαν οι Ουκρανοί στρατιώτες – όπως π.χ. δύσπνοια – είναι πιθανό να οφείλονται από την εισπνοή αναθυμιάσεων που προκαλούνται από τις μάχες σε μια βαριά βιομηχανική περιοχή.
Μεταξύ άλλων ο Kaszeta υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό όλα αυτά τα επεισόδια να μην είναι τίποτα άλλο «από ένα κλασικό πρόβλημα καπνού και πυρκαγιάς σύγχρονων βιομηχανικών υλικών».
4322.jpg
9_23.jpg
12_20.jpg
Δεν έχουμε όπλα για τη Μαριούπολη

Στην παραδοχή ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τα απαραίτητα όπλα για να απελευθερώσει τη Μαριούπολη προχώρησε στο διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
«Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε.
Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε.
Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος.
Χάνονται ζωές Ουκρανών.
Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω» υποστήριξε ο Zelensky.

Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, ο Denis Pushilin, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.
Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποσπάσουν τη Μαριούπολη, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του, πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.
Αξιωματικοί δυτικών κρατών παρατηρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον.
Μολαταύτα ο επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι ουκρανοί πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ουκρανικός στρατός: Οι Ρώσοι θέλουν να πάρουν τη Μαριούπολη, πριν μπουν στο Ντονέτσκ


Την εκτίμηση πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θέλουν πρώτα να καταλάβουν τη Μαριούπολη και μετά να εισβάλλουν στο Ντονέτσκ διατυπώνει ο ουκρανικός στρατός.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσης, οι αξιωματούχοι των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων πιστεύουν ότι η Ρωσία επιχειρεί να αναδιατάξει και να ανακατανείμει τις δυνάμεις της σε Λευκορωσία και Ρωσία πριν πραγματοποιήσει την επίθεση στο Ντονέτσκ.
Παράλληλα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως οι δυνάμεις τους απέτρεψαν έξι ρωσικές επιθέσεις σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ καθώς και ότι το Χάρκοβο παραμένει μερικώς αποκλεισμένο.

Μ. Βρετανία: Σε δύο με τρεις εβδομάδες οι μεγάλες μάχες στο Donbass

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρει πως οι μάχες στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία θα ενταθούν εντός των επόμενων δύο με τριών εβδομάδων.
«Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία θα ενταθούν τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειές της εκεί.
Οι ρωσικές επιθέσεις εστιάζουν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στο Ντονέτσκ με Λουχάνσκ με περαιτέρω μάχες γύρω από το Χερσώνα και το Μικολάγιφ και μια νέα επίθεση προς το Κραματόρσκ.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσύρονται από τη Λευκορωσία προκειμένου να αναπαραχθούν για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία» επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
22_7.jpg
Συνάντηση Putin με Lukashenko (Λευκορωσία) για Ουκρανία και δυτικές κυρώσεις

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko θα έχει σήμερα Τρίτη 12/4 ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με κύριο αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση και στις δύο χώρες.
Αν και ο Lukashenko υποστηρίζει ότι η Λευκορωσία θέλει να έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έχει άδικα χαρακτηριστεί συνεργός της Ρωσίας σε αυτήν την εισβολή, η Δύση έχει επιβάλλει κυρώσεις και στη Λευκορωσία, κυρίως διότι από το έδαφος της εισέβαλλαν πολλά ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Η συνάντηση των Putin – Lukashenko θα γίνει στην περιοχή Amour, στη ρωσική Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα, στο κοσμοδρόμιο Voctochny.

ΟΗΕ: Στα 4,8 εκατομμύρια τα εκτοπισμένα παιδιά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών στην Ουκρανία, δηλαδή 4,8 εκατομμύρια, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και να αναζητήσουν ασφαλή σημεία διαβίωσης λόγω της ρωσικής εισβολής, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Manuel Fontaine, διευθυντή των έκτακτων προγραμμάτων της UNICEF, περίπου 4,8 εκατομμύρια από τα 7,5 εκατομμύρια παιδιά της Ουκρανίας έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.
«Πρόκειται για κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο» είπε ο Fontaine αναφερόμενος στο εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα που έλαβε χώρα αυτή η αναγκαστική μετακίνηση.
«Αναγκάστηκαν να αφήσουν τα πάντα πίσω τους.
Το σπίτι τους, το σχολείο τους, συχνά και μέλη της οικογένειας τους» υποστήριξε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Fontaine, ο οποίος επιβεβαίωσε πως 142 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των εχθροπραξιών, αν και εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υψηλότερος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης